Ion Iliescu ar fi fost mult mai linistit intr-un comunism cu fata umana, iar pentru el a fost inutila si democratia din ultimii 20 de ani, a declarat vicepresedintele PDL Cezar Preda, intr-un interviu pentru RFI. Luni, presedintele de onoare al PSD a spus ca audierile in comisiile parlamentare ale ministrilor propusi pentru cabinetul Croitoru sunt inutile. Opozitia a preferat “sa o lalaie”, a afirmat Preda.

"Eu cand aud vorbindu-se de domnul Iliescu - eu am intrat mai tarziu in politica -, pentru domnia sa inutila cred ca a fost si democratia asta de 20 de ani. Dumnealui era mult mai linistit intr-un comunism cu fata umana. Dar asta-i viata, asta-i societatea romaneasca!", a afirmat Preda.

Politicianul democrat-liberal a comentat declaratia lui Iliescu, afirmand ca "lucruri pe care domnia sa le considera inutile se fac conform Constitutiei si aici as vrea sa va spun un lucru pe care nu l-a negat absolut nici un om din aceasta Opozitie ad-hoc: daca Traian Basescu, ca presedinte al Romaniei, facea un lucru care era pe langa Constitutie, in secunda doi acesti oameni ar fi atacat la Curtea Constitutionala. Or numai se clameaza moralitatea unei asemenea numiri, unei asemenea desemnari si nu constitutionalitatea, iar daca noi ne jucam intre chestiuni morale, imorale si constitutionale, atunci avem o problema. Deci domnul Ion Iliescu poate sa spuna multe chestii, cred ca inainte de a spune asemenea chestii ar trebui sa raspunda la multe, multe intrebari care vizeaza inutilitatea unei atitudini sau unei abordari".

Referindu-se la faptul ca audierile ministrilor desemnati in comisiile parlamentare vor avea loc miercuri, joi si vineri, in conditiile in care PDL a cerut ca votul final din plen sa se dea miercuri, Cezar Preda a spus ca cei din opozitie "au preferat sa o lalaie, ma scuzati de expresia folosita, apreciind ca Parlamentul are dreptul sa se gandeasca 48 de ore, pe urma sa mai amane o saptamana pana face plenul si sa-i faca cadou presedintelui de ziua dansului un vot in Parlament. Mi se pare nu numai neserioasa, dar si periculoasa aceasta abordare, stiind ce angajamente avem cu Fondul Monetar si unde trebuie sa ne gaseasca aceasta intalnire, intr-un Guvern stabil si pana la urma intr-o Romanie pusa pe picioare".