"Bancile sunt mai mult case de schimb decat institutii de creditare". Bancile sunt mai mult case de schimb decat institutii de creditare, considera omul de afaceri Ioan Niculae, presedintele Consiliului Investitorilor Romani, care apreciaza ca, in ultimii ani, relatia dintre institutiile bancare si companii "a involuat". Domnia sa ne-a precizat: "In timpul crizei economice, atat Romania, cat si alte tari au folosit o mare parte din banii de la FMI si Banca Mondiala. Bancile nu ajuta cu nimic economia romaneasca, sunt mai mult case de schimb decat institutii de creditare. Oamenii de afaceri isi pierd timpul cu ele". Potrivit domnului Ioan Niculae, cele mai intalnite forme de creditare, in prezent, sunt cele intragrup, societatile din cadrul aceleiasi corporatii imprumutandu-se intre ele. Intr-o masura mai mica, societatile apeleaza la bancile straine. Pe piata noastra, sunt maxim doua banci care se implica, in mica masura, in restructurareea companiilor, ne-a mai spus omul de afaceri, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Dan Sova schimba tactica in problema autostrazii Sibiu - Pitesti. La finele saptamanii trecute, emisiunea Dupa 20 de ani de la ProTV l-a avut ca invitat pe Ministrul Dan Sova, tema principala fiind constructia de autostrazi din Romania. Dialogul a inceput abrupt cu subiectul fierbinte al zilei, autostrada peste Carpati. In ciuda eforturilor moderatorului Cristian Leonte de a face comparatia corecta intre cele doua rute alternative complete, respectiv intre Sibiu - Pitesti si Sibiu - Brasov - Ploiesti, pe parcursul intregii emisiuni domnul Dan Sova s-a limitat la a compara autostrada Sibiu - Pitesti doar cu autostrada Sibiu - Brasov, ignorand costurile de realizare a tronsonului Brasov - Ploiesti, anuntaCapital.ro.

Cel care face pretul la energie in Romania se incalzeste cu lemne. Motivul? Era prea scump. Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, a declarat joi ca este preocupat de factura pe care o plateste la incalzire, astfel ca si-a instalat acasa un sistem dual pe gaze si lemne si plateste doar 2.000 de lei pe an. O suma de sase ori mai mica decat platea inainte de a-si instala centrala pe lemne. ntrebat, in cadrul conferintei Focus Energetic, cu ce se incalzeste acasa in timpul iernii si cat plateste, Havrilet a raspuns: "M-a preocupat acest lucru, pentru ca locuiesc in centrul tarii, langa Odorheiul Secuiesc (zona extrem de friguroasa - n.r.). Am instalat un sistem dual pe gaze si lemne si verific mereu costurile, fac calcule. Am urmatoarele costuri: 1.000 de lei pentru gaze si inca 1.000 de lei pentru lemne pe toata perioada iernii", informeazaEconomica.net.

O liniste suspecta pe piata de energie si gaze, in prag de iarna. Parca niciodata Romania nu a fost mai bine pregatita din punct de vedere energetic pentru trecerea iernii. Pretul curentului electric ramane la un nivel sustenabil si nu se anticipeaza o crestere mai mare de 1%, in ciuda trecerii la cea de-a treia etapa a dereglementarii, care inseamna o deschidere a pietei cu inca 20%, din 2014. Pretul gazelor naturale, tot pentru consumatorii casnici, va avea si el o crestere nesemnificativa, caci 95% din depozite sunt asigurate cu gaze din productia interna.Pe de alta parte, pe fondul unei cereri din ce in ce mai scazute pe piata europeana, Gazprom, respectiv importatorii, nu prea mai au loc de a exercita presiuni pe pret, asa cum s-a intamplat in iernile trecute, scrieEnergy-Center.ro.

Iarna blocheaza economia. Comerciantii vor creste preturile. Managerii din industrie si servicii apreciaza ca exista o tendinta de relativa stabilitate in domeniile lor de activitate, insa cei din constructii, fiind dependenti de conditiile climatic, se asteapta sa le mearga tot mai prost in urmatoarele doua luni, potrivit unei cercetari efectuate de Institutul National de Statistica (INS). In ceea ce priveste numarul de salariati, managerii din industrie si servicii chestionati de INS iau in calcul noi concedieri pentru luna decembrie, urmand ca in ianuarie numarul angajatilor sa ramana stabil. In privinta preturilor, cei din industrie nu prognozeaza schimbari, nici in decembrie, nici in ianuarie. In schimb, cei din servicii prevad cresteri ale preturilor in ianuarie 2014, anuntaEVZ.

Adevaratul motiv pentru care americanii vor domina in continuare lumea. Chiar daca dominatia economica a Americii este amenintata de ce a Chinei, americanii pot sta linistiti pentru ca exista cel putin un domeniu care le va asigura suprematia pentru o lunga perioada de timp. In timpul Razboiului Rece, America si Rusia au alocat sume imense de bani pentru intarirea sistemului militar. Astazi, bugetul militar al Chinei (166 mld. dolari) il depaseste pe cel al Rusiei (91 mld. dolari). Bugetele alocate apararii de francezi, japonezi si britanici, puse la un loc, de abia il depasesc pe cel al Chinei. Arabia Saudita cheltuie aproximativ la fel ca francezii, adica 57 mld. dolari, iar indienii in jur de 46 mld. dolari, egal cu bugetul de cheltuieli al nemtilor. Italia, Brazilia si Coreea de Sud, cheltuie fiecare cate 34 mld. dolari, 33 mld. dolari si respectiv 32 mld. dolari, informeazaCapital.ro.

VW se grabeste cu propria marca low cost. Nu mai este un secret pentru nimeni ca Volkswagen lucreaza la crearea propriului brand low cost. Heinz-Jakob Neusser, director de dezvoltare la Volkswagen Group, a anuntat zilele trecute ca noul brand ar putea fi dezvaluit in cursul anului viitor. Succesul celor de la Renault cu marca Dacia ii determina pe germani sa accelereze ritmul, avand in vedere ca au inca mult de lucru, dupa cum chiar Neusser a declarat recent, pentru Autocar. Volkswagen va lansa un nou brand, ale carui modele vor fi fiabile si, in traditia casei, foarte bine pozitionate la capitolul calitate. In acelasi timp, aceste modele vor trebui sa atraga o clientela cat mai numeroasa din zona de intrare in gama, prin preturi atractive, scrie24auto.ro.