DNA a cucerit Romania: aproape 800 de milioane de afisari intr-un an de zile! Sute de mii de mentionari in social media, in presa online, pe bloguri. Este un cuvant care sta pe buzele tuturor romanilor de mai bine de un an de zile. Pe scurt, DNA. Agentia Zelist Monitor a realizat, in exclusivitate la solicitarea Capital, o analiza asupra prezentei DNA in spatiul online. Rezultatele, mai jos: Unde s-a vorbit cel mai mult despre DNA in social media, in ultimul an de zile? In ultimul an (27 octombrie 2013 - 27 octombrie 2014), Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost mentionata in social media de 425.778 de ori. Cele mai multe aparitii s-au inregistrat in presa online (32%), pe paginile publice de Facebook (25%) si in agregatoare (19%), scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Guvernul tine pe perfuzii minerii din Valea Jiului inca trei ani. Factura o plateste insa toata tara. Cei 7.000 de oameni care muncesc in minele si termocentralele din Valea Jiului primesc prin lege de la Guvern garantia ca vor avea de munca inca trei ani, pe banii tuturor consumatorilor de energie din Romania. Motivul invocat: siguranta sistemului energetic national. Termocentralele pe huila din Valea Jiului, printre cei mai scumpi producatori de energie electrica din tara, primesc de la Guvern acces garantat in reteaua natioanala de electricitate cel putin pana la finalul anului 2017, potrivit unui proiect de act normativ publicat seara trecuta de Departamentul pentru Energie, care modifica termenele si cantitatile de energie dintr-un act normativ mai vechi, anuntaEconomica.net.

Cine va plati si cine va fi responsabil pentru viitoarele falimente bancare din Europa? Cele mai dure teste de stres aplicate vreodata sistemului bancar european, cel putin conform declaratiilor autoritatilor responsabile pentru derularea lor, au trecut. Christian Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, s-a declarat extrem de multumit de rezultatele "excelente" ale bancilor franceze, dupa cum scrie Financial Times. Perfect? Nici pe departe. In acelasi articol, FT arata ca "bancile franceze sunt cele mai slabe din Europa conform testelor de stres alternative" (n.a. vezi si articolul "Va reveni increderea in sistemul bancar european dupa testele de stres?", BURSA, 27.10.2014). Si atunci, de unde vine aceasta incredere "oarba" in ceea ce se dovedeste a fi mai mult un exercitiu de relatii publice? Una dintre explicatiile rezultatelor oferite de testele de stres este data de revista Risk. Intr-un articol recent de pe site-ul publicatiei se arata ca "usa rotativa", prin care personalul insarcinat cu supravegherea sistemului bancar trece de cealalta parte a baricadei si invers, functioneaza "mult mai activ in finante decat in alte sectoare", reflectand "relatia extrem de stransa intre cei care supravegheaza si cei supravegheati", informeazaBursa.ro.

Executia bugetara la 9 luni / Excedent prin incasarea taxei pe constructii si prin taierea cheltuielilor. Bugetul de stat, afectat de transferurile pentru pensii si sanatate. Bugetul general consolidat a inregistrat un mic excedent dupa primele noua luni din acest an ( +419,1 milioane lei sau 0,06% din PIB estimat pentru anul in curs). Rezultatul este considerabil mai bun decat in aceeasi perioada a anului precedent, cand s-a inregistrat un deficit de 1,3% din PIB. Rezultatul a fost obtinut aproape exclusiv prin restrangerea cheltuielilor (de la 24,7% din PIB la 23,4% din PIB). Pozitionarea pe excedent la finele lunii septembrie a fost determinata de incasarile din certificatele pentru emisii de gaze cu efect de sera emise de Ministerul Economiei (452 milioane lei) si de transa a doua din impozitul pe constructii (693,7 milioane lei), care reprezinta impreuna 0,17% din PIB, scrieCursdeguvernare.ro.

Cati bani aduc bancilor doua dintre cele mai scumpe ansambluri rezidentiale in insolventa. Ansamblul rezidential Asmita Gardens, intrat in insolventa in noiembrie 2011, a vandut in ultimii trei ani 150 de apartamente in valoare totala de 16,2 mil. euro, potrivit Premier Estate, companie care gestioneaza vanzarea proiectului. Dintre acestea, 44 de unitati au fost instrainate in 2014, generand venituri de 4,9 mil. euro. Incasarile au diminuat cu circa 30% datoria pe care Alpha Bank o are de recuperat de pe urma acestui proiect, insa nu a fost respectat programul trasat in planul de reorganizare al companiei dezvoltatoare. Documentul intocmit de banca si acceptat de judecatori in octombrie 2012 sprecifica faptul ca "in cazul in care rambursarea de 102.988.520 (circa 23 mil. euro) din creditul acrodat de AGI-RRE Participations (societate controlata de Alpha Bank n.red.) nu are loc pana la expirarea celor 16 luni de la data confirmarii planului de reorganizare rezulta ca piata rezidentiala nu prezinta o cerere solvabila de apartamente in proiectul Asmita Gardens suficient de mare pentru a rambursa integral partea garantata a creditului AGI-RRE Participations de 56,65 mil. euro in perioada de reorganizare de trei ani", anuntaCapital.ro.

Romania este obligata sa puna pe strazi prize pentru masini electrice, pana in 2020. Romania, ca si celelalte state membre ale Uniunii Europene, este obligata sa instaleze, in orase, prize pentru alimentarea masinilor electrice, in urmatorii sase ani. "Statele membre se asigura, prin intermediul cadrelor lor nationale de politica, ca un numar corespunzator de puncte de reincarcare accesibile publicului este instalat pana la 31 decembrie 2020, pentru a garanta ca vehiculele electrice pot circula cel putin in aglomerarile urbane/suburbane si in alte zone dens populate, si, daca este cazul, in cadrul unor retele stabilite de statele membre", se arata intr-o directiva aprobata recent de Parlamentul European, informeazaEconomica.net.

Renault va avea un nou design, din 2016. Renault va aborda peste doi ani un nou limbaj de design, care va fi adoptat de toate modelele din gama. Informatia a fost dezvaluita zilele trecute, de responsabilul cu stilul la Renault, olandezul Laurens van den Acker, intr-un interviu acrodat revistei Autocar. In 2010, la Salonul de la Paris, Renault prezenta conceptul DeZir, creatie a lui Laurens van den Acker, pe atunci proaspat instalat in functie. Era prototipul noului limbaj de design Renault, implementat mai intai la Clio, apoi la Captur, Twingo si, recent, la noul Espace. Innoirea gamei va continua anul viitor, cu un crossover compact, similar cu Nissan Qashqai, apoi cu limuzina Laguna, care si-ar putea schimba denumirea. In 2016 sunt asteptate noua compacta Megane si monovolumul Scenic. Dupa care va urma o noua generatie, scrie24auto.ro.