Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că din 2035 vor dispărea grupele speciale de muncă, iar până atunci va fi o perioadă tranzitorie în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”. Ea subliniază de asemenea că recalcularea pensiilor nu îi va afecta pe cei care au lucrat în condiții speciale. Nu în ultimul rând, Simona Bucura-Oprescu spune că reforma pensiilor va permite românilor „a treia tinerețe” la vârsta pensionării.

Simona Bucura-OprescuFoto: Inquam Photos / George Călin

Întrebată vineri la Digi24 cât ar trebui să fie după ea o pensie medie pentru a oferi un trai decent în România, Simona Bucura Oprescu a răspuns că „ trebuie să fie o pensie care să permită românilor să aibă în perioada de pensionare să aibă o a treia tinerețe”, făcând referire la francezii din Mioveni care i-au spus că „cea mai frumoasă perioadă a vieții” este pensionarea, când pot călători.

„Asta trebuie să le dăm românilor. De aceea această reformă este atât de importantă, le va permite românilor ca pensiile să nu fie înghețate până în 2070”, în contextul în care, spune ea, cea mai mică pensie acum este indemnizația minimă socială, 1125 de lei.

Ministrul Muncii susține că noua lege a pensiilor nu se aplică retroactiv privind condițiile speciale și deosebite de muncă.

  • „Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noștri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I și grupa II, sau condițiile speciale și deosebite, cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-și piardă dreptul”, a spus ministrul la Digi24.

Bucura-Oprescu susține că noua lege a pensiilor prevede o perioadă tranzitorie până în 2035, în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.

  • „În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziție până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”, subliniat ministrul Muncii.