Ministrul Justiției Alina Gorghiu a declarat vineri seară, la Digi 24, că e posibil ca DNA să se sesizeze în urma investigației Recorder care a făcut dezvăluiri despre averea impresionantă a primarului liberal Vlad Oprea, o poveste ale cărei ramificații se întind dincolo de granițele țării până în vestul Europei.

Alina GorghiuFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Întrebată dacă investigația „Cartelul din Carpați” afectează imaginea PNL fiind vorba de lideri importanți implicați, precum Lucian Bode, Gorghiu a răspuns că da, „orice astfel dosar de presă afectează”.

„Vorbim de lupta anticorupţie în România şi vreau să vă spun că funcţionează bine. Cel puţin aprecierile noastre şi europene sunt foarte bune. 74% din dosarele DNA sunt făcute pe baza sesizărilor persoanelor fizice sau juridice din România. Diferenţa o face autosesizarea pe bază de informaţii venite din presă, din spaţiul public şi aşa mai departe. (...) Nu aş avea de unde să ştiu (dacă DNA s-a autosesizat deja - n.r.). Este decizia instituţiilor statului dacă se vor autosesiza sau nu. În general, la o asemenea campanie de presă, care arată posibile elemente care ţin de infracţiuni, e foarte posibil să sesizeze şi DNA-ul, şi alte instituţii. Nu le dau eu teme la televizor, de aceea încerc să fiu rezervată”, a declarat Gorghiu la Digi 24.

Ea a mai adăugat că nu avut niciodată nimic împotrivă ca lideri ai PNL să fie urmăriți în Justiție dacă au greșit.

Ciolacu, întrebat cum comentează faptul că primarul din Sinaia şi-a serbat ziua într-o clădire administrată de RA-APPS: Nu am ştiinţă de acest lucru, o să mă informez

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu are informaţii legate de faptul că o clădire a Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), aflată în subordinea Executivului, a fost folosită de un primar pentru a-şi serva ziua de naştere. „Nu am ştiinţă de acest lucru, o să mă informez”, răspunde Ciolacu întrebărilor pe acest subiect, potrivit News.ro.

Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Brăila, cum comentează faptul că primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, şi-a serbat ziua de naştere într-o proprietate a RA-APPS, în condiţiile în care legea specifică instituţiile care au acces în proprietăţile administrate de RA-APPS.

„Nu am ştiinţă de acest lucru, o să mă informez. Este, cred că, sub Secretariatul General al Guvernului şi o să întreb exact despre ce e vorba”, a răspuns Marcel Ciolacu.

Întrebat, totodată, dacă edilul ar fi avut voie să folosească acel imobil, Ciolacu a răspuns: „Nu ştiu solicitarea, nu ştiu contextul, dacă a fost vreun demnitar acolo, de aceea lăsaţi-mă să ma informez, o să întreb secretarul general al Guvernului”.

Jurnaliştii de la Recorder şi Centrul de Investigaţii Media au relatat, prezentând şi imagini, despre aniversarea pe care Vlad Oprea şi-a sărbătorit-o la Castelul Foişor, aflat în administrarea RA-APPS, în condiţiile în care statutul clădirii nu prevede organizarea de petreceri private.

Investigația Recorder a dezvăluit că mai multe afaceri poziționate în puncte cheie ale stațiunii sunt deținute în acte de Beniamin Gonț, principala interfață a primarului, sau de frații acestuia. De asemenea, mai multe rude ale lui Beniamin Gonț sau ale primarului Oprea ocupă funcții importante în cadrul administrației locale.

Recent, primarul Oprea și-a construit o vilă imensă, de circa o mie de metri pătrați, chiar în inima stațiunii Sinaia, într-o zonă considerată rezervație arhitecturală, lângă clădiri emblematice precum Cazinoul din Sinaia, hotelul Palace și Mănăstirea Sinaia. Casa aparține în acte firmei Privacons, deținută de mama primarului, însă este locuită de Vlad Oprea.

Vizat, de-a lungul timpului de mai multe denunțuri și anchete penale, Vlad Oprea a scăpat de fiecare dată de problemele cu legea.

Oprea pare să aibă un scut politic puternic. Prietenii săi din vârful Partidului Național Liberal (PNL), printre care Lucian Bode și Rareș Bogdan, au susținut public activitatea sa și chiar au participat la evenimente alături de el. Chiar și președintele Klaus Iohannis i-a lăudat activitatea.

Vlad Oprea i-a facilitat lui Lucian Bode construirea unei vile de vacanță la Sinaia, trecută pe numele fiului liderului PNL. Terenul pe care s-a ridicat această construcție a fost cumpărat de Lucian Bode de la sora primarului Oprea, la un preț cu mult sub cel al zonei.

Primarul Vlad Oprea a refuzat orice dialog cu Recorder.