Uniunea Europeana este intr-o continua miscare, iar Franta are nevoie de parerea Romaniei si doreste sa-si coordoneze actiunile cu Bucurestiul, a declarat marti ambasadorul Hexagonului, Henri Paul, intr-un interviu acordat RFI cu ocazia Zilei Nationale a Frantei.

RFI: Daca ar fi sa tragem linie, in ce stadiu se gasesc azi relatiile bilaterale franco-romane?

Henri Paul: Cred ca rar au fost atat de bune. Sunt extrem de bune. Au fost marcate de vizite la inalt nivel. Ultima vizita a fost cea din mai a presedintelui Traian Basescu. O vizita excelenta. Dar relatiile politice se dezvolta permanent la toate nivelurile. Urmatorea vizita la Bucuresti va fi cea a secretarului de stat pentru relatii europene, Pierre Leluche, care va sosi in Romania in data de 24 iulie. Relatiile sunt asadar extrem de stranse, cooperarea e extrem de profunda. Europa e intr-o continua miscare si avem nevoie de parerea Romaniei si avem nevoie sa ne coordonam cu Romania.

RFI: Cand ar putea avea loc o noua intalnire interguvernamentala?

Henri Paul:Tocmai acesta va fi scopul vizitei la Bucuresti a secretarului de stat insarcinat cu problemele europene. Pierre Leluche se va intalni cu omologul sau Bogdan Mazuru si cu ministrul roman de externe Cristian Diaconescu. Poate se va intalni chiar cu primul ministru Emil Boc. Obiectivul este tocmai fixarea unui calendar in vederea revizuirii foii de parcurs a parteneriatului strategic. Probabil ca, in cel mai scurt timp, eu unul asa sper, va avea loc si o vizita a premierului francez, tocmai pentru validarea acestei foi de parcurs.

RFI: Parteneriatul strategic este in special construit pe dimensiunea economica a relatiilor bilaterale. Europa trece insa printr-o criza economica, Franta si Romania, in egala masura. Cat de puternice mai pot fi relatiile economice in conditiile in care, peste tot, investitorii nu se mai grabesc sa se lanseze in afaceri de amploare?

Henri Paul:Cred ca azi relatiile trebuie sa fie extrem de stranse pe plan european pentru ca multe dintre masurile economice de lupta impotriva crizei nu se pot lua decat la nivel european. Dar desigur ca trebuie sa pastram si relatiile economice bilaterale si sa le intarim. Franta face eforturi importante in acest sens. Deja serviciul UBI France, care e insarcinat cu facilitarea instalarii firmelor franceze in Romania, a capatat o mai mare autonomie. Vom avea un nou consilier economic la ambasada iar eu personal vreau sa intaresc legaturile cu comunitatea de afaceri franceza, astfel incat sa luptam impreuna impotriva crizei.

S-au semnat deja noi contracte. Sunt firme franceze care vor primi fonduri structurale... Ma gandesc la lucrarile de infrastructura castigate de firma Vinci. Ma gadesc la Alstom... Avem proiecte mari in domeniul energetic: acordul privind gazoductul Nabucco a fost semnat si vrem sa contribuim alaturi de Romania la constructia lui. Tragand linie, nu trebuie sa se creada ca - doar pentru ca traversam o perioada de criza - abandonam. Dimpotriva, continuam sa dezvoltam cat mai mult cooperarea dintre Franta si Romania.

RFI: Cam cate locuri de munca au generat pana in prezent investitiile franceze in Romania?

Henri Paul:Nu va pot da cifre pentru ca volumul investitiilor franceze nu este just cantarit, in conditiile in care exista foarte multe firme franceze care nu sunt considerate ca atare. Va dau exemplul Orange, care e o firma franceza, inregistrata insa in Olanda. Vorbim insa de investitii intre patru si cinci miliarde de euro si acest volum este in crestere.

Nu va pot spune nici cati romani lucreaza in firme franceze insa va pot spune ca este vorba de foarte multe persoane care lucreaza in domenii foarte variate. Asadar, consecintele sunt importante asupra intregii structuri sociale din Romania.