Şefa Secţiei de anestezie-terapie intensivă (ATI) din Spitalul Colţea, Letiţia Coriu, explică motivul pentru care specializările care implică medicina de urgenţă, inclusiv ATI, nu se numără printre cele preferate de către noile generaţii de absolvenţi de medicină. „Marele risc duce la burn-out, la o viaţă absolut dezorganizată”, afirmă medicul, potrivit New.ro.

Terapie Intensiva COVID-19Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse

Letiţia Coriu a explicat, luni seară, la Medika Tv, de ce România are puţin peste 2.000 de medici de anestezie-terapie intensivă, iar repartizarea acestora este neuniformă la nivel naţional.

„Tot ce presupune medicină de urgenţă şi de mare risc în România este ales foarte slab. Marele risc nu este printre preferinţele generaţiei actuale. Marele risc duce la burn-out, la o viaţă absolut dezorganizată. Marele risc te consumă de toate rezervele de adrenalină şi ajungi la o vârstă destul de tânără şi te uiţi la colegiul tău dermatolog, specializare care se alege cel mai mult, şi vezi că arăţi cu 10 ani mai mult decât el. Şi atunci se fac nişte calcule, nu mai alegi ATI”, a afirmat Letiţia Coriu.

Medicul a spus că în specializarea ATI „lucrurile sunt foarte riscante”, se stă în gardă de dimineaţă până a doua zi dimineaţă, iar mulţi manageri obligă medicii să stea peste program, pentru că nu există colegi care să îi înlocuiască.

Coriu a vorbit şi despre „cele două Românii” în ceea ce priveşte repartizarea medicilor: centrele universita