​Singurul oras din Romania tintit de 6 milionari pentru constructia de malluri.Brasovul este singurul oras din Romania care a atras atentia a sase milionari locali si straini interesati de constructia de centre comerciale. Nume precum Gerard Mulliez, Michal Solowow, Dan Adamescu, Ion Tiriac, Sandor Csanyi si magnatul irlandez Michael Whelan au promis urbei de la poalele Tampei investitii de peste 600 mil. euro. Daca toate anunturile facute de investitorii imobiliari in ultimii sapte ani s-ar fi adeverit, brasovenii ar avea astazi 11 malluri. Criza si schimbarile de strategie au facut ca din pleiada de centre comerciale promise sa fie realizate doar doua, si acelea de mici dimensiuni. Singurele centre comerciale de tip mall existente in Brasov sunt Unirea Shooping Center, inaugurat de Dan Adamescu in februarie 2008 in urma unei investitii de circa 35 mil. euro, si Macro Mall Brasov, actualmente in proprietatea Romstal, dupa ce fostii proprietari intrasera in faliment, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Din cauza liberalizarii pietei gazelor, Industria ameninta ca-si inchide portile.Marii producatori industriali care fac parte din confederatia patronala CONPIROM au anuntat, ieri, ca finalizarea liberalizarii pietei gazelor in luna octombrie a acestui an le afecteaza grav activitatea si ca risca sa-si inchida portile. Alinierea pretului gazelor interne la media europeana a inceput in toamna anului 2012 si se va incheia in toamna acestui an. Pe parcursul celor doi ani, pretul gazului intern pentru industrie este programat sa se majoreze cu circa 150%, potrivit unui studiu Deloitte. Pe 1 aprilie, pretul gazului destinat industriei urmeaza sa suporte o etapa de crestere de 24%. Directorii generali ai InterAgro, Arcelor Mittal Romania, Stirom, Saint Gobain au solicitat, ieri, intr-o conferinta de presa, amanarea implementarii calendarului de liberalizare, spunand deja ca situatia este foarte grava, anuntaBursa.ro.

Cum se castiga o licitatie de zeci de milioane (de euro) la o diferenta de 0,01 (lei).Trei contracte cu statul insumand aproximativ 38 de milioane de euro (fara TVA) sunt castigate cu doar 0,01 lei sub bugetul maxim pus la dispozitie de institutia bugetara. Secretul unui astfel de succes in afaceri: legea pietei, cu conditia ramanerii in cursa a unui singur ofertant la licitatie. Institutia bugetara este Autoritatea Nationala pentru cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Lucrarea consta in aducerea de putina ordine, oricat de costisitoare, in haosul funciar care tine Romania in afara Europei cartografiate. Cea care si-a adjudecat contractele este compania TEAMNET INTERNATIONAL SRL - societate care a apartinut, pana in agitata vara a anului 2012, deputatului PSD Sebastian Ghita, informeazaCursdeguvernare.ro.

Europenii concureaza cu arabii si asiaticii pentru preluarea bancilor romanesti.Mai multe institutii de credit mici si mijlocii din Romania ar putea fi preluate de investitori de pe batranul continent, dar exista un interes ridicat si din partea unor nume mari din Orient. Anul 2013 nu a fost unul foarte bun pentru bancheri. Pentru Benoit Catel, presedintele Volksbank Romania, acesta s-a incheiat cu o reducere de peste 38% a pierderilor, pana la 103,6 milioane de euro. Bancherul a declarat ieri ca actionarii vor sa vanda banca pana la finele lui 2015. Totusi, decizia de vanzare ar putea fi amanata pana in 2016, daca nu gasesc client. Volksbank nu este singura institutie de credit din Romania care cauta investitori dornici sa ii preia activele. Multe nume inca nu au fost facute publice, iar negocierile se poarta cu discretie maxima. Pe lista potentialilor cumparatori ai bancilor romanesti scoase la vanzare se regasesc investitori din Europa si din Orient, scrieEVZ.

Statul roman are sute de institutii inglodate in datorii. Harta restantelor.Mai mult de 650 de institutii administrativ-teritoriale (primarii comunale, orasenesti si municipale, dar si consilii judetene) inregistreaza intarzieri la plata de peste 90 de zile. Pe langa sutele de mii de firme si de persoane particulare care au restante la plata de peste 90 de zile, mai sunt inglodate in datorii si o buna parte dintre institutiile statului, reiese din datele centralizate la Ministerul Finantelor. Nu mai putin de 655 de unitati administrativ-teritoriale (primarii de comune, de orase sau de municipii, dar si consilii judetene) de pe intreg cuprinsul tarii au datorii cu restante mai mari de 90 de zile fata de diversi creditori. Pe baza datelor de la Finante, "Adevarul" va prezinta harta acestor datorii, in care se observa ca localitatile din judetele situate in Dobrogea, Muntenia si Oltenia inregistreaza cele mai mari restante.

Cum pot fi romanii convinsi sa isi plateasca taxele?Romanii sunt datori din patriotism sa isi plateasca taxele, crede ministrul Finantelor. Plata acestora a ajuns sa fie un cosmar data fiind multitudinea de hartii, documente, acte cu care contribuabilii trebuie sa se prezinte la Fisc. Simplificarea radicala a sistemului, reforma niciodata aplicata de vreun ministru al Finantelor, ar ameliora incasarile statului din taxe. Institutiile publice trebuie sa dea dovada de transparenta la cheltuirea banilor publici, iar procedurile de plata a taxelor catre bugetul de stat trebuie simplificate, masuri fara de care nu ne putem astepta ca conformarea romanilor la plata taxelor, una dintre cele mai reduse din Europa, sa creasca in perioada urmatoare, a spus ieri ministrul Finantelor, Ioana Petrescu. "Pentru conformarea voluntara este nevoie de o mai mare transparenta a institutiilor publice, a modului in care este cheltuit banul, o mai buna comunicare a masurilor adoptate. Este esential pentru increderea cetateanului pentru a-si plati taxele, si asta este datoria lui patriotica", a spus Petrescu. "Greu sa ceri conformare voluntara cand pui contribuabilul sa stea la coada trei ore sa-si plateasca taxele", a adaugat Petrescu, informeazaRomania Libera.

Aston Martin, cumparat de Mercedes?Dupa Bentley si Rolls-Royce, Aston Martin ar putea fi urmatorul constructor britanic ce va ajunge pe mainile unui grup auto german. Cel putin aceasta este informatia vehiculata zilele acestea in presa insulara, stire aparuta in urma unor afirmatii facute recent de seful de la Mercedes, Dieter Zetsche. La finele anului trecut, Mercedes a achizitionat 5% din capitalul Aston Martin, ceea ce a pus bazele unui parteneriat tehnic. Acesta va permite companiei Aston Martin sa beneficieze de evolutii ale propulsoarelor AMG. O adevarata gura de oxigen pentru constructorul britanic, din punct de vedere tehnologic! Insa Mercedes ar putea merge mai departe. Zvonuri recente vorbesc despre cumpararea completa a companiei Aston Martin de catre Mercedes. Momentan, germanii nu au niciun drept de vot, ci doar statut de observator in Consiliul de Adminsitratie de la Aston Martin, scrie24auto.ro.