Cat muncesc romanii pentru un pachet de tigari: o ora si 19 minute, doar cu un minut mai putin decat bulgarii. Cu un salariu mediu pe economie, romanii pot sa cumpere 126 de pachete de tigari, doar cu unul mai mult decat bulgarii. Vecinii nostri muncesc doar cu un minut mai mult decat noi pentru un pachet. In Romania, pretul unui pachet de tigari premium este relativ mic prin comparatie cu alte tari europene, dar daca ne referim la puterea de cumparare si la timpul de munca necesar pentru achizitia aceluiasi pachet suntem la coada clasamentului, unde doar Bulgaria sta mai rau. Adevarul prezinta un indice al accesului populatiei la tigari, realizat pe baza statisticilor oficiale internationale, din care reiese ca doar romanii si bulgarii muncesc mai mult de o ora pentru a-si putea cumpara un pachet din categoria premium.

Business reportFoto: Colaj foto

Clientii caror banci trebuia sa isi faca probleme pentru dobanzile mari la depozite, in opinia lui Ghetea. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, spune ca bancile care ofereau dobanzi prea mai la depozite ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare clientilor. Declaratia este destul de alarmanta si relativ rupta din context, atata timp cat aproape toate bancile din Romania, cu mici exceptii cum este si Bank of Cyprus, au depozitele garantate in Romania si sunt supravegheate de BNR, iar din acest punct de vedere riscurile difera ca de la cer la pamant fata de situatia din Cipru, iar o analogie este total fortata, scrie Capital.

Nota de plata a scumpirilor de 1 aprilie. Cresterile de accize la bere si tutun, dar mai ales majorarea tarifelor la gaze va costa fi ecare roman cel putin cateva zeci de lei lunar. Bugetul personal are si mai mult de suferit daca va imbolnaviti. De cateva luni, scumpirile au inceput sa ne loveasca in fiecare nou trimestru. Am intrat in Noul An cu preturi mai mari la motorina, ca urmare a cresterii de accize, iar de la 1 aprilie au urmat majorari noi, prin cresterile de accize la tutun si bere. Acestea vin la pachet cu o scumpire cu 5% a gazelor pentru companii. Tot de ieri achitam coplata la externare si taxe mai mari la trecerea podurilor de la Dunare. Chiar daca scumpirile la gaze sunt pentru consumatorii industriali, ne afecteaza pe toti. De altfel, acestea ne vor "ustura" cel mai mult, scrie EVZ.

Inflatia si controalele la pensiile de invaliditate au scazut ponderea pensiilor in PIB. Ponderea cheltuielilor cu pensiile in PIB a scazut de la 9,3% in anul 2010 la 8,7% anul trecut, potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica. Asta desi valoarea nominala a sumelor alocate a crescut usor, de la 48,8 miliarde lei in 2010, la 50,5 miliarde lei in 2011 si 50,9 miliarde lei in 2012. Si cu toate ca valoarea pensiei medii lunare a crescut cu opt procente in ultimii doi ani. Pe de o parte, numarul de mediu de persoane care au beneficiat de pensie din partea statului a scazut semnificativ, numai anul trecut asigurarile sociale inregistrand o diminuare de 100 de mii de persoane. De retinut, reducerea s-a produs in proportie de 60% prin diminuarea numarului de persoane incadrate la invaliditate, urmare in principal a controalelor instituite si nu a disparitiei fizice a persoanelor in cauza, scrie cursdeguvernare.ro.

Paradox bancar, ipocrizie sau indolenta? Romanii scot bani de pe card pentru intretinere si... plata ratei la credit. In plin avant al campaniilor care promoveaza platile electronice bancile uita un lucru: rata la credit nu se poate plati cu cardul decat in conditii extrem de dezavantajoase. Poate si de aceea, plata ratei la imprumuturi este al treilea cel mai important motiv pentru care romanii retrag bani de la bancomat. Principalele motive pentru care posesorii de carduri efectueaza retrageri de la ATM sunt cheltuielile zilnice de mica valoare, plata intretineri si rata la credite, arata un sondaj realizat de Mastercard si www.conso.ro. In fapt, aproximativ 30% dintre cei chestionati au bifat si plata ratei, scrie Capital.

Costurile cu certificatele verzi, rostogolite in urmatorii ani. Autoritatile au renuntat, se pare, la ideea diminuarii valorii maxime a unui certificat verde si la micsorarea numarului de certificate acordate producatorilor de energie curata, asa cum intentiona ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Potrivit unor informatii care circula prin Guvern, varianta aleasa ar fi "rostogolirea" unei parti a certificatelor cuvenite producatorilor in urmatorii trei ani. Aceasta amanare a acordarii unei parti a certificatelor este menita sa mentina facturile consumatorilor la un nivel suportabil. Oficial, ministrul Nita a anuntat ca analizeaza ca variante de usurare a facturii consumatorilor reducerea numarului si valorii certificatelor verzi, exceptarea marilor consumatori de la plata schemei de sprijin pentru energia curata si limitarea accesului la retea. Domnia sa isi va face publica varianta finala astazi, potrivit unor surse din Ministerul Economiei, scrie Bursa.

Povestea romancei care i-a scos pe chinezi de pe piata. Si-a dorit o fabrica cu un nume, a cumparat-o si, dupa sapte ani de activitate la limita rezistentei pe piata firelor de in si canepa, ofensiva chinezilor pe piata europeana a dus-o la faliment. A reorganizat activitatea fabricii in trei luni, iar in mai putin de cinci a devenit lider european pe o nisa la care putini s-au gandit. I-a scos pe asiatici de pe una din pietele din Europa si a inceput sa le vanda produse romanesti la ei acasa. Scaunul auto pentru copii a purtat-o pe Doina Cepalis din nordul Moldovei in toata lumea si i-a adus o crestere medie anuala a afacerii, pe timp de criza, de peste 500%, scrie Business Magazin.

Cum folosesti mediatorul in conflictele cu banca. Orice conflict poate fi rezolvat pe cale amiabila, cu conditia ca ambele parti sa-si doreasca acest lucru. O axioma care te trimite cu gandul catre rolul mediatorilor in conflictele financiare. "CEC Bank a inclus in contractele cu clientii persoane fizice clauze speciale privind medierea", a spus Ramona Bratu, consilierul presedintelui CEC, la Conferinta "Medierea - raspunsul la problemele noastre", organizata de NetworkEvents si Capital saptamana trecuta. Este, pana acum, singura banca ce da clientului posibilitatea atestata oficial de a apela la serviciile unui mediator in cazul in care apar probleme pe parcursul desfasurarii contractului de credit. Cu siguranta, nu va fi ultima institutie bancara ce face acest lucru, scrie Capital.