Dr. Iulia Ţincu, medic primar gastroenterologie pediatrică la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucureşti, a afirmat, miercuri seară, că unele afecţiuni care în urmă cu 10-15 ani apăreau la adulţi, acum au început să apară la copii. Una dintre aceste afecţiuni este boala inflamatorie intestinală, potrivit News.ro.

Unitate primire urgenteFoto: Inquam Photos / George Calin

„În ultimii ani, vedem din ce în ce mai frecvent, la vârstă foarte mică, afecţiuni care în urmă cu 10-15 ani erau mai degrabă prezente în zona de adulţi. Mă refer la patologia autoinflamatorie, la patologie autoimună, la patologia alergică. Încep să se realizeze câteva declicuri din ADN-ul nostru. Acolo sunt înscrise semnale genetice care aşteaptă semnale negative din mediul înconjurător pentru a se declanşa unele din aceste afecţiuni. Sunt multe afecţiuni cu implicare pe termen lung privind sistemul digestiv, gatroenterologia pediatrică vizează afecţiuni ale tublui digestiv, ficatului şi pancreasului”, a declarat dr. Iulia Ţincu, la Medika TV, miercuri seară.

Iulia Ţincu s-a referit la boala inflamatorie intestinală care apare la copii aflaţi în creştere.

„A fost o surpriză pentru noi patologia de tip boală inflamatorie intestinală, adică o afecţiune cronică a tublui digestiv, manifestată prin inflamaţii extrem de puternică, ulceraţii, modificări de tranzit, vărsături, un fel de măcinare internă a organismului cu punct de plecare intestimul, este ceva ce a explodat în ultimii ani. Ne-au copleşit, pur şi simplu, aceste cazuri”, a declarat ea.

Sunt posibilităţi de tratament actuale, iar progresele din ultimii ani fac posibil ca anumite intervenţii în dietă să realizeze uneori stoparea procesului inflamator.

Întrebată care e vârsta de debut a acestei boli, dr. Iulia Ţincu a precizat că cel mai des apare la vârste de 12-14 ani, dar în unele cazuri la nou-născuţi.

„Vârsta clasică de debut se găsea în mod clasic în jurul vârstei de 12-14 ani. Discutăm de populaţie pre-adolescentă. A scăzut vârsta medie de debut, discutăm de copii de 7-10 ani şi prin implicarea genetică există o entitate cu atât mai de speriat cu cât ea se cheamă boală inflamatorie intestinală cu debut foarte precoce. Aceştia sunt copii cărora le debutează această inflamaţie severă în intestim mai devreme de 6 sau 8 ani. Unele dintre cele mai severe cazuri sunt cu debut în jurul vârstei de 10-11 luni. Cei mici, chiar sub vârsta de sub 2 ani răspund mai greu la tratament, cu afecţiuni de tip imunitar foarte severe, cu infecţii foarte frecvente şi cu o extrem de mare restricţie a posibilităţilor terapeutice”, a mai spus dr. Iulia Ţincu.