Antena 3 şi România TV au prezentat imagini de la un meci de fotbal în care apar focuri de artificii drept imagini din războiul din Israel, potrivit Pagina de media.

televizorFoto: DreamsTime

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a dat momentan nicio sancţiune postului Antena 3 după ce a difuzat, în regim de breaking news, imagini cu presupuse bombardamente puternice ale armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

În momentul difuzării pe burtieră era scris: „Acum: Fâşia Gaza, atacată cu toată forţa de armata Israeliană”.

Imaginile preluate de pe X de postul controlat de fiicele lui Dan Voiculescu, partener CNN, prezentau nişte focuri de artificii din Algeria, după victoria unei echipe de fotbal, CR Belouizdad, potrivit Pagina de Media.

Imaginile cu aşa-zisul atac al armatei Israeliene au fost comentate de Răzvan Dumitrescu şi de Mircea Badea.

Răzvan Dumitrescu a intrat în regim de breaking news cu așa-zisul atac: „Acestea sunt imaginile. Se desfăşoară chiar acum o operaţiune a armatei israeliene în Gaza, este atacată cu toată forţa Gaza de către armata israeliană.”

Mircea Badea, în emisiunea În gura presei: „Astea sunt imagini foarte recente, ultimele pe care le-am primit, ceea ce vedem aici, aceste bombardamente foarte intense sunt din Fâşia Gaza, deci acolo, forţele israeliene bombardează şi acum, astea sunt imagini de acum vreo oră, bombardează şi acum poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza.”

Membrii CNA nu au reușit să cadă de acord între o somaţie şi o scrisoare de atenţionare, astfel că emisiunea va fi reanalizată.

Romania TV, care a difuzat aceleași imagini, a primit o scrisoare de atenţionare.

Nu e prima dată când televiziunile difuzează fake news din dorința de a face audiență cu orice preț.

În martie 2022, la începutul războiului din Ucraina, Radu Tudor a comentat imagini dintr-un joc pe calculator, ca fiind parte din conflict.

Digi24 a difuzat un clip vechi de 14 ani, cu un tânăr vorbind în limba rusă despre tancul pe care îl va conduce, însă acesta vorbea despre muzică.

Cristian Tudor Popescu, la vremea respectivă colaborator la Digi24, a criticat într-o emisiune a postului de televiziunea gafa lui Cosmin Prelipceanu. La scurt timp, gazetarul a fost dat afară.

În noiembrie 2022, Romania TV a prezentat și comentat tot un joc pe calculator, pe care îl atribuia războiului din Ucraina. (sursă foto Dreamstime)