Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și-a justificat, miercuri seară, la Euronews, acțiunile în legătură cu afacerea „Stuful din Deltă” printr-un citat din Nicolae Ceaușescu. „Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României.”, a declarat ministrul.

Florin BarbuFoto: Inquam Photos / George Calin

Întrebat de ce aduce un citat tocmai din fostul dictator, Barbu a continuat pe aceeași linie: „Da, domnul...președintele nostru a spus foarte clar, e aurul verde al României. Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că e adevărat și sunt de acord cu el.”

Barbu susține că toate acțiunile lui au respectat legea deoarece Parlamentul României a legiferat o directivă și un regulament prin care paludicultura a fost considerată activitate agricolă.

Mai mult, acesta susține că ar fi avut acordul Comisiei Europene.

„Avem răspunsul de la Academie. A fost notificat la Comisia Europeană și a fost aprobată de Comisia Europeană. Nu dăm această subvenție fără aprobarea Comisiei Europene. Noi am avut aprobare de la Comisia Europeană.”, a declarat ministrul la Euronews.

Cazul pe scurt

  • La inițiativa social-democratului Florin Barbu, pe vremea când era șeful comisiei de agricultură a Camerei Deputaților, în octombrie 2023, Parlamentul a modificat pe ascuns o lege prin care zeci de mii de hectare de teren din Delta Dunării erau transformate în pajiște.
  • Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.
  • Au depus cerere pentru acordarea de subvenții europene în valoare de peste 5 milioane de euro, pentru stuf, două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu. Plata a fost blocată în contextul suspiciunilor semnalate de ancheta „România, te iubesc!”.
  • Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), liberalul Ionuţ Lupu, a fost demis apoi de ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, motivul invocat fiind „întârzierile la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem”.
  • G4Media.ro a scris, citând surse, că șeful APIA, Ionuţ Lupu, făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunţat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plăţile pentru stuful din Deltă.

Laura Kovesi: „Este anchetă în curs, au fost ridicate documente de la APIA”

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a confirmat duminică, 3 martie, deschiderea unei anchete privind subvențiile din bani europeni pentru stuful din Delta Dunării, care ar fi urmat să ajungă la firme din anturajul liderului PSD Paul Stănescu.

„Avem o anchetă în curs, colegii au ridicat documente de la APIA. Este o investigație care a început de curând și în momentul în care o să finalizăm vom face publice mai multe informații”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Spotmedia.

Echipa „România, te iubesc!” arăta într-o anchetă din octombrie 2023 cum o modificare legislativă promovată de actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții.

Fostul șef al APIA, demis de ministrul Agriculturii

Ministrul PSD Agriculturii, Florin Barbu, a susținut că decizia de a-l demite pe liberalul Ionuţ Lupu de la șefia APIA i-a aparținut și că a discutat și în partid despre „incompetența acestuia”, subliniind că hotărârea sa a avut la bază „întârzierile la plată a subvenţiilor către fermieri şi blocajul din sistem”.

„Ministrul Agriculturii a fost informat de către mine aproape zilnic cu privire la situația unor plăți”

Fostul șef al APIA spune că ministrul Agriculturii a fost ținut în permanență la curent cu privire la plățile făcute de către APIA și că acuzațiile la adresa lui „sunt total nefondate și neserioase”.

„Ministrul Agriculturii a fost informat de către mine aproape zilnic cu privire la situația unor plăți, cu situația dezvoltărilor de soft. Împreună cu dumnealui am participat la discuțiile cu dezvoltatorul de soft, cu colegii din APIA. Toate aceste acuze sunt total nefondate și neserioase, având în vedere că se discută într-o intervenție a domniei sale de plăți întârziate de peste 400 de milioane de euro”, a declarat Lupu.

El s-a declarat dezamăgit de Florin Barbu, pe care îi descrie ca fiind „amicul de acum câteva săptămâni”.

„Nemulțumirea mea pleacă din faptul că nici domnul secretar de stat Adrian Pintea, fostul director general APIA, nu a făcut toate diligențele astfel încât măcar semnarea de contracte să poată fi făcută mult mai înainte (…). Chiar sunt total dezamăgit de felul în care Florin Barbu, amicul de acum câteva săptămâni, a putut să pună problema”, a mai spus Lupu, la Digi24.

Fostul director APIA, despre plățile făcute pentru afacerea „Stuful din Deltă”: „O cadență a colegilor mei din Tulcea pe care eu am considerat-o nesănătoasă”

Ionuț Lupu a spus că nu vrea să facă „nicio legătură politică”, dar a punctat că angajații APIA Tulcea „s-au grăbit destul de mult” să autorizeze anumite plăți.

  • „Nu aș vrea să fac nicio legătură politică sau să folosim vreun nume. Este vorba despre niște beneficiari care au solicitat subvenții pe agricultură, vorbim de o cadență a colegilor mei din Tulcea pe care eu am considerat-o nesănătoasă.
  • S-au grăbit destul de mult să meargă către autorizare plăți într-un timp foarte scurt, în momentul în care eu nu mă aflam în instituție, având două zile de concediu. Au fost niște lucruri care mie mi-au ridicat suspiciuni.

Am cerut puncte de vedere de la direcțiile abilitate: direcția juridică, direcția control teren, direcția antifraudă. Două dintre acestea mi-au dat puncte de vedere negative cu referire la efectuarea plății”, a mai declarat fostul șef APIA.