Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că „e puțin ciudat” atunci când state care sunt parte din NATO și din Uniunea Europeană (UE) susțin narativa Rusiei. Întrebat dacă este îngrijorat de valul de populism din UE, el a spus că oamenii sunt liberi să voteze pe cine își doresc, pentru că „asta e frumusețea democrației”.

Zelenski în România, oct. 2023Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zelenski spune că oricine poate vota liber, însă în cazul războiului din țara sa alegerea este una simplă: ori susții Ucraina, ori Rusia.

„Oamenii pot vota orice. Oamenii sunt liberi, sunt liberi să voteze orice om şi ce partid pe care şi-l doresc. Asta e frumuseţea democraţiei. E puţin ciudat. Când îţi doreşti să fii în Uniunea Europeană, să ai valori comune cu Uniunea Europeană, să fii parte din NATO şi să spui da, suntem NATO, suntem aliaţi şi să vezi că unii oameni susţin narativa Rusiei. Pentru că nu poţi media lucrurile astea.

Ori susţii Rusia, ori susţii Ucraina. Acestea sunt alegerile. E normal ca unii oameni să aleagă într-un fel şi alţii în alt fel, dar nu poţi să fii sincer, nu poţi cu sinceritate să fii în Uniunea Europeană, să fii în NATO, să ai rachete Patriot, să ai avioane F-16, F-35 pe care nu le-ai produs tu. Ce ai făcut tu pentru această protecţie?”, a spus președintele Ucrainei într-un interviu acordat mai multor televiziuni din România, citat de News.ro.

El a spus că Rusia a decis să atace Ucraina tocmai pentru că țara pe care o conduce nu este membră NATO. Președintele Ucrainei a punctat faptul că cei care susțin Rusia în acest război ar trebui să fie și împotriva NATO și UE.

  • „Eu cunosc preţul pentru această protecţie. Preţul este vieţi omeneşti pierdute. Aceşti oameni care văd lucrurile aşa nu înţeleg cât de mare este preţul şi nu pot să aprecieze ceea ce au, care este preţul lucrurilor pe care deja le-au primit. Oamenii nu-şi dau seama ce înseamnă NATO, ce înseamnă Uniunea Europeană, ce înseamnă Alianţa. Nu înţeleg că primesc tehnologie, primesc siguranţă. Noi nu suntem în Uniunea Europeană, nu suntem în NATO, noi înţelegem preţul. Preţul este acest război. Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO, nu suntem în Uniunea Europeană. Noi doar voiam să fim independenţi.
  • Către astfel de oameni care susţin Rusia şi care cred că înţeleg, nu sunt sinceri. Altfel ar trebui să fie împotriva NATO şi împotriva Uniunii Europene, împotriva tuturor lucrurilor împotriva cărora stă şi Rusia. Iar asta este important de înţeles”, a mai afirmat Zelenski.

Volodomir Zelenski s-a aflat marți într-o vizită în România. El a avut o întrevedere cu președintele României, Klaus Iohannis, dar și cu premierul Marcel Ciolacu și președinții celor două camere ale Parlamentului, Nicolae Ciucă și Alfred Simonis.

Citește și: