Colegiul Medicilor din Romania contesta noua lege a Guvernului care impune un control mai strict al concediilor medicale. E vorba de verificarea la domiciliu a bolnavilor si de limitarea duratei unor concedii, in functie de afectiuni. Presedintele Colegiului, Vasile Astarastoae, spune la RFI ca bolnavii care vor fi verificati, ar trebui sa se adreseze instantei.

"Medicii vor prescie tot mai putine certificate medicale de frica acestor amenzi. Iar pacientilor li se va incalca acest drept pentru ca, el bolnav, nu va primi acest certificat decat cu mare greutate.

Eu recomand primului medic sau primului pacient caruia i se aplica aceasta hotarare de Guvern sa se adreseze instantei, va merge la Curtea Constitutionala, care in mod clar va declara acest document neconstitutional sau va merge la CEDO. Le pun la dispozitie decizie de la CEDO pe cazuri care nu erau atat de flagrante ca aici", spune presedintele Colegiului Medicilor.

Guvernul a decis, miercuri, inasprirea conditiilor in care angajatii pot intra in concediu medical. Va fi introdus un sistem prin care bolnavii sunt verificati la domiciliu, iar cei care solicita nemotivat un astfel de concediu vor fi sanctionati mai dur.