Romania, pe pozitia a 16-a in randul tarilor cu cele mai riscante datorii. Costul asigurarii datoriilor statului roman impotriva riscului de neplata a crescut in trimestrul al patrulea, astfel ca Romania ocupa pozitia a 16-a, fata de 17 in trimestrul al treilea, intr-un top mondial privind riscul de default realizat de firma de monitorizare a pietei financiare CMA. Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale Romaniei a crescut de la 4,2 puncte procentuale in trimestrul al treilea la 4,45 puncte procentuale. Majorarea CDS implica o crestere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a Romaniei de la 420.000 de dolari la 445.000 de dolari, scrie Money.ro.

ReportFoto: Colaj foto

Depozitele overnight la BCE, la un nou record maxim. Depozitele overnight de la BCE au inregistrat un maxim record pentru a treia zi consecutiv. La data de 9 ianuarie, depozitele overnight constituite la BCE au fost de 463,56 miliarde euro. BCE plateste o dobanda de 0,25% pentru depozitele overnight, sub nivelul de 0,372% de pe pietele interbancare, scrie Bursa.

Soros este acuzat ca vrea sa-i distruga pe evrei. Este despre una dintre cele mai cuprinzatoare si surprinzatoare investigatii jurnalistice publicata pe site-ul World Net Daily de catre Aaron Klein, seful biroului din Ierusalim. Ancheta a fost publicata pe data de 25 decembrie a anului care tocmai s-a incheiat si arata care sunt legaturile omului de afaceri George Soros cu organizatii si asociatii care doresc destructurarea Israelului. Tot despre acelasi lucru scrie si Daniel Greenfield, intr-un text aparut trei zile mai tarziu in Canada Free Press. J Street, o organizatie care se dorea a fi un grup pentru Israel si pentru pace este considerat foarte daunator statului israelian si este finantat din umbra de omul de afaceri George Soros, scrie Aaron Klein in investigatia sa de pe wnd.com citeaza Capital.

Bancile care nu vor reduce dobanzile vor pierde cote de piata. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca deciziile bancii centrale de a reduce dobanda-cheie vor avea efecte in piata intr-un interval de 4-7 luni, adica spre jumatatea acestui an. "Deciziile din noiembrie si ianuarie ale BNR se vor vedea in piata la timpul potrivit, respectiv la 4-7 luni. Indiferent ce spun bancile - ca au dificultati, ca nu vor face, ca nu vor drege -, este limpede ca acele banci care se vor sustrage, adica se vor indeparta de valul pe care l-a indicat BNR - de scadere a dobanzilor -, vor pierde cote de piata", a afirmat, la Realitatea TV, Adrian Vasilescu, citat de Romania libera.

Cum poate ajunge Malev la fiare vechi si Ungaria sa aiba o noua companie aeriana. Malev, compania aeriana a Ungariei, trebuie sa gaseasca resurse financiare in patru luni de zile pentru a inapoia banii primiti ca ajutor de la stat, ajutor considerat a fi ilegal de Comisia Europeana. Guvernul maghiar se va intruni pe 16 ianuarie pentru a discuta propunerile inaintate de ministrul Dezvoltarii Nationale. Problema este ca Malev datoreaza acum 100 de miliarde de forinti, bani primiti ilegal sub forma unor ajutoare de stat. "Investigatia Comisiei a concluzionat ca Malev, tinand cont de situatia financiara dificila, nu ar fi putut sa obtina aceste resurse financiare de pe pietele financiare in termenii conveniti cu statul ungar", se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene, scrie Expat Times.

Cat de sigur este sa-ti iei un credit de pe un site romanesc. Rezultatele unei anchete derulate la nivel european. Unsprezece din 20 de site-uri din Romania care ofera credite de consum au fost gasite cu nereguli in urma unui control care a avut loc la nivelul UE, acestea urmand sa fie urmarite la nivel national, a anuntat, marti, Comisia Europeana (CE). Comisarii Uniunii Europene au controlat site-urile de internet care ofera credite de consum pentru a verifica daca drepturile consumatorilor sunt respectate, investigatia avand loc la nivelul tututor statelor UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, scrie Gandul.

Empatie sau indiferenta? Realitatea din institutiile medicale private. Studiu de Mystery Shopping. A oferi un serviciu exceptional incepe prin a asculta pacientul cu atentie si rabdare, a centra discutia pe nevoile individuale ale acestuia si mai ales a oferi empatie, indiferent daca ne raportam la un medic, la o persoana din call center sau receptie. Cu toate acestea un studiu de mystery calling facut de VBS, Voichita Business Solutions, la principalele clinici de sanatate private, a aratat ca doar in jumatate din cazuri "pacientii misteriosi" au fost intampinati la celalalt capat al firului pe un ton optimist, asigurat de o voce calda, plina de speranta, oferindu-le certitudinea ca sanatatea lor este primordiala. La capitolul "asa nu" putem trece si cateva experiente hazlii sau chiar "tragice" in care operatorul a omis sa-i comunice pacientului locatia si doctorul la care a fost programat, scrie Excellence Club.

O noua autostrada care va lega Romania de Occident: noi visam, altii chiar lucreaza. Dezvoltarea accelerata a infrastructurii de drumuri din Romania inregistrata in ultimii ani, aduce din nou in actualitate autostrada Belgrad - Timisoara. Din pacate, totul ramane deocamdata la stadiul de idee. Singura portiune la care intr-adevar se lucreaza este centura de ocolire a localitatii Varset, un drum de 8 kilometri care este realizat pe profil de autostrada si care va face parte din viitoarea legatura rutiera rapida, scriu cei de la Timisoara Online.

Piata autohtona a muncii: invidiata de straini, hulita de ai nostri. E destul de dificil sa cuprinzi intr-un singur articol tendintele care vor marca piata muncii in 2012. Am incercat, totusi, sa aflam care sunt domeniile unde se vor face angajari, in ce masura putem spera la cresteri salariale si, pentru cei interesati, unde se mai poate emigra. O cincime dintre angajatorii romani au de gand sa faca recrutari in primele trei luni ale anului, in timp ce 14% cred ca vor fi nevoiti sa recurga la disponibilizari, scrie Capital.