Traian Basescu a declarat joi seara, la TVR1 ca problema Romaniei in acest moment, nu este intarzierea aderarii la spatiul Schegen ci abuzul si precedentul periculos care se creeaza in acest context. Seful statului spune ca "a intuit ceva de la Raportul pe justitie", deoarece se facea mai mult sau mai putin direct o legatura cu Schengen si MCV. Basescu considera "normala o consolidare a stangii", apreciind noua alianta ca fiind "un lucru bun, care va da coerenta opozitiei si va putea oferi solutii alternative".

Traian Basescu la TVR (arhiva)Foto: Captura TVR1

Aderarea la Schegen

  • Problema nu e intarzierea intrarii in Schengen cu cateva luni, ci actul in sine, abuzul: ori suntem parteneri egali, ori nu. Acest lucru, precedentul, este de neacceptat. Un stat membru care-si realizeaza obligatiile si vine un alt stat si impune dreptul de veto, cu explicatii care nu au baza legala, acest lucru este periculos; azi se intampla Romaniei si Bulgariei, maine se poate intampla altui stat.
  • Noi ne-am indeplinit obligatiile si cineva ne spune nu. Atunci foarte bine, ne oprim. Viteza de modernizare a tehnologiilor e foarte mare. N-are rost sa facem achizitii de tehnologii, care devin depasite fara sa avem un termen, cand va binevoi directoratul UE sa ne accepte.
  • Am intuit ceva de la Raportul pe justitie - se facea mai mult sau mai putin direct o legatura cu Schengen si MCV. Nu intamplator in toate invitatiile pe care le-am facut partidelor politice. Cand s-a reprosat corectitudinea partii politice a raportului, nu a fost un gest intamplator. Mentiunea actiunilor bune ale DNA era perceputa in alta parte a documentului ca proba de coruptie, nu de capacitate si vointa de solutionare a acestor probleme.
  • Trebuie facut un efort generalizat pentru asta, insa pentru romani nu exista niciun risc. Trebuie facut un efort comun, un pact, pentru ca abuzul sa nu se mai repete. In acest efort este important sa se vada vointa romanilor de a fi in Spatiul Schengen. Toate partidele sa faca un pact, la fel ca toata societatea. Mai important este sa se vada vointa romanilor.
  • Ce sa negociez eu? Faptul ca judecatorii nu judeca. Sa negociez faptul ca voi in Parlament ati votat ca dosarul lui Ridzi sa nu mearga mai departe? As fi fost extrem de sever daca nu se indeplinesc obligatiile tehnice. Problema este acum in institutiile care nu-si fac treaba. Totul se blocheaza cand dosarele ajung in instanta, nu procurorii sunt de vina.

Referitor la speculatiile privind nemultumirile Frantei si Germaniei

  • Practicile din timpul guvernului Nastase, "sporturi economice", nu se vor repeta niciodata cat timp indeplinesc functia de presedinte al Romaniei: achizitionarea a doua fregate, contractul cu Bechtel, vanzarea Petromului, cu tot cu titei si gazele natural.

Prestatia ministrului Baconschi

  • Foarte multi ar vrea sa demisioneze presedintele, presedinta Camerei Deputatilor, premierul, ministrul si ei ce sa faca ce? Sa-si prezinte programul cu "Jos Basescu! Jos Boc!
  • Nici declaratia lui Baconschi nu a fost perfecta, dar nici nu cred ca trebuiesc gesturi extreme pentru asta. Deocamdata, obiectivul major este sa luptam pana in ultima clipa pentru interesul nostru, chiar daca este posibil sa nu reusim, dar n-as vrea sa-mi reprosez niciodata asta.

Relatia cu Republica Moldova

  • Ni se reproseaza printre dinti relatia cu Republica Moldova. Va dau Eurostatul, care arata ca in 2008 Romania a acordat 5.585 cetatenii, preponderent cetatenilor moldoveni. Franta are 137.320 de cetatenii acordate, Olanda are jumatate din populatia noastra si a acordat 28 de mii de cetatenii, Austria - la jumatate din populatia noastra, a acordat 10.268 de cetatenii.
  • Este incorecta atitudinea celor doi ministri fata de Romania si nu putem tolera acest lucru. Este o discriminare la adresa Romaniei.
    Nu putem accepta sa stam ca ramele pentru ca intervin marile state ale Uniunii. Eu spun ca romanii au dreptul la respect, au dreptul sa fie in spatiul Schengen. Nu poti trata asa 22 milioane de romani.

Noua alianta PNL-PC

  • Suspendarea nu e o joaca stabilita de Antonescu, Ponta, Iliescu si Felix. Eu cred ca ei procedeaza corect prin aceasta alianta. Stanga trebuie sa fie unita. Nu conteaza cum se numesc, ca se numesc de centru-dreapta. Este normala o consolidare a stangii si s-au mai facut astfel de aliante, dar este evident ca diferente ideologice i-au facut pe liberali sa se indrepte spre PSD. E un lucru bun, care va da coerenta opozitiei si care ar trebui sa vina cu solutii alternative. 

Presedintele a afirmat ca "era post Basescu a sosit in mod categoric dar partidul trebuie sa-si urmeze calea lui".

"Emil Boc poate sa conduca in continuare partidul, insa el nu si-a spus tot cuvantul in lumea politica. Dupa ce va trece toata ura, Boc va ramane premierul care schimba Romania si institutiile lui Iliescu. Boc va fi reevalut, nu stiu daca in timpul functiei sau dupa. Este un premier care a redus numai anul asta aparatul de stat cu 100.000 de oameni. Sunt lucruri care schimba mecanismele interne" a spus Basescu.

Previziuni pentru 2011

  • Nu va curge lapte si miere, dar vom iesi din perioada de incertitudini si asta se datoreaza faptului ca romanii au acceptat, cu injuraturi, cu suparare, masurile care s-au luat. Nu vom trai un an la fel de greu. Avem bani de investitii, nu avem bani pentru consum. Va fi putin mai bine decat in 2010.