Romania nu mai poate merge in continuare cu rezerve de 40% la valuta si 18% la leu. Intelegem decizia BNR dar asteptam sa reduca aceste rezerve, a declarat presedintele CEC, Radu Ghetea la Money Show (The MOney Channel).

"Cred ca folosirea banilor europeni este cea mai buna solutie. Pe tema reducerii rezervei noi am propus o solutie inedita in ceea ce priveste liniile de finantare deschise bancilor de catre BERD, BEi etc. Aceste linii de finantare nu erau considerate in baza de calcul a rezervei minime obligatorii. Aici trebuie incurajate de BNR acele banci care pot atrage fonduri europene", spune presedintele CEC.

Ghetea spune ca planul american de stabilitate financiara (privind cele 50 de miliarde de dolari pentru amanarea executarii silite pentru anumite categorii de debitori) nu se poate aplica in Romania si nici in Europa.

"Noi suntem la un grad de educatie foarte periculos in aceasta privinta. La noi lumea intelege ca daca-i amani executarea silita asta inseamna ca nu-l mai executi. In acest an executam debitorii bancilor BANCOP, Albina etc. Nimeni nu scapa pana la urma de executorii judecatoresti sau bancari", spune Radu Ghetea.

In opinia acestuaia, cel mai bun lucru care se poate intampla in economia Romaniei in 2009 este ca cele 10 miliarde de euro prevazute in Bugetul de stat pentru infrastructura sa fie folosite eficient.