Intr-un interviu acordat lui Ion Cristoiu, presedintele Siriei Bashar al-Assad a declarat ca Omar Hayssam se afla in acest moment in Siria, unde va sta inchis pentru cativa ani, pana cand isi va ispasi pedeapsa si numai dupa acel moment, discutiile in legatura cu acest subiect vor putea fi reluate. Presedintele sirian a adaugat ca exista un punct in acest acord, care spune ca lucrurile pot sa difere de la situatie la situatie, daca persoana in cauza are dubla cetatenie sau nu.

Presedintele Siriei si Ion CristoiuFoto: captura B1 TV

Presedintele Siriei a declarat ca majoritatea acordurilor sunt deja semnate de mult timp intre Romania si Siria si ca in aceasta vizita au existat doua acorduri importante: acordul de transport maritim intre porturile Constanta si Latakia iar al doilea priveste transportul persoanelor condamnate.

"Au existat si alte acorduri insa acordurile de baza sunt cele mentionate", a spus al-Assad.

In ceea ce priveste cel de-al doilea tratat, presedintele sirian a declarat ca este un acord ce "impiedica orice persoana aflata intr-o astfel de situatie sa aiba impresia ca fugind in alta tara scapa de consecintele faptelor sale".

"Pe de alta parte, acest acord ofera o oarecare consistenta relatiei dintre cele doua tari. In plus, sa nu uitam ca exista comunitati arabe, respectiv romane, in cele doua tari. De aceea cred ca acest acord este foarte important", a spus al-Assad.

Intrebat daca in urma acestui acord Omar Hayssam poate veni in Romania, Bashar al-Assad a spus ca Hayssam are o condamnare de cativa ani in Siria si ca deocamdata, se afla sub incidenta legii siriene.

"Problema este ca opinia publica are impresia ca aceasta persoana e libera in Siria. Daca ar fi fost liber, lucrurile ar fi stat altfel. Acum doi ani a fost condamnat si va sta inchis, deci e in inchisoare, unde va ramane cativa ani. Dupa ce acesta isi va ispasi pedeapsa, vom putea relua discutia", a spus al-Assad.

Presedintele sirian a precizat ca exista totusi un punct in acest acord, care spune ca lucrurile difera de la situatie la situatie.

"Daca persoana in cauza are dubla cetatenie, se pune pune problema intr-un fel; daca are doar una, alta e situatia", a spus al-Assad.

In legatura cu declaratia sa, potrivit careia Romania poate juca un rol activ in procesul de pace din Orientul apropiat, "mai ales in lumina noilor initiative americane in aceasta regiune", al-Assad a declarat ca presedintele Traian Basescu este interesat de acest subiect de vreo doi ani, insa in acel moment la conducerea SUA se afla presedintele Bush, care era impotriva procesului de pace din Orientul Apropiat.

"Acum exista o preocupare fata de aceasta situatie, exista activitati in acest domeniu si trimisi speciali americani care se ocupa de situatia din Orientul Apropiat. Orice alta miscare din partea altei tari, care vine sa sprijine aceasta initiativa poate contribui la succesul procesului de pace", a spus presedintele sirian.

"Rolul Romaniei nu este unul de mediator, ci de factor de sprijin", a mai spus al-Assad.

Intrebat despre relatiile Siriei cu America, Bashar al-Assad a declarat ca presedintele Obama vrea sa dezvolte relatia cu Siria si ca pune pe seama Congresului American absenta unui ambasador in tara sa.

"Dialogul care se desfasoara acum intre noi priveste procesul de pace. Eu refuz oricum orice fel de diplomatie secreta", a spus al-Assad.

al-Assad a precizat ca relatiile dintre SUA si Siria nu s-au imbunatatit foarte mult de la venirea lui Barack Obama, deoarece Congresul American nu si-a schimbat prea mult atitudinea.

"S-a schimbat doar forma. Mai putine dicteuri, mai putine ordine, mai multa dorinta de dialog, dar rezultate concerte inca nu am vazut", a adaugat presedintele sirian.

In legatura cu decizia Siriei de a interzice purtarea valului islamic in universitatile si institutiile din Siria, al-Assad a declarat ca a luat aceasta decizie "pentru ca purtarea acestui val prejudiciaza activitatea curenta".

"N-are nicio legatura cu credinta si religia. Dar in fiecare institutie exista un cod, un sistem, un statut al hainelor cu care trebuie sa te prezinti. Acesta a fost criteriul", a precizat al-Assad.