Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că, în opinia sa, declaraţiile fostului președinte Donald Trump că nu ar sprijini un stat NATO care nu a alocat 2% din PIB pentru apărare dacă ar fi atacat sunt „, probabil, şi cu iz de campanie”, pentru că „este în interesul Americii, în primul rând, să-şi ţină aliaţii aproape”, dar că Trump are dreptate atunci când spune că este anormal ca SUA să apere state care nu alocă, la rândul lor, pentru Apărare, potrivit News.ro.

Mircea GeoanaFoto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În ceea ce priveşte afirmaţia lui Donald Trump privind faptul că i-ar lăsa pe ruşi să facă ceea ce vor statelor care nu alocă minimum două procente pentru Apărare, oficialul NATO consideră că Trump are dreptate atunci când spune că este anormal ca SUA să apere state care nu alocă, la rândul lor, pentru Apărare, în contextul în care America cheltuieşte 3,5% din PIB, un PIB mare, pentru apărare.

  • „Unde există un sâmbure de adevăr, poate Trump a spus-o mai apăsat și mai radical, că e anormal ca America să plătească integral securitatea europenilor. Sub această formă de presiune, de negociere mai puternică, mai mulți aliați au început să cheltuiască spre 2%. Cred că și Europa începe să se trezească la noua realitate”, a spus Geoană.
  • ”Eu cred, în continuare, că sunt declaraţii, probabil, şi cu iz de campanie. (...) Cred că este în interesul Americii, în primul rând, să-şi ţină aliaţii aproape şi astfel de declaraţii să nu determine ca în plan global rolul Americii de leadership să fie şubrezit. Evident, e o declaraţie dură, dar lucrând cu preşedintele Trump înainte şi ştiind că este o diferenţă între campanie şi o eventuală funcţie la Casa Albă să ne păstrăm totuşi încrederea în ceea ce reprezintă Alianţa noastră”, a arătat oficialul NATO.

Geoană a anunţat că NATO face o analiză cu privire la procentele din PIB pe care statele membre ale Alianţei le alocă.

Geoană mai afirmă că recentele evenimente politice din Rusia indică faptul că Federaţia Rusă va fi şi în anii care urmează un stat imprevizibil şi agresiv, iar în acest context este importantă întărirea forţelor NATO.

  • ”Nu vedem un risc iminent la adresa securităţii noastre, dar vedem o Rusie tot mai imprevizibilă, vedem o Rusie care pare să fi ieşit dintr-o logică de minimă colaborare cu Occidentul şi recentul interviu pe care l-a realizat un jurnalist american cu preşedintele Putin arată, de fapt, că în comunicarea strategică, inclusiv pentru pseudo-campania electorală din Rusia, Rusia, fortăreaţa asediată de Occidentul cel rău şi nimicitor, între ghilimele, a devenit politică de stat. Deci anticipăm, pentru mulţi ani de zile, pentru că acest regim pare să se re-perpetueze, o Rusie agresivă, o Rusie imprevizibilă şi cea mai bună soluţie este să te pregăteşti pentru un scenariu negativ. Pentru că a te pregăti pentru un scenariu negativ înseamnă că acel scenariu nu se întâmplă. Cu cât eşti mai puternic, asta înţelege Rusia şi Putin, înţelege limbajul de forţă, NATO este puternic, riscurile sunt mult mai mici. Dar nu putem spune că vom avea ani în faţa noastră liniştiţi în relaţia cu Rusia, rămâne o ţară imprevizibilă şi potenţial periculoasă. Aceasta este realitatea şi trebuie să o spunem, cu calm, cetăţenilor”, a afirmat Mircea Geoană, luni seară, la Digi 24.

Donald Trump, foarte probabil candidatul republican care îl va înfrunta pe Joe Biden la alegerile prezidențiale americane din noiembrie, a amenințat sâmbătă că, dacă va fi reales, nu va mai apăra țările NATO care nu alocă o parte suficient de mare din bugetele lor pentru apărare, mergând chiar până la a încuraja Rusia să le atace.

Citește și: