Negocieri reluate cu China pentru CET-ul nou de la Rovinari. O delegatie de la Ministerul Economiei discuta, in aceste zile, la Beijing, detaliile memorandumului care va fi semnat cu compania chineza China Huadian Engineering Co., sustin surse diplomatice apropiate situatiei. Delegatia ar fi condusa, potrivit surselor noastre, de secretarul de stat Rodin Traicu. China Huadian Engineering Co. este castigatoarea licitatiei pentru construirea noului grup energetic de minimum 500 MW de la Rovinari si va investi peste 1 miliard de dolari pentru realizarea acestei lucrari, a anuntat, in vara, Ministerul Economiei. Finantarea amplei lucrari va veni tot din China, iar partea romana va contribui cu aportul in natura. Sursele noastre mai afirma ca proiectul ar fi fost revitalizat de Ministerul Economiei si Complexul Oltenia (societatea din care va face parte grupul), dupa preluarea puterii de catre USL si dupa schimbarea directorilor unitatilor de productie din Valea Oltului. Delegatia condusa de Rodin Traicu ar mai fi avut intalniri cu companii precum Guodian, China Guang-dong Nuclear si China Coal, cautand sa atraga investitori chinezi si in proiecte precum Unitatile 3 si 3, hidrocentrala Tarnita sau constructia de grupuri noi pe carbune, scrie Bursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Excusiv, TOP 300: Doi pasi inainte si doi inapoi, c-asa-i businessul la noi! Averi cresc, averi scad, businessuri dispar. Unii intra in clasamentul celor mai bogati romani, altii ies. Aceasta este economia, asa arata Top 300 Cei mai bogati romani. "Evaluarea pe care mi-ati facut-o este corecta, dar eu nu trebuie sa apar in Top 300. In Romania sunt cel putin 1.000 de oameni mult mai bogati decat mine!". Asta mi-a spus unul dintre milionarii prezenti de ani buni in clasamentul celor mai avuti romani. E posibil sa aiba dreptate, asa ca nu l-am contrazis. In schimb, i-am cerut sa-mi indice cativa oameni pe care el ii stie mai bogati, iar noi inca nu i-am gasit. Mi-a dat cateva nume, dar nu m-a ajutat cu nimic. Acestia erau deja in Top 300. Atunci i-am explicat ca cea mai mare provocare pentru redactorii care lucreaza la intocmirea clasamentului este sa gaseasca milionari de care lumea nu stie, sa descopere oameni care au reusit sa faca averi impresionante fara sa apara vreodata in spatiul public. Astfel, an de an, in Top 300 vedem oameni noi, anunta Capital.ro.

Deficitele in Europa si pozitia Romaniei in context. O solutie - poate singura. Romania a avut in 2011 cele mai mici incasari bugetare din Uniunea Europeana raportate la PIB (cu exceptia conjuncturala a Lituaniei), cu doar 32,3% fata de o medie de 44,7% la nivelul intregii uniuni ( EU27) si 45,4% la nivelul Zonei Euro (EA17). Totodata, desi cheltuielile au fost si ele pe podium la minimul european, deficitul bugetar s-a situat peste mediile din EU27 si EA 17. Pozitionarea la periferia fiscala a Europei deriva nu atat din nivelul legal al taxelor si impozitelor, altminteri mediu in regiune, cat din gradul relativ redus de eficienta in colectare. Practic, cei care se conformeaza voluntar si respecta legea sunt impovarati de eludarea pe scara larga a achitarii obligatiilor catre buget. De aici deriva si neajunsurile majore ale sumelor alocate pentru sanatate, invatamant etc. Daca se compara evolutia unor indicatori sintetici ce caracterizeaza evolutia economiei in ultimii patru ani, se oberva ca Romania a avut in permanenta deficite situate peste media europeana. Datoria guvernamentala raportata la PIB a sporit exact cu cele 20 de procente ale mediei europene, dar pe un palier situat mult mai jos, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Bancherul milionarilor High-net-worth individuals” sau, pe româneşte, „oamenii cu bani” reprezintă acea categorie de clienţi despre care marile bănci ale lumii vorbesc rar şi care în România poate părea uşor exotică. Nu că ţara noastră ar duce lipsă de ei! Pentru deținătorii unor averi și conturi de milioane, serviciile de private banking reprezintă o opţiune comodă şi aflată încă la început de drum. Iar bancherii care au în grijă astfel de departamente sunt „păsări rare”, într-o ţară cu un nivel relativ redus de expertiză în administrarea marilor averi. Această categorie de clienţi este „vânată” de mai toate băncile mari, scrie Income Magazine

Impozitul pe profit ii va secatui pe micii fermieri. Pomicultorii, viticultorii si cultivatorii de cereale sau cartofi vor fi obligati sa-si declare profiturile. "Vom umbla pe la Fisc in loc sa lucram pamantul", spun liderii acestora. Persoanele fizice care obtin venituri din diverse activitati agricole nu tin contabilitate si nu pot sa emita facturi din care sa rezulte ce venituri au realizat. Cu atat mai putin ce profituri au obtinut. Aceasta situatie se va schimba cat de curand, pentru ca in Codul fiscal a fost introdusa o prevedere noua, in baza careia contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura "au obligatia de a declara si de a plati impozitul pe profit anual". Noua prevedere este vazuta ca fiind benefica de catre cultivatorii care lucreaza in regim de persoana juridica - si care, desigur, calculeaza si platesc anual impozit pe profit ca orice firma. Ei spun ca, astfel, ar putea scapa de concurenta neloiala practicata de evazionistii care ies pe piata cu productii mari realizate in regie proprie. Dar, pe de alta parte, micii cultivatori care lucreaza pamantul doar pentru autoconsum si care ies pe piata cu cantitati neglijabile de marfa vor disparea, neputand sa faca fata concurentei si regimului fiscal, scrie Adevarul.

Eolienele, noua miza a milionarilor din Top 300. Cine investeste in perioada de criza are succes. Acesta este dictonul perceput si de oamenii cu bani din Romania. Daca in perioada de boom economic multi s-au imbogatit din tranzactiile cu terenuri, acum ei au inteles ca energia, mai ales cea verde, e o investitie sigura. Aproape un sfert din Cei mai bogati 300 de romani au investitii sau au planuri concrete de a investi in energie. Interesul crescut pentru energia verde se putea observa din urma cu doi-trei ani, doar anul trecut capacitatea parcurilor eoliene din Romania dublandu-se la aproape 1.000 MW. O crestere a capacitatii de peste 100% este estimata si in acest an. Daca la unii, energia verde reprezinta domeniul-cheie al afacerilor, altii, precum Umbrarescu, Porumboiu, Erbasu etc., au fost atrasi vazand "trendul" pietei, anunta EVZ.

Tara noastra, la fel de neatractiva pentru investitori ca anul trecut. In ciuda reformelor din ultimii ani, tara noastra isi mentine, aproape de jumatatea clasamentului, a saptezeci si doua pozitie in clasamentul Bancii Mondiale (BM) privind climatul de afaceri pentru 2013. Daca pe primele locuri se situeaza Singapore, Hong Kong si Noua Zeelanda, o pozitie mai favorabila decat tara noastra au si Amenia (32), Africa de Sud (39), Mexic (48), Tunisia (50), Ghana (64), Bulgaria (66) si Turcia (71). Bunele practici in domeniul creditarii, prin permiterea unei descrieri generale, inlocuirea si extinderea categoriilor de bunuri mobile acceptate drept garantie, cele mai multe dintre noile drepturi ale creditorilor si debitorilor deopotriva fiind incluse in noul cod civil. Au fost simplificate si formalitatilor de inregistrare a unei companii, astfel ca este nevoie de sase aprobari, 10 zile (cu patru mai putine decat anul trecut) si 2,8% din venitul pe cap de locuitor pentru a deschide o afacere in tara noastra, informeaza Bursa.ro.

În aşteptarea investitorilor strategici Valul al doilea al privatizărilor ar putea începe în 2013, cu câteva dintre „găurile negre” ale economiei româneşti, ajungând apoi până la vânzarea unor societăți mai atractive, cum sunt cele din domeniul energetic. Câţi paşi s-au făcut pentru aducerea unor investitori mari şi câţi mai sunt de făcut în continuare? Statul român vrea să atragă investitori strategici pentru un număr însemnat de companii din portofoliul său, noteaza Income Magazine

Opel Astra sedan, de la 15.950 euro. Partenerii Opel din toata tara prezinta gama Astra actualizata si completata de introducerea noii versiuni de caroserie sedan. Pretul de pornire pentru sedan este de 15.950 euro cu TVA pentru varianta dotata cu motorizarea 1.4 ECOTEC de 100 CP. Lansarea noii caroserii in 4 usi a adus modificari de aspect pentru toate variantele Astra. Pretul de pornire al Opel Astra 5 usi este de 15.850 euro cu TVA, in timp ce caroseria Sports Tourer porneste de la 16.700 euro cu TVA, ambele valori fiind valabile pentru motorizarea 1.4 ECOTEC de 100 CP. Totodata, in oferta Astra a fost introdus noul motor 2.0 BiTurbo CDTI de 195 CP. Avand punctele forte ale modelului Astra, inclusiv tehnologiile avansate si calitatea recunoscuta la nivel global, noul sedan elegant reprezinta o alternativa mai accesibila pentru clientii care ar opta, in mod normal, pentru acelasi tip de autovehicul din clasa medie. Portbagajul sau separat ofera un volum de 460 de litri - cu 90 de litri mai mult decat modelul cu 5 usi. Prin rabatarea fractionata a scaunelor din spate in raport de 60:40, volumul portbagajului poate fi sporit pana la maxim 1.010 litri, scrie 24auto.ro.