Alegerile in cifre brute. Sunt insuficiente sumele permise de lege pentru desfasurarea campaniei electorale?
Analistii apreciaza insa ca aceste sume se dovedesc in cea mai mare parte insuficiente, candidatii apeland la tot felul de subterfugii, chiar daca legea prevede pedepse aspre in acest caz mergand chiar pana la invalidarea mandatului obtinut in urma votului.
Salartii minime brute pe tara (s.m.b.) care pot fi cheltuite de un candidat (plafon maxim):
Primar de comuna: 30 de s.m.b
Consilier judetean: 30 de s.m.b
Primar de sector in Bucuresti: 2.500 de s.m.b.
Primar in Bucuresti: 10.000 de s.m.b.
Dan Suciu si invitatii sai au dezbatut si posibilitatile prin care legea poate fi eludata si sumele cheltuite sa nu fie contabilizate. Adrian Moraru de la Institutul de Politici Publice spune ca impartirea in campanie preelectorala si campanie propriu-zisa (Impartire voit gresita in opinia sa) constituie cea mai mare problema. Asa, de pilda, spune Moraru, sumele cheltuite pentru afisele facute inainte de 2 mai, inceputul oficial al campaniei electorale, ar trebui raportate, dar legea ofera o scapare.
"Cheltuielile pentru campanie variaza intre 1 milion si 10 milioane de euro. Numai daca am lua sondajele pe care orice partid le comanda pentru candidatii sai si le-am inmulti cu vreo 10 mii de euro cat costa si cu numarul celor aproximativ 500 de colegii am avea cam 5 milioane de euro numai pentru un partid", spune Moraru.
Felix Tataru, director, GMP, il contrazice pe Moraru afirmand ca nimeni nu poate aprecia sumele ce se cheltuie in campania electorala si cine sustine cotrariul "mananca bors". Tataru spune ca asistam la ultima campanie in care partidele politice nu platesc televiziunile pentru aparitii.
"Este anormal ca partidele sa nu dea publicitate televiziunilor cand acestea aduc cea mai mare vizibilitate. La noi politicienii investesc cel mai mult in printuri, afise, fluturasi si in publicitatea stradala. Abia apoi vin ziarele si dupa televiziunile", spune Tataru.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Ma gandesc cu groaza la campania la TV. Dupa ce ca programul era si asa ca vai de capul lui (plus ca dispar porturi straine si mi se baga pe gat mizerii precum Taraf TV, Trinitas TV) apar si toti oligofrenii la debitat platitudini si minciuni sfruntate