Varianta Klaus Johannis - premier independent este o improvizatie, o solutie foarte fragila, a declarat pentru RFI euro-parlamentarul PDL Cristian Preda. Primarul Sibiului nu ar fi un prim-ministru independent, ci penelist, crede el. Premierul nu trebuie ales dintr-un anumit partid, iar formatiunile politice nu pot forta o solutie, apreciaza Preda.

"Cred ca e o improvizatie, solutia deblocarii crizei actuale prin recursul la primarul Sibiului nu e de fapt o solutie consistenta, e o solutie foarte fragila, pentru ca nu are nici legitimitate, nu are nici experienta politica. O situatie de criza nu se trateaza cu cineva care nu are nici legitimitate, nici experienta politica, adica e putin absurd, e ca si cum am spune ca nu trebuie sa rezolvam criza. De fapt, Klaus Johannis nu e un independent, face parte dintr-o formatiune politica, cu o anumita implantare locala in judetul Sibiu ce-i drept, deci nu e o formatiune politica cu bataie nationala. E cineva in acelasi timp care graviteaza in jurul PNL-ului, deci e un prim-ministru penelist, la limita. Daca ne uitam in detaliu, vedem ca ceea ce ni se prezinta nu e chiar ceea ce spun partizanii acestei solutii. Cred ca trebuie cautat mai atent.

E un moment pre-electoral si nu-i simpatic sa guvernezi in asemenea momente in care suspiciunile se strang foarte usor.

Premierul nu trebuie ales dintr-un anumit partid. Mai precis, partidele nu pot forta o solutie. Si daca ne uitam la trecutul nostru politic recent, vedem ca premierii au fost alesi din zone foarte diferite, uneori au fost luati din afara partidelor parlamentare. Va amintesc ca Nicolae Vacaroiu, in momentul in care a fost desemnat de Ion Iliescu candidat la functia de premier nu era membru al vreunui partid politic, nu era nici macar ales, venea din afara Parlamentului. Apoi, Mugur Isarescu, mai tarziu, in timpul mandatului domnului Constantinescu, a fost adus de la Banca Nationala, fara sa fi avut inainte sau de atunci o identitate politica".