Liderul liberal Nicolae Ciucă spune că medicul Cătălin Cîrstoiu va rămâne candidatul Coaliției PSD-PNL la primăria Capitalei, deoarece Marcel Ciolacu le-a transmis că nu este nicio problemă de legalitate cu acesta.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„În momentul de faţă, domnul doctor este propunerea de candidat la Primăria Capitalei, a noastră, a coaliţiei”, a declarat Ciucă la Digi 24.

Ciucă spune că medicul Cătălin Cîrstoiu a fost propus cu doar două zile înainte de anunț de către liderul PSD Marcel Ciolacu. Propunerea lui Cîrstiu a apărut abia după ce au eșuat discuțiile cu arhitectul Tiberiu Florescu.

„Cîrstoiu a fost propus de domnul Ciolacu cu două zile înainte și a fost sondat ulterior. La început mergi pe încredere”, spune Ciucă care adaugă că e necesar ca acesta să vină cu clarificări în privința acuzațiilor care i se aduc.

„Cîrstoiu să vină cu clarificări”

„A fost o decizie prin care am convenit ca în această săptămână (...) să existe acţiunea aceasta de clarificare din partea domnului doctor a tuturor acestor aspecte care ţin de persoana domniei sale, pentru ca, în final, să putem să avem din nou o analiză şi să putem să mergem mai departe sau să vedem ce decizie se ia”, a declarat acesta.

Întrebat ce se va întâmpla dacă medicul Cîrstoiu nu va aduce clarificări, Ciucă a precizat că premierul Marcel Ciolacu i-a mai cerut încă o dată lui Cătălin Cârstoiu, chiar în cursul zilei de joi, să facă clarificări publice: „Este o chestiune care ţine de clarificarea unor probleme personale (...) eu nu am cum să judec pe anumite supoziţii, pe anumite date un anumit aspect”.

„Senzația mea a fost tot timpul că este un candidat foarte motivat”, a spus liberalul la Digi 24.

PNL nu l-ar susține pe Piedone și ar putea avea și candidat propriu

Acesta spune însă că, dacă se decide retragerea candidaturii lui Cîrstoiu, PNL ar putea avea și o propunere proprie pentru primăria Capitalei. Sub nicio formă PNL nu l-ar susține însă pe Cristian Popescu Piedone, spune Ciucă.

„Avem planul B, avem planul C. Cât de mult aş dori să devoalez un plan, dar nu o fac. Dacă va fi nevoie, PNL, într-o situaţie de extremă urgenţă, va avea propriul candidat, nu este o problemă”, a punctat liderul liberal.

Întrebat de ce PNL nu-l susţine pe Nicuşor Dan, liderul PNL a explicat că formaţiunea a reuşit să determine o alianţă pentru europarlamentare şi pentru unele judeţe la alegerile locale.

„Ar fi absolut de neînţeles, atât timp cât Nicuşor Dan nu vrea să fie membru al PNL, să avem această alunecare către relevanţa candidturii sale către Primăria Bucureşti”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a anunțat, joi, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD și alianța îi cer acest lucru, după dezvăluirile HotNews.ro privind incompatibilitatea medicului, în contextul în care oferea consultații la clinica privată a familiei în timp ce avea funcția de manager al Spitalului Universitar.

Negoiță a declarat joi, la Realitatea Plus, că a avut mai multe discuții la guvern pe subiect și că „nu se mai opune unei nominalizări din partea alianței”.

Întâlnire în coaliția PSD-PNL privind eventuala retragere a lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Capitală

Declarația acestuia vine după ce preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a spus joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată într-o întâlnire a coaliţiei, în acest sfârşit de săptămână sau luni dimineaţă.

„Este comunicat faptul că domnul prim-ministru se întoarce în ţară mâine. Cu siguranţă în weekend sau luni dimineaţă vom avea o întâlnire la nivelul coaliţiei de guvernare, unde se va discuta şi acest subiect, pe lângă celelalte teme politice. Şi cu siguranţă se va lua o decizie, care va fi ulterior anunţată în cadru adecvat, într-un cadru politic. (...) Nu pot eu să speculez (în legătură cu o posibilă retragere - n.r.), înainte ca liderii coaliţiei, preşedinţii celor două mari partide, să discute la întoarcerea premierului în ţară”, a spus Firea.

Ea a negat informaţiile conform cărora echipele de campanie nu ar mai dori să strângă semnături pentru Cătălin Cîrstoiu.

Explicațiile Gabrielei Firea vin în contextul în care PSD și PNL au anunțat public că așteaptă din partea lui Cătălin Cârstoiu o conferință în care să dea explicații presei despre activitățiile sale la clinica privată a familiei în timp ce deținea funcția de manager al spitalului Universitar.

Cătălin Cîrstoiu a susținut din nou, miercuri seară, că nu este în stare de incompatibilitate, că nu este în nicio relație contractuală cu clinica Anemona deținută de soția sa și că nu a încasat niciun ban de acolo. Pe de altă parte, el a admis, la B1TV, că a consultat pacienți la clinica privată, spunând însă că a făcut-o la solicitarea medicilor de acolo, fără a fi plătit. Mai mult, el a criticat legea conform căreia un manager nu are voie să presteze și la stat și la privat, spunând că „are nuanțe de neconstituționalitate” și că a creat haos în sistem și i-a împiedicat pe unii medici manageri să-și facă datoria.

Medicul Cîrstoiu a spus că are tot sprijinul coaliției, că PSD și PNL îl susțin în continuare în cursa pentru Primăria Capitalei și că nu intenționează să se retragă.

Despre conferința de presă pe care liderii Coaliției i-au cerut să o organizeze pentru a lămuri acuzațiile lansate la adresa sa, Cîrstoiu a spus că aceasta va avea loc săptămâna viitoare, după ce luni își va depune candidatura la Biroul Electoral Central.

Amintim că HotNews.ro a scris că în timp ce era manager la Spitalul Universitar de Urgență București Cîrstoiu a continuat să ofere consultații la clinica privată deținută de soția sa.

Patru pacienți au povestit pentru HotNews.ro cum au ajuns să plătească sume de sute și de mii de lei la clinica Anemona. Doi dintre ei se operaseră la Spitalul Universitar la dr. Cătălin Cîrstoiu, iar schimbarea locului de tratament de la stat la privat s-a făcut prin mesaje de la rezidenți. Un altul îl căutase pe medic la stat și a fost îndrumat la privat, tot prin mesaje, pentru un consult la Anemona. Toți patru mărturisesc că, ajunși la Anemona, au fost consultați sau tratați de dr. Cătălin Cîrstoiu. Ei au oferit redacției mesajele și documentele de plată.

Pe același subiect: