Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, medicul Alis Grasu, a explicat că o căpuşă pe piele, o unghie tăiată prea scurt sau chiar şi un umăr luxat nu sunt urgenţe pentru a solicita intervenţia ambulanţei, pentru că pacientul poate singur să se deplaseze la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgenţe, citează News.ro. Medicul a explicat că sunt şi persoane care sună şi de două ori pe zi, însă cazurile sunt prioritizate.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti IlfovFoto: Agerpres

„Nu ai de ce să suni la ambulanţă când ai o căpuşă pe piele. Te duci la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgenţe, cameră de gardă, de chirurgie şi rezolvi problema căpuşei. Acea căpuşă nu îţi pune viaţa în pericol imediat şi nici nu te împiedică să te deplasezi. Atunci când ai o unghie încarnată, când ţi-ai tăiat unghiile prea adânc şi te doare, nu este un motiv să suni la ambulanţă. Când ai o candidoză vaginală şi ai prurit intens la 3 dimineaţa, nu este un motiv să vină ambulanţa de urgenţă. O luxaţie de umăr, nici măcar aceea nu este un motiv, pentru că te poţi deplasa. Îţi imobilizezi cu grijă braţul şi te deplasezi la cel mai apropiat spital unde există ortopedie şi unde problema ta va fi rezolvată”, a declarat dr. Alis Grasu, la Medika TV.

Alis Grasu a explicat că sunt şi persoane deja cunoscute, care solicită intervenţia ambulanţei şi de două ori pe zi.

„Sunt şi acele persoane care sună compulsiv la ambulanţă, care au acele solicitări abuzive. Sunt câteva persoane care sunt cunoscute, care sună zilnic, uneori şi de două ori pe zi, pentru tulburări psihice, pentru atacuri de panică, ca să îşi măsoare tensiunea şi consideră că trebuie să te duci de fiecare dată ca la orice urgenţă majoră. Noi nu îi putem refuza, încercăm să prioritizăm cât mai corect, astfel încât să protejăm urgenţa de cod roşu, şi asta se face printr-un sistem de teletriaj pe care îl perfecţionăm în fiecare etapă”, a precizat Alis Grasu.