De ce BNR nu mai poate ajuta economia prin reducerea dobanzilor? Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de politica monetara, conform declaratiei iesite din tipare a guvernatorului Isarescu din urma cu doua luni. In presa, entuziasmul a fost temperat, pe fondul reducerii semnificative a asteptarilor de initiere a unui nou ciclu de scadere a dobanzii de interventie. Dar mai are vreo semnificatie reala decizia BNR? Din pacate, raspunsul este negativ. Banca Nationala a Romaniei a pierdut demult controlul asupra dobanzilor din economia reala, deoarece excesele speculative din ultimii ani au creat o dependenta acuta fata de fluctuatiile investitiilor straine, scrie Bursa.

BusinessFoto: Colaj foto

Cine plateste cel mai scump RCA din Romania. Tinerii sub 35 de ani care conduc in orase mari, mai ales din estul tarii, platesc o prima anuala pentru RCA cu pana la 70% mai mare decat alte categorii de soferi. Sursa diferentelor este frecventa mare a daunei. Cresterile importante ale daunelor, precum si imposibilitatea de a majora substantial preturile fara a pierde cota de piata, determina societatile de asigurare sa isi selecteze din ce in ce mai atent clientii, scrie Capital.

Mediul de afaceri romanesc si trei dintre dusmanii sai. In 2013, mediul de afaceri din Romania s-a inrautatit sau a stagnat sub toate aspectele, cu exceptia celei refereritor la plata taxelor. Este concluzia la care a ajuns International Finance Corporation (IFC), institutie privata parte a grupului Bancii Mondiale. Cu toate acestea, tara noastra si-a pastrat locul 72, ocupat si anul trecut, din 185 de economii analizate de IFC. Cea mai pronuntata inrautatire relativa la situatia din alte state a avut loc pe segmentul inceperii unei afaceri (unde ne-am plasat cu sapte locuri mai jos), scrie cursdeguvernare.ro.

Misterul chinezo-rus se adanceste la proiectul de construire a Unitatilor 3 si 4 Cernavoda. Aflat in vizita oficiala in China, primul ministru, Victor Ponta, a facut o afirmatie cel putin ciudata: "Guvernul Romaniei este dispus sa cedeze pachetul majoritar de actiuni pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, fiind vorba de investitii de miliarde de euro". Aceste declaratii au fost facute in cadrul intalnirii cu reprezentantii companiei China Nuclear Electric, dupa ce ani la rand alti oficiali romani au batut "Drumul Matasii" in speranta ca ii vor convinge pe chinezi sa vina la Cernavoda. De ce spunem ca afirmatia primului ministru este ciudata?, scrie Energy-Center.

CFR Marfa mai vinde 3.000 de vagoane. Gruia Stoica se simte inselat. Desi a tocmit 51% din actiunile CFR Marfa omului de afaceri Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Roman, compania de stat vinde astazi, prin licitatie, 3.000 de vagoane. Vanzarea se alatura unui alt sir lung de nereguli, respectiv iesiri de active din patrimoniul companiei chiar pe parcursul licitatiei, scrie Romania libera. Fenechiu: Semnarea contractului de privatizare a CFR Marfa, cel tarziu joia viitoare. De ce a trimis Corpul de Control la Tarom. Contractul cu CFR Marfa va fi semnat imediat dupa ce Guvernul va adopta in sedinta hotararea privind privatizarea operatorului feroviar, cel mai tarziu joia viitoare, a declarat marti ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, potrivit Gandul.

Pariurile pe caramizi, constructii, medicamente si pe o banca mica au adus cele mai mari castiguri. Campioana primelor sase luni ale anului la Bursa este producatoarea de caramizi Cemacon Zalau (CEON), ale carei titluri s-au apreciat cu 99%. Cemacon Zalau (CEON), ca si marea majoritate a titlurilor de la varful clasamentului sunt, insa, actiuni putin lichide, adeseori greu de gasit sau de vandut, atunci cand investitorul simte nevoia s-o faca. Constructiile mai sunt prezente in TOP 10 al castigurilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prin producatorii de prefabricate din beton COMCM Constanta (CMCM, pe locul al 2-lea, cu +84%) si Prefab Bucuresti (PREH, 3, +65%). COMCM pare sa fie iesit din zodia litigiilor dintre actionari, care s-au adaugat probelemlor domeniului, iar Prefab gestioneaza bine acum absenta marilor proiecete de infrastructura, potrivit Economica.net

Heirup pentru Posta. Divizia de curierat vrea in topul jucatorilor. Poate Posta Romana, prin PrioriPost, sa redevina, in cativa ani, un jucator de top pe piata de curierat, dupa ani de zile in care a pierdut constant teren? In asteptarea privatizarii, managementul Postei Romane construieste strategii care sa o transforme in "ceva mai profitabil". Si nu este deloc o sarcina usoara, daca se ia in calcul faptul ca, in luna mai, pana la expirarea termenului-limita, niciun investitor nu a cumparat caietul de privatizare, scrie Capital.

Interesul pentru Oltchim, un mister pentru SOCAR Romania. SOCAR Romania nu confirma ca ar fi interesata de combinatul Oltchim, aflat in insolventa, desi autoritatile noastre i-au pus pe azeri la loc de cinste pe lista cu investitorii posibili sa vina la Ramnicu Valcea. CEO-ul SOCAR Romania, Hamza Karimov, a declarat, ieri, ca nu are cunostinta de un demers oficial al SOCAR pe langa autoritatile romane, in vederea preluarii combinatului Oltchim sau a rafinariei Arpechim, scrie Bursa.

Dupa experimentul cu baronii cuprului, Varujan Vosganian anunta ca s-au complicat lucrurile la CupruMin. Pe fondul scaderii pretului la cupru pe piata internationala, Guvernul s-ar putea vedea pus in situtia de a garanta un pret minim investitorului care va plati in avans pentru a cumpara o parte din productia obtinuta la exploatarea de la CupruMin Abrud. Ministerul Economiei doreste sa atraga un partener strategic, care sa cumpere o parte din productia de la CupruMin. Plata ar trebui facuta in avans, iar fondurile vor fi folosite pentru retehnologizarea societatii si rezolvarea problemelor de mediu cu care se confrunta aceasta. Numai ca planurile institutiei condusa de Varujan Vosganian au fost date peste cap de evolutia pretului la cupru pe pietele internationale, scrie EVZ.

Afaceristi romani care au batut criza. O firma din Iasi, numarul 1 in lume la scaune auto. "Regele condimentelor" din Alba, 25 de milioane de euro anual. Pe timp de criza, in Romania, exista oameni care si-au dezvoltat adevarate retete de succes, reusind sa isi construiasca afaceri profitabile. Cele mai multe dintre acestea au pornit de la idei mici, ajungand sa ocupe un loc fruntas pe harta afacerilor autohtone de succes. Dezvoltarea unei afaceri de succes pe timp de criza este exemplificata cel mai bine, in TImis, de intreprinderi mici si mijlocii, si implica de multe ori folosirea inteligenta a unor fonduri europene, scrie Adevarul.