Fostul președinte Traian Băsescu nu crede în șansa Gabrielei Firea de a cîștiga primăria Capitalei pentru PSD apreciind că decalajul față de Nicușor Dan e foarte mare. Băsescu spune că datele problemei s-ar putea schimba dacă Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL, se va retrage din cursa pentru primăria generală, fapt care face din Firea principala favorită.

Traian BasescuFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Fostul președinte nu crede însă în această strategie considerând că președintele PSD, Marcel Ciolacu, are tot interesul să nu câștige Firea Capitala de frică că-i va lua partidul.

„Eu nu cred că Piedone se va retrage. El va fi menținut acolo ca să-i reducă șansele Gabrielei Firea. Lui Ciolacu îi e frică că Firea, victorioasă la Capitală, i-ar putea lua șefia partidului. Și ar face bine să i-o ia la cum s-a comportat cu ea, să-l trimită în Buzău ca să învețe acolo dacă e în Moldova sau nu”, a declarat Băsescu la Digi 24.

El apreciază chiar că, victorioasă la Capitală, Firea ar putea chiar să candideze la alegerile prezidențiale.

„Pentru Ciolacu nu va fi bine nici dacă Firea va câștiga Capitala, nici dacă va pierde la scor mic, de 2-3 procente, fiindcă atunci îi va sări organizația de București în cap deoarece nu a lansat-o în cursă mai devreme. Ciolacu a făcut un joc și mârșav și nedrept, spun asta în condițiile în care îmi doresc ca Firea să aibă parte de bătăi cât cuprinde în politică.”, apreciază Băsescu.

Acesta lasă de înțeles că el este cel care l-a sfătuit pe medicul Cătălin Cîrstoiu să nu se retragă singur din cursă și să-i oblige pe liderii Coaliției să facă acest pas.

Despre alegerile prezidențiale: „Varianta Boc”

Traian Băsescu nu crede în posibilitatea unui candidat comun al Coaliției PSD-PNL la Capitală, ci apreciază că în cursa pentru Cotroceni vor intra atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă.

El apreciază că Mircea Geoană nu va intra în finală dacă va candida independent. „Va avea nevoie de un partid în spate ca să cîștige”, apreciază el.

„Liberalii mai au si varianta Emil Boc. E de luat în seamă. Eu nu cred în generali. Am mai avut la conducerea țării după Revoluție și a fost rău. Dacă Iohannis va zice însă că Ciucă trebuie să fie, în ciuda scorului mic, atunci Ciucă va fi”, spune Băsescu la Digi 24.

Dacă lupta finală s-ar da între Mircea Geoană și Ciolacu sau Ciucă, Băsescu spune că nu ar merge la vot fiindcă îi consideră pe toți trei candidați slabi.

Alegeri generale: Varianta surpriză

Traian Băsescu vede ca primă opțiune tot o guvernare PSD-PNL, dar spune că dacă „românii vor vota mai mult Alianța Dreapta Unită”, atunci nu ar fi exclusă o alianță a acestia cu PNL la guvernare.

Nicușor Dan ar câștiga alegerile pentru Primăria Generală cu 31% din voturi, în timp ce Gabriela Firea, candidata PSD proaspăt intrată în cursă, s-ar clasa pe locul secund cu 24 de procente, urmată de Cristian Popescu Piedone (PUSL), cu 20%, potrivit unui sondaj Avangarde, la comanda PSD, primul după retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și decizia coaliției de a merge pe candidaturi separate.

Sondajul a fosat realizat de Avangarde la comanda PSD în perioada 24 - 27 aprilie, pe un eşantion de 1.150 de persoane. Datele au fost culese pe teren. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/-2,9% la un grad de încredere de 95%.