Gazele nu se vor scumpi foarte curand, spune seful Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Petru Lificiu, care nu avanseaza o data anume. Intr-un interviu pentru RFI Romania, Lificiu precizeaza insa ca gazul se va scumpi, daca intr-un final costurile de productie vor fi mai mari decat veniturile. Seful ANRE subliniaza ca gazele din Romania sunt pe sfarsite si extractia costa din ce in ce mai mult.

Nu e vorba de o aliniere la un pret european, ci de respectarea concurentei de pe piata comunitara, explica el. Pretul la gaze e mai greu de prognozat si decat vremea, crede oficialul ANRE. Romania are cel mai mic pret la gaze din toata UE, mai spune Lificiu.

"Nu e vorba de o scumpire a gazului, ci de relatia dintre costurile de producere, transport, distributie si furnizare si veniturile reglementate, pe care operatorii trebuie sa le primeasca. Acuma, exista multe legende ca aceste costuri sunt foarte mari, ca profiturile sunt foarte mari, realitatea este aici, la noi, la Autoritatea Nationala: aceste costuri sunt mari. Nimeni nu spune ca vor creste preturile la gazele naturale, iar in strategia noastra de reglementare pe anul acesta si pe anii urmatori ar fi ca pretul la gaze sa ramana constant, cu conditia ca si costurile sa poata fi acoperite.

Pana in acest moment, costurile au putut fi acoperite, iar noi suntem in continuare in analiza. Ce prezinta operatorii, apare ca din acest an, costurile ar putea sa depaseasca veniturile reglementate, situatie in care in mod logic si matematic, pentru a intretine aceste sisteme de conducte, pentru a asigura calitatea furnizarii, desigur, costurile operatorilor trebuie acoperite. Daca analizam costurile, putem spune ca nu foarte curand se va umbla la tarife, ele vor ramane nemodificate o perioada de timp, nimeni nu poate sa spuna cat, astea sunt prognoze, e mai greu de prognozat si decat vremea", spune Petru Lificiu.

Gazele din Romania sunt pe sfarsite, iar extractia costa din ce in ce mai mult

"Aceste gaze din Romania sunt pe sfarsite si extractia incepe sa coste din ce in ce mai mult. Pretul gazelor din Romania nu este cel real, daca vreti, comparativ cu celelalte tari ale Uniunii Europene. Producatorii din Romania, la recomandarea ANRE au mentinut un pret rezonabil, desi din punct de vedere al comertului liber, ar fi putut sa creasca acest pret. Dar atat Romgazul, cat si Petromul pe de alta parte au mentinut un pret rezonabil, tocmai pentru ca Romania, fiind privilegiata cu productie proprie de gaz metan sa aiba acest beneficiu. De altfel, Romania are cel mai mic pret din toata Uniunea Europeana la gazele naturale, respectiv are 5,2 euro pe gigajoule, asta inseamna mai putin de un leu pe normal metru cub", precizeaza seful ANRE.

Europa nu ne spune ce preturi sa practicam

"Noi nu traim singuri, traim intr-o Uniune, am aderat la niste principii de piata libera, de concurenta, totul pe fata. Aici este vorba de transparenta in operarea cu energie si gaze naturale, de piata transparenta si concurentiala. Nu poti spune ca impune Europa niste preturi, niste standarde, aceasta chiar este un punct de vedere usor gresit, pentru ca romanii ar putea sa inteleaga ca la Bruxelles este cineva acolo care se uita peste Romania si spune : voi veti plati mult, voi trebuie sa platiti atat. Nu e asa. Noi suntem insa intr-un set de reguli, directive si regulamente ale Uniunii, suntem in aceasta casa mare si trebuie sa ne comportam ca toti ceilalti. Nu ne spune Europa niciodata ce preturi sa punem si cum sa ne aliniem, ne spune doar ca trebuie sa avem concurenta reala, transparenta in tranzactiile de gaze si piata concurentiala cat mai mare", explica Lificiu.

Cele doua companii energetice-mamut ar putea ieftini energia

Rep : Dupa infiintarea celor doua mari companii energetice, ar putea scadea pretul la energie?

P.L.: Pe termen mediu si lung, desigur. Exista o temere, dar inca neconfirmata, ca s-ar putea ca in momentul unificarii sa creasca putin preturile. Eu nu cred aceasta, pentru ca ele vor fi bine controlate, daca vreti si de ANRE si de operatorii respectivi, dar pe termen mediu si lung, sigur, aceasta va fi benefic, pentru ca cele doua companii mari vor putea tine piept unor mari companii din strainatate care asa se organizeaza, in acest fel.