Seceta poate usca jumatate din productia de grau de anul viitor. Semne proaste anul are - asa va suna sloganul din agricultura romaneasca, dupa ce in 2011 am avut recolte record. Motivul? De cateva luni, ploaia a ocolit plaiurile mioritice, lucru care va pune in dificultate productia de grau de anul viitor. Pamantul este uscat, asa incat doar 60% din suprafata cultivata cu grau a fost insamantata la timp. Agricultorii spun ca se asteapta la o pierdere de pana la o mie de kilograme la hectar in cazul culturilor care nu au fost insamantate in termen, adica inainte de 1 noiembrie. "Ne confruntam cu una dintre cele mai grele perioade din ultimii 20 de ani. Din cauza secetei nu se pot efectua insamantarile, si asa s-a ajuns ca pana acum sa fie realizate doar 60% din lucrari. Astfel, din datele noastre rezulta ca din cele peste doua milioane hectare care trebuia deja sa fie cultivate cu grau, pana acum s-au insamantat doar 1,2 milioane hectare", ne-a spus Culita Tarata, cel mai mare agricultor al tarii, cel care detine in arenda Insula Mare a Brailei. Desi insamantarile continua si in aceasta perioada, productiile vor fi mult mai slabe, pentru ca perioada optima in care graul trebuia cultivat a fost depasita, scrie Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Sapte actionari ai BVB vor schimbarea conducerii. Sapte actionari ai Bursei de Valori Bucuresti, care detin impreuna 9,41% din operatorul de piata, doresc sa fie reprezentanti in conducere si au solicitat convocarea AGA pentru revocarea Consiliul de Administratie. Cei sapte actionari sunt Fondul de Pensii administrat de ING, Fondul de investitii ING International Romanian Equity, SSIF Intercapital Invest, Ifond Financial, Unicredit CAIB, BCR si Erste Bank. Acestia isi motiveaza solicitarea prin faptul ca actionariatul bursei s-a schimbat radical de la listare. Actualul Consiliu de Administratie al Bursei a fost ales in februarie 2010 si este format din presedintele Stere Farmache, Ciprian Zah, Mircea Botta, Siminel - Cristian Andrei, Octavian Molnar, Grzegorz Konieczny, Lucian Isac, Ionel Uleia si Cosmin Gheorghiu. Recent Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis ca Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea este incompatibil cu functia, anunta Bursa.ro.

Fondul Proprietatea cheama in judecata patru sefi ai Hidroelectrica. In aceasta seara, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a anuntat Bursa de Valori Bucuresti ca a actionat in instanta, la 8 noiembrie, patru membri ai CA de la Hidroelectrica SA. Reptrezentantii FP considera ca sefii de la Hidro au prejudiciat compania prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei catre ArcelorMittal Galati la un pret mai mic decat pretul pietei, scrie Adevarul

Incep problemele: MIC.ro schimba in treapta inferioara. In luna septembrie, omul de afaceri Dinu Patriciu anunta ca a fost nevoit sa schimbe planul de afaceri al retelei de retail MIC.RO din cauza sistemului bancar ostil. "Oprindu-ne din aprovizionare pentru o perioada, pentru a face aceste modificari, am creat tot felul de zvonuri. Eram constienti de la inceput de treaba asta. Aceasta societate nu este facuta sa piarda bani, ci sa castige si sa faca un serviciu public eficient. Unul dintre scopurile pe care le avem este tocmai de a crea canale cu producatorii romani", a declarat atunci Dinu Patriciu. Si asta se reflecta si in ritmul de deschidere al magazinelor. Daca inainte de aceasta decizie de restructurare compania Mercadia deschidea unitati ca ciupercile dupa ploaie, acum viteza a fost redusa la jumatate. "Din 100 de magazine pe care le deschideam intr-o luna, am redus ritmul la 20-45 de unitati. Iar de saptamana viitoare vom incepe realimenarea magazinelor", a declarat pentru Money.ro, Dan Ionescu, CEO Mercadia. Situatia rafturilor goale se datoreaza si unor probleme pe care compania le-a avut cu furnizorii, dar situatia se va schimba si vor fi aduse alte sortimente, informeaza Money.ro.

Eternul faliment de la Termoelectrica. Aflata pe lista companiilor monitorizate de FMI inca de la infiintare, Termoelectrica a ajuns astazi alaturi de CFR SA, Oltchim, RADET si altele in situatia de faliment "de facto" si este unul dintre cei mai mari datornici la stat. Datoriile neachitate catre furnizori si buget ale societatii Termoelectrica, la inceputul acestui an au ajuns la 700 de milioane de euro. An de an, inca de la infiintarea ca societate comerciala prin desprindera de CONEL dupa restructurarea din anul 2000, Termoelectrica a fost un sac fara fund desi in ultimii 5-6 ani societatea nu a mai contractat credite. Trebuie mentionat ca in 2006, datoriile societatii ajunsesera la nivelul record de 1,2 miliarde euro, iar Consiliul Concurentei si-a dat avizul la momentul respectiv pentru stergerea acestor datorii. Reprezentantii societatii considera insa ca pierderile inregistrate an dupa an sunt aferente datoriilor istorice, majorarile si penalitatile acumulandu-se permanent. Insa, la aceste datorii catre bugetul statului s-au mai adunat sume reprezentand TVA si taxe vamale, scrie Romania Libera.

Subaru Advanced Tourer Concept. Conceptul va fi prezentat la inceputul lunii decembrie, in cadrul Salonului Auto de la Tokyo. Subaru Advanced Tourer este un studiu care anticipeaza viitorul break sportiv despre care constructorul nipon spune ca va fi unul "revolutionar". Lung de 4,58 m, prototipul afiseaza o alura sportiva, cu sectiunea frontala agresiva, pasajele rotilor supradimensionate si linia geamurilor laterale in stil coupe. Conceptul combina aspectul sportiv cu motorizarea hibrida. Sub capota se afla un propulsor Subaru Boxer, insa in locul celui cu cilindreea de 2,0 litri a fost ales un agregat mai economic, de 1,6 litri. Sistemul hibrid este completat cu un motor electric, baterii litiu-ion si transmisie integrala. Nu lipseste sistemul Start&Stop si cel de recuperare a energiei. Astfel, Subaru Advanced Tourer Concept este capabil sa parcurga distante scurte folosind exclusiv propulsia electrica, anunta 24auto.ro.

Exporturile Romaniei au depasit 33 miliarde euro. Vezi ce s-a exportat. Exporturile romanesti au inregistrat in luna septembrie valoarea de 4,2 miliarde euro si o dinamica de 18,4% fata de septembrie 2010, continuand tendinta de crestere manifestata in primele opt luni ale anului 2011, potrivit datelor Ministerului Economiei. In valori absolute, exporturile romanesti au crescut cu 0,7 milioane euro in luna septembrie fata de luna august a.c., pastrandu-se, astfel, ritmul de crestere constant pozitiv pentru o perioada consecutiva de 25 luni. Se infirma in acest fel semnalul de alarma aparut in luna august 2011, cand exporturile romanesti inregistrasera o scadere in raport cu valoarea consemnata pentru luna iulie 2011 (3,46 miliarde euro, fata de 3,78 miliarde euro). Dupa noua luni din anul 2011, exporturile FOB ale Romaniei au fost de 33,45 miliarde euro, mai mari cu 24,2% decat volumul exporturilor din aceeasi perioada a anului 2010, informeaza Capital.ro.

Transelectrica - profit de aproape 30 de ori mai mare decat anul trecut. Compania nationala de transport al energiei electrice Transelectrica a anuntat ca a inregistrat pierderi de 25 de milioane de lei in trimestrul trei al acestui an, dar dupa primele noua luni profitul net al companiei a ajuns la 153,4 milioane de lei, de aproape 30 de ori peste castigul raportat in perioada similara a anului anterior, cand se raporta un profit net de 5,1 milioane de lei, se arata in raportul financiar remis Bursei de Valori Bucuresti. Compania a raportat un profit operational inainte de dobanzi, impozitare, depreciere si amortizare de 437,3 milioane de lei, cu 72,2% peste valoarea de 253,9 milioane de lei inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. In perioada analizata, compania a avut venituri de 2,07 miliarde de lei, cu 7,6% mai mari fata de valoarea consemnata in primele noua luni din anul precedent, de 1,93 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au scazut cu 1,3%, de la 1,91 miliarde de lei la 1,89 miliarde de lei, scrie Bursa.ro.

Lotul Necolaiciuc: primele condamnari pentru devalizarea CFR. O parte dintre oamenii de afaceri care au prejudiciat CNCFR cu sute de milioane de euro prin complicitatea fostului director al institutiei, Mihai Necolaiciuc, au primit pedepse de pana la sase ani de inchisoare. Printre cei care au devalizat CFR se afla si cumnatul controversatului afacerist Dumitru Crestin, Mihai Batranu, care trebuie sa execute sase ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, potrivit Tribunalului Bucuresti. Crestin este si el cercetat de DNA pentru afacerile derulate cu CNCFR, in urma carora bugetul public a fost prejudiciat cu milioane de euro. Numele acestuia a mai fost vehiculat si in dosarul fostului sef al SRI Prahova, Corneliu Paltanea. Crestin este si un apropiat al lui Mihai Necolaiciuc. El le-a declarat procurorilor DNA ca a gazduit-o in locuinta sa pe sotia fostului sef al CNCFR, Sanziana Necolaiciuc. Un complice de-al lui Batranu, Gabriel Preda, a primit cinci ani de inchisoare iar un al treilea inculpat, Chiriac Tonea, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare, anunta Romania Libera.