Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că „va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic”, la alegerile din acest an, inclusiv cele din ţara noastră, el adăugând că „la prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi”.

Mircea GeoanaFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

„Există în clipa de faţă o definiţie mult mai largă, mai amplă a securităţii naţionale şi a securităţii aliate. Este una militară evidentă, cu planuri de apărare, cu trupe, cu forţe, cu bani.Dar pe lângă aceasta există şi o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în faţa atacurilor hibride. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova şi la noi, securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv din România. La prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi, încercarea de a opri forţele pro-occidentale şi de a aduce, poate, unii mai favorabili decât cei pe care îi avem”, a declarat Mircea Geoană duminică seară la Digi 24, potrivit News.ro.

El a fost întrebat dacă există în Romnia formaţiuni politice apropiate de Rusia.

„Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România, şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a explicat Geoană.

El a mai afirmat că sondajele arată că mai bine de jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an vor fi fraudate.

„Şi există două forţe aici. E o forţă, evident, anti-occidentală pe care Rusia şi alţii încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu neapărat sunt pro-ruşi, dar sunt oarecum anti-occidentali. Şi există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Aşa cum arată şi sondajele de la noi, 56% dintre români consideră că alegerile de anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere şi corecte”, a mai transmis Mircea Geoană.