Business Report: Austeritate? Guvernul cheltuie cu bugetarii ca inainte de criza; Analiza Bruxellesului pe proiectul Romaniei pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective : "Nicio lectie invatata din 2007-2013"
Cale liberă pentru exportul de energie electrică. ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) a decis să elimine tariful de transport perceput pentru exportul şi importul de electricitate. Acest lucru înseamnă o gură de oxigen pentru producătorii noştri de energie electrică, dar şi pentru furnizori, ale căror afaceri sunt puternic afectate de scăderea abruptă a consumului din ţara noastră. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Măsura este excelentă atât pentru producători, în special pentru cei termo care nu-şi găsesc cumpărători în piaţă pentru că sunt cei mai scumpi, cât şi pentru furnizori. Eliminarea taxelor de transport reprezintă o gură importantă de oxigen pentru sectorul nostru energetic. Regiunea se confruntă cu un excedent de energie, pentru că toate ţările au scăderi de consum, pe fondul accentuării crizei. Eliminarea tarifului de transport face ca energia noastră să aibă tarife atractive şi să poată fi vândută cu succes în ţările vecine", anunta Bursa.ro.
Analiza Bruxellesului pe proiectul Romaniei pentru fondurile 2014-2020 pe cele 11 obiective : "Nicio lectie invatata din 2007-2013". Comisia Europeana a elaborat o analiza detaliata pe 11 directii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul Romaniei la Bruxelles pentru atragerea fondurilor europene in exercitiul financiar 2014-2020. Cu jumatate de an inainte de inceperea exercitiului financiar in care Romania va avea la dispozitie 39,9 miliarde de euro de la UE, strategia Ministerului Fondurilor Europene nu reuseste sa indeplineasca nici macar standardele de principiu ale Acordului de parteneriat pentru absorbtia banilor in proiecte, informeaza Cursdeguvernare.ro.
Asiguratorii apeleaza la "artificii" ca sa evite despagubirile pe RCA. Soferii care au RCA, dar au avut ghinionul sa ajunga cu masina in service dupa un accident, se trezesc ca asiguratorii le pun bete in roate, chiar daca au achitat prima de asigurare. Cel mai adesea, inspectorii de dauna le recomanda sa isi repare masina la un service agreat de compania pentru care lucreaza, insa calitatea lucrarilor nu este intotdeauna la nivelul asteptarilor clientilor. De regula, pentru a diminua costurile aferente platii despagubirilor pe RCA, societatile de asigurari manipuleaza clientii. Practic, inspectorii de dauna sunt instruiti sa recomande ca reparatiile sa fie facute in service-uri agreate de compania care a subscris polita de asigurare. Clientilor li se spune ca, daca isi vor repara masina in afara service-urilor agreate de catre asigurator, vor avea probleme cu plata daunelor si ca vor trebui sa isi achite din propriul buzunar reparatiile, urmand ca societatile de asigurari sa evalueze dupa propriul lor sistem valoarea reparatiilor si apoi sa decida cat vor plati din acea suma, scrie EVZ.
Certificatele energetice: cat costa si de ce pot creste evaziunea fiscala. Devenite obligatorii la vanzarile sau inchirierile de imobile, certificatele energetice ofera o motivatie suplimentara proprietarilor care vor sa ocoleasca Fiscul-de ce-ar mai scoate suplimentar din buzunar cateva sute de lei? Dati o cautare dupa "certificat energetic" pe amicul Google si vor rasari puzderie de site-uri ale prestatorilor. Unii nu se marginesc sa astepte cuminti clientii pe site, ci suna pur si simplu la numerele afisate in dreptul anunturilor de la mica publicitate la rubricile de vanzari si inchirieri de apartamente pentru a-si oferi serviciile, cum a patit cu cateva saptamani in urma un amic. Costurile? Concurenta a inceput sa le impinga usor in jos iar in acest moment, pentru o garsoniera platiti incepand de la 200 lei/certificat, la 2 camere se cer in jur de 250 lei, la 3 camere 300 lei, etc, anunta Romania Libera.
Metode ingenioase ale bancilor care nu mai vor sa dea credite. Cand te uiti la cozile care se fromeaza din ce in ce mai des in agentii si sucursale, ai spune ca bancile nu mai fac fata la cate credite dau. In realitate este tocmai invers, iar cozile sunt formate de oameni care platesc rate la credite vechi sau care achita facturi. De fapt, "vanzarea" de servicii si inventiile in zona comisioanelor tind sa devina principalele activitati aducatoare de venituri pentru banci. Despre credite, numai de bine. Desi nu o spun direct - ar fi o proasta miscare de marketing -, bancile lucreaza zi de zi pentru a transmite clientilor persoane fizice ca nu mai pot sau nu mai vor sa le dea credite. Fie ca incearca sa directioneze clientul catre alte produse, fie ca vin cu impuneri de multe ori de neinteles in ceea ce priveste actele necesare si procedurile de verificare, bancile fac totul pentru a deveni cat mai putin atractive, informeaza Capital.ro.
Iata "privirea" viitorului Audi A8. Cu cateva luni inainte de prezentarea oficiala a noii versiuni Audi A8, constructorul german a dezvaluit farurile cu care va fi dotata aceasta. Este vorba de o noua generatie de grupuri optice, care are un nume SF, pe masura tehnologiei inglobate: Matrix LED. Noile faruri pastreaza binecunoscuta identitate de marca Audi si au un aspect foarte apropiat de cel al proiectoarelor folosite in prezent. Marea noutate consta insa in modul de functionare al diodelor din componenta farului. Astfel, in interior exista 5 proiectoare, fiecare cu cate 5 diode, divizare care ofera o iluminare optimizata, in functie de necesitati, scrie 24auto.ro.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive