Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, consideră că este „o enigmă pe care cu greu o putem explica” de ce alimentele de bază sunt mai scumpe în România decât în țările din Vest.

Marcel BoloșFoto: Inquam Photos / George Calin

Marcel Boloș a vorbit vineri seară, într-o emisiune la Digi24, despre prețurile ridicate la produsele alimentare în țara noastră, el indicând că plafonarea prețurilor la alimentele de bază a avut un impact pozitiv asupra populației.

„Am fost în piață, merg des. Prețurile sunt destul de mari. Cu toate eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, pentru că s-a concentrat asupra coșului zilnic de trai și asupra alimentelor de bază, în piață prețurile sunt destul de mari”, a declarat Marcel Boloș, potrivit Digi24.ro.

Întrebat de ce alimentele de bază sunt mai scumpe la noi decât în țările din Vest, Boloș a răspuns că „este o enigmă”.

„E o enigmă pe care cu greu o putem explica, de ce prețurile au ajuns să fie în România destul de ridicate la produsele alimentare și la cele care provin din gospodăriile individuale ale țăranilor și cred că a fost o perioadă în care atunci când am avut o creștere a prețului la produsele lactate, de a fost nevoie de intervenția Guvernului, au rămas prețurile oarecum plafonate la acele niveluri și foarte greu se duc în jos. Aici depinde. Dacă populația cumpără din piețele agroalimentare mai mult, prețul se va menține în continuare ridicat”, a mai spus el.

Marcel Boloș a insistat că „plafonarea, deși a fost orientată spre alimentele de bază, a avut un imapct pozitiv asupra populației”.

„Nu vreau să mă gândesc ce se întâmpla în lipsa acestei măsuri, dar cu toate acestea prețurile cresc în continuare. Nu cred că Guvernul poate să intervină asupra prețurilor din piață și asupra nivelului subvențiilor. Eu discutam cu ministrul Agriculturii, pentru că au fost la începutul anului o serie de subvenții care s-au acordat de către Guvern și, cu toate acestea, prețurile cresc și au această tendință de creștere. Să ne gândim la ce s-ar întâmpla în lipsa acestor subvenții și măsurilor de plafonare și cred că Guvernul și-a făcut pe deplin datoria și a înțeles impactul pe care îl au aceste evoluții conjuncturale ale prețurilor. Sperăm că în perioada aceasta a sezonului care urmează, abundența produselor agroalimentare, să fie cea care va tempera din creșterea de preț”, a mai spus ministrul Finanțelor.