Iata cateva dintre cele mai interesante declaratii facute de Dinu Patriciu:
- problema este cum am fi putut sa ocolim criza
- in Romania se manifesta aceleasi fenomene ca in piata globala
- statele au devenit din ce in ce mai socialiste si mai putin eficiente
- situatia de criza in Romania putea fi ocolita prin vointa politica; sa incerci se degrevezi cetateanul de povara statului nemasurat de greu pe care-l duce in spate
- la noi fenomenul este cu siguranta mult mai extins deoarece birocratia a invatat perfect sa justifice cheltuielile
- de aceea la noi costa un kilometru de autostrada enorm de mult, de aceea cheltuielile la noi sunt mari
- nu statul dicteaza pretul, ci cardasia dintre furnizori si cumparatori
- preturile sunt umflate de achizitiile de stat, pentru ca acolo nu sunt controlate
- sunt din ce in ce mai putini cei dependenti de banul public. Au mai ramas doar cateva grupuri de sugative din banul public
- cei mai multi bani s-au strans in lume in ultimele decenii pe o stanca, intr-o mlastina si un desert (Hong Kong, Singapore, Israel). Ei au stiut sa fie diferiti, au stiut sa atraga bani
- cum am putea face sa intre mai multi bani in Romania? in primul rand, micsorand taxarile directe
- propun de cativa ani ca taxa unica sa fie stabilita la 10%, la fel ca in Bulgaria. Este semn al increderii in fortele proprii si nu de frica
- bulgarii stau mai bine decat noi, din punct de vedere al dezechilibrelor pleaca dintr-un loc mai bun decat noi
- aceasta masura trebuie luata intr-un anumit context economic
- pentru o perioada de criza, cota de 16% mi se pare foarte sus
- si aceasta pentru 35% din PIB real nu este impozitat astazi
- acest 16% este fictiv
- n-ar fi rau ca Romania sa fie transformata intr-un soi de paradis fiscal
- statele se afla in competiei intre ele pentru a atrage bani. Cu cat mediul fiscal este mai prietenos, cu atat economia este mai profitabila
- e treaba fiecarui stat in parte sa faca o politica care sa duca la prosperitatea cetatenilor sai
- cetatenii care fug de Iadul fiscal se duc spre Paradisul fiscal
- nu trebuie sa ai niciun fel de retinere pentru a cauta sa atragi noi contribuabili prin fiscalitate scazuta
- eu as impozita cu 3% activitatile in alte parti decat pe teritoriul tarii ale tuturor corporatiilor prezente in Romania
- daca te uiti in cifre, vezi ca traim o criza structurala, a statului
- criza va tine intre 3 si 5 ani, insa nimeni nu va stii cum va evolua
- statele mari au descoperit ca recapitalizarea marilor banci a dat gres
- singurul lucru care va avea succes este libertatea de intreprindere economica
- nu va exista o explozie sociala in Romania, pentru ca romanii sunt niste oameni naturali si blajini
- statul a scos 6,2 miliarde de euro din economie in primele trei luni ale anului
- Romania are astazi de 4 ori mai multi birocrati decat avea in 1990
- 4 din 5 birocrati trebuie sa plece din aceste functii
- singurul lucru care poate fi un etalon in judecata economica este bunul simt
- capitalismul este un loc in care o afacere e buna daca castiga toata lumea
- nu trebuia sa luam banii de la FMI, dar jocul a inceput deja
- politicienii continua sa se ocupe tot de jocul politic
- iesirea dintr-o criza nu inseamna neaparat masuri dureroase
- euro va sta la 4,7-4,8 lei in a doua jumatate a anului
- singura solutie de iesire din criza este stimularea consumului intern
- cred ca am dreptul moral sa judec istoria pe care am trait-o
- nu-i port resentismente lui Basescu pentru arestarea din urma cu 4 ani. Arestarea a fost nedreapta
- Basescu a facut mult rau poporului roman prin actiunile lui politice din ultimii 5 ani
Patriciu stie ce ar insemna o reasezare a valorilor societatii si cati afaceristi de carton ar ajunge falimentari, de-aia va incurajeaza sa consumati.
"capitalismul este un loc in care o afacere e buna daca castiga toata lumea"?... sunt curios ce a avut de castigat romania din vanzarea rompetrol...
iar la noi...?s-au dat credite intr-o veselie la toata lumea (fie ca isi permiteau sa plateasca fie ca nu) iar acum se vede ce se intampla.
pe de alta parte , e bine sa se stimuleze consumul intern insa daca se consuma ce se produce in Romanica. si ce se produce la noi??..mai nimic..
exportam pe bani putini produsul brut si importam apoi produse finite pe o rata de schimb de 10 ori mai mare chiar si asta pentru ca NU SE STIMULEAZA PRODUCTIA INTERNA(nicidecum consumul intern).
ex : avem si noi mere , pere , castraveti , varza.. de ce sa le importam?? R: ca asa vrea UE...
in concluzie , nene patriciule mai cumpara ceva pe pret de nimic , investeste bani primiti de la Guvern si apoi vinde pentru profit personal ;)
Totusi eu cred ca Patriciu sustine stimularea consumului in conditiile unui credit responsabil. Problema cu consumul nu e consumul in sine ci creditarea fara reglementari in scopul consumului.
Acuma... Patriciu sustine ca Romania ar trebui transformata in paradis fiscal, ceea ce eu nu cred ca poate fi decat bine. Asa le-am da peste nas si europenilor care au taxe mari, de-asta se muta toate industriile de la ei in alte tari.
DA, STIMULAREA CONSUMULUI INTERN ESTE STRIC NECESAR.... DAR STIMULAREA CONSUMULUI PRODUSELOR FABRICATE INTERGAL IN ROMANIA!!! Daca stimulam consumul din import asa cum a facuto Patriciu prin interpusul Tariceanul si tiparitorul Isarescu... nu vom face de cit sa intram si mai adinc in mocirla!!!!
S-ar ingrasa doar baietii destepti care de la revolutie s-au profilat pe activitati de import (si care evident au tot interesul ca productia locala sa ramana la un nivel slab)
Un text decent si poate, de ce nu, un om decent.
Zic unii ca il sprijina pe Antonescu? Eu sper sa fie asa, imi plac lucrurile sine ira et studio.
bun, eu ti-am mai adus un argument ca paturica nu e liberal, ci socialist, tu ce argumente ai in favoarea afirmatiilor tale?
ps: cine-i alina cojocaru?
Intr-o lume financiara si economica globalizata, nici o tara nu scapa de efectele crizei. Problema nu e cum „am fi putut-o ocoli”, ci cum sa iesim cat mai lin si mai repede din ea.
2)"in Romania se manifesta aceleasi fenomene ca in piata globala"
Daca privim Romania doar ca „piata”, deci o masa amorfa de consumatori, s-ar putea sa aveti dreptate.
3)"statele au devenit din ce in ce mai socialiste si mai putin eficiente"
Rolul statelor nu este doar „eficienta”, ca termen de marketing si reper al firmelor in masurarea obtinerii de profit. Statul da identitate nationala unor oameni apartinand unui fond comun de natura istorica, lingvistica si culturala. Statul are rol social si institutiile sale apara justitia, ordinea, demnitatea individului, libera sa gandire si exprimare, dupa principiul separarii puterilor in stat.
4) "situatia de criza in Romania putea fi ocolita prin vointa politica; sa incerci se degrevezi cetateanul de povara statului nemasurat de greu pe care-l duce in spate"
N-au putut-o ocoli politicieni de vaza din alte state mari ale lumii. Statul este nemasurat de greu doar daca demnitarii si functionarii de stat, prin denaturarea mandatului lor public, fac sa fie asa.
5)"la noi fenomenul este cu siguranta mult mai extins deoarece birocratia a invatat perfect sa justifice cheltuielile"
Si in alte state exista birocratie, exista coruptie si nedreptate, exista lobby-sti care isi strecoara interesele pana la nivele decizionale, politice si de stat. In statele Europei si chiar institutiile UE, exista cheltuieli foarte mari si nu intotdeauna transparente. Din acest punct de vedere, Romania pare a se autoflagela continuu, ca e „cea mai cea”, la bile negre.
S-ar putea continua, pe puncte...
va rog sa nu va obositi comentand in serios smecheriile unui hot ordinar.
Stiti cum se spune... "sa faci ce spune popa, nu ce face popa"; cam asa e si cu Paturiciul nostru, e corect ce spune, e incorect ce face (sau a facut)!
Marea majoritate sunt erori, un economist le-ar demola imediat. Restul sunt banalitati.
Practic noi ne uitam la acest ganditor dupa o predictie. Ori el spune "criza va tine intre 3 si 5 ani, insa nimeni nu va stii cum va evolua". Daca nici Patriciu, care e asa de increzut, nu stie, pe cine sa mai intrebam....
Auzi, stimularea consumului...pe datorie sau cum?
De ex in America daca nu ai datorii esti privit drept o persoana dubioasa, care sigur face ceva ilegal, cu care nu ai vrea sa ai de a face. Americanii nu concep viata fara datorii. Daca nu ai datorii ai sanse mai mici sa-ti gasesti de lucru sau sa inchiriezi o locuinta, pentru ca esti dubios. Asa ca puneti mana si luati credit, consumati (din productia interna desigur), bagati in voi, ca este si o veste buna: la moarte datoriile se sterg! Hai pa!
In toate tarile avansate economic si politic,in care nu conduc mafiotii, taxele sunt progresive, functie de marimea sumei impozabile, ajungand, de regula, pana la 35%.
Un om de afaceri care are un venit de un milion de dolari, plateste 350 de mii, in toate acele tari. La noi, plateste, acum, 160 de mii. Lui Patriciu nu-i ajunge. Vrea sa plateasca numai 100 de mii adica vrea ca numai din aceasta smecherie, a taxei unice sa castige 250 de mii de dolari, comparativ cu cei 350 de mii pe ii plateste in toate celelalte tari in care are afaceri.
De ce nu sugereaza Germaniei, Elvetiei, Angliei, Americii, Canadei, Australiei, etc. sa introduca o taxa unica de 10%, in locul celei de 35% care se practica in toate aceste tari, pentru un asemenea venit?
De ce nu vine Patriciu in fruntea tarii, ca prim-ministru, sa asigure din taxe de 10% salarii, pensii, construirea de scoli, spitale, drumuri, alimentari cu apa, inzestrarea armatei, dezvoltarea agricultuii si toate celelalte care se platesc din bugetul de stat. El, acest smecher, spune : nu, eu nu vreu functii la stat, eu vreau sa raman om de afaceri, asta este menirea mea, sa castig cat mai multi bani, din taxe de 10%.
Nu-i ajunge ca ne-a luat, noua, tuturor romanilor, rafinaria Navodari si alte instalatii de rafinare a petrolului, pe care le-a vandut, a ajuns miliardar si si-a depus banii in banci din strainatate, departe de ochii nostri, ai adevaratilor proprietari, jefuiti.
Ce neserios!
spus marele guru al economiei dar asta e din cauza tiranului Basescu. O alta problema a dumnealui este ca si-a facut socotelile ca in aceasta perioada pretul euro va fi de cca 7-8 Ron
dar iarasi Basescu si magarul de Isarescu i-au incurcat socotelile si omul a pierdut o groaza de bani. Cum naiba sa se descurce bietul magnat cand nu are la dispozitie un prim ministru sau un presedinte care sa-ti mai doneze o rafinarie plus cateva zeci sau sute de milioane de euro din bugetul statului. Ei ce vremuri erau cand Ilici si Bombonel imparteau cascavalul. Dar las ca poate la iarna vine un Crin si banii vor curge iarasi spre genialul nostru om de afaceri.