Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, reafirmă că în România nu se pune problema reintroducerii obligativităţii serviciului militar, el arătând că există un proiect care prevede că cei care doresc pot urma patru luni de pregătire militară, având, în urma acesteia, unele beneficii.

Armata vrea să atragă tineri, dar e posibil ca doar banii și ideea că nu e obligatorie să nu fie suficienteFoto: Răzvan Băltărețu / HotNews.ro

„Am spus şi repet: nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie şi, după cum ştiţi, există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen, care va reglementa şi posibilitatea celor care doresc să aibă pregătire militară din diferite motive. Este vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani” , a afirmat Angel Tîlvăr într-un interviu difuzat duminică de Digi 24, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că cei care aleg pregătirea militară voluntară vor avea parte, în perioada pregătirii, de indemnizaţie, cazare, hrană, echipare, iar la final vor primi trei salarii medii brute pe economie, conform proiectului.

Ministrul Apărării Naţionale mai spune că, indiferent de perioada electorală, în ceea ce priveşte armata obligatorie „această problemă nu se pune”.

„La acest moment nu se pune problema ca România să fie subiectul unei agresiuni”

Ministrul apărării Angel Tîlvăr a mai afirmat că „la acest moment nu se pune problema ca România să fie subiectul unei agresiuni” din partea Rusiei, citează News.ro. Acesta susţine că la nivel mondial există „preocupări” legate de comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse, dar că nu există un „pericol imediat” ca aceasta să atace alte state.

„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel de preocupare care are dimensiuni globale, ţinând seama de agresiunea neprovocată şi împotriva oricăror norme de drept internaţional pe care Rusia lui Putin a făcut-o asupra unui stat suveran, asupra Ucrainei. Deci reacţii şi preocupări vizavi de acest subiect este normal să fie. (...) Prelungirea unui conflict la graniţele noastre (...) preocupă şi, fiind în proximitatea noastră, este normal să genereze din partea noastră o atenţie în acord cu importanţa ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat de a fi subiectul unei agresiuni militare. Deci, din acest punct de vedere, o spun răspicat: la momentul în care avem acest interviu nu se pune această problemă”, a afirmat ministrul Apărării într-un interviu difuzat duminică seară de Digi 24.

Acesta a precizat că Ucraina beneficiază în continuare de sprijinul altor state, chiar dacă acţiunile contraofensive nu au avut „amplitudinea aşteptată”.

În ceea ce priveşte timpul în care România ar putea rezista în faţa unui eventual atac al Rusiei, Tîlvăr spune că nu ar putea avansa un termen, dar că în mod „categoric” poate rezista în faţa unei agresiuni. „Pot să vă spun, la acest moment nu se pune problema ca România să fie subiectul unei agresiuni”, a insistat ministrul Apărării Naţionale.

Citește și: