Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni seară, la Antena 3, că vinovatul principal din cazul Roșia Montană e Dacian Cioloș pe care l-a invitat să dea explicații.

Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Haideţi să spunem adevărul. De ce a apărut Roşia Montană? Ca să apară un partid politic. Acea manifestare, 'Uniţi salvăm Roşia Montană', într-o lună de zile s-a transformat, în Piaţa Victoriei, în Uniţi Salvăm România, în USR, unde era lider domnul Cioloş. Domnul Cioloş, când Sorin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni, de prim-ministru, toată lumea cred că aştepta ca domnul Cioloş să îşi ia ficusul, să plece acasă. Nu. Domnul Cioloş făcea şedinţă cu ministrul Culturii şi trimitea Roşia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicaţii”, a spus Ciolacu, la Antena 3.

Ciolacu spune că, după ce se va lua o decizie în cazul Roșia Montană, va ieși public să indice toți vinovații, va arăta toate documentele și că statul român se va îndrepta împotriva lor pentru a recupera din prejudiciu.

„Aşteptăm întâi decizia şi vom vedea. (...) Eu am promis că după decizie o să pun la dispoziţie toate documentele din Guvernul României, exact tot lanţul. Sunt o groază de prim-miniştri care au insistat. Viorica Dăncilă a amânat cu trei ani de zile. A venit domnul Orban şi a considerat că trebuie imediat. Au mai întrebat o dată oamenii: 'Domnule, sunteţi siguri?' Şi domnul Cîţu a dat. Deci este ceva la mijloc. Cineva va trebui să spună de ce a fost insistenţa asta. Ce ascundeţi, de fapt şi de drept, la această decizie”, a spus premierul Ciolacu.

„Vă garantez eu că domnul Cioloș are bani”, a șarjat premierul.