Deputatul Nicu Fălcoi (USR) a declarat marţi că „Programul Rezervistul vountar” nu a avut deloc succes în România şi a precizat că de cinci ani s-a străduit să vorbească despre stagiul militar voluntar, potrivit News.ro.

Militari româniFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

„Până la urmă l-au luat în seamă şi guvernanţii, au ajuns şi ei la concluzia că poate fi o variantă, dar avem o lege care de vreo doi ani şi ceva zace prin nişte sertare. De ce? Indecizie politică, nu au curajul să vină cu ea în Parlament”, a spus Fălcoi.

Deputatul USR a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, că nu se poate vorbi despre un serviciu militar obligatoriu, dar despre un stagiu militar voluntar se poate vorbi şi el vorbeşte de cinci ani despre acest lucru.

„Noi avem rezerviştii voluntari, este cu totul altceva, nu avem un stagiu militar voluntar, Eu vorbesc de un stagiu militar voluntar în care aduci tinerii care vor, să facă un stagiu militar de 6 luni, de exemplu”, a precizat el. Fălcoi a precizat că a fost în Finlanda, recent şi acolo nu s-a scos stagiul militar obligatoriu, care este de 6 luni iar cei care vor să continue pot face mai mult.

Potrivit lui Nicu Fălcoi, „programul cu Revervistul vountar nu a avut deloc succes în România” şi prevede ca oamenii care au un job să se ducă să facă un antrenament de două luni, după care să rămână în rezerva operaţională, cu o plată lunară şi care e destul de bună”.

„Cred că a ajuns la 20% din salariul minim pe economie”, a precizat Fălcoi, precizând că aceştia stau acasă şi mai fac câte două săptămâni de antrenament. „E o chestie foarte bună, nu se pune problema banilor ci de statutul social al acestor oameni şi din păcate în România, statutul social al militarilor s-a degradat foarte mult în ultimii 15 sau 20 de ani”, a mai spus Fălcoi, el arătând că „din cauza indeciziei în general a mediului politic şi a mermelelei ăsteia care e la nivel guvernamental, nimeni nu ştie de aceste programe”.

Deputatul USR a precizat că de cinci ani s-a străduit să vorbească de stagiul militar voluntar. „Până la urmă l-au luat în seamă şi guvernanţii, au ajuns şi ei la concluzia că poate fi o variantă, dar avem o lege care de vreo doi ani şi ceva zace prin nişte sertare. de ce? Indecizie politică, nu au curajul să vină cu ea în Parlament unde să o discutăm şi să ajungem cu ea la un sfârşit”, a spus el.

Fălcoi a menţionat că „ultimul contingent de militari în termen a fost în 2006 şi rezerva operaţională a României, care ar trebui să fie până în 35 de ani, s-a cam dus”.

„Noi trebuie să înlocuim această rezervă operaţională”, a explicat Nicu Fălcoi, precizând că România nu mai are echipamentul necesar pentru a echipa o rezervă. Nicu Fălcoi a mai spus că nu se mai duce nimeni să îşi anunţe schimbarea de domiciliu:

„Noi, dacă declarăm stare de asediu, acum, cei care sunt rezervişti în acest moment, ar trebui înştiinţaţi cumva. (..) Acasă nu mai poţi să le trimiţi pentru că trei sferturi dintre ei şi-au schimbat domiciliul şi nu mai locuiesc acolo”, a explicat el.

„Suntem într-o situaţie în opinia mea destul de urâtă, din păcate indecizia asta politică şi lipsa de asumare ne-au adus aici de-a lungul anilor”, a completat Nicu Fălcoi.