Au vrut sa faca mii de apartamente, acum vand tot si pleaca din Romania. Compania spaniola HL1 Group, care a acumulat inainte de criza peste 27 de hectare de teren in Bucuresti si localitatile invecinate, si-a scos la vanzare toate activele din Romania cu scopul de a iesi de pe piata. Anul trecut, HL1 Group si-a scos la vanzarea toate terenurile la un pret cumulat de 33,2 mil. euro. Compania detine 21 de hectare de teren in Mogosoaia, scos la vanzare pentru 10,5 mil. euro, 2,7 hectare langa fosta fabrica de diamante de pe Bulevardul Timisoara, lot pus pe piata la 13, 6 mil. euro, aproape 1 hectar in zona Sisesti pe care incearca sa il vanda cu 3,97 mil. euro, un teren de circa 2 hectare in aceeasi zona, scos la vanzare cu 2,9 mil. euro si un lot de 5.000 mp in Crangasi pe care vrea sa il instraineze pentru 2,25 mil. euro, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

5 mituri despre problema creditelor in franci elvetieni. Recenta apreciere a francului elvetian, care a bagat spaima-n debitorul roman cu rate in asa-zisa "valuta exotica", a adus la suprafata si o serie de mituri, indemnuri si judecati revansarde ori patimase. Sa luam cinci dintre ele, sa vedem daca stau in picioare. BNR nu putea sa interzica creditele in franci, a luat masuri, a crescut RMO la 40%. BNR nu putea sa interzica creditul in franci, euro, yeni, rupii sau yuani. Nici nu trebuia sa o faca explicit, dar avea parghii sa o faca de facto. Sa vedem de ce argumentul BNR - institutia care nu a recunoscut vreodata ca a gresit - nu sta in picioare si e doar "fum si oglinzi". Ati observat ca in ultima vreme bancile nu mai dau credite in euro? De ce? Sunt interzise? Nicidecum. Doar ca normele prudentiale fac calificarea debitorului la astfel de imprumuturi foarte dificila, aproape imposibila in cazul creditelor de consum, scrie Economica.net.

Nicolae Cinteza: "Atentie cum rezolvam problemele, altfel vom curata livada dandu-i foc!". "Banca Nationala a Romaniei nu se opune niciunei propuneri de conversie facuta in conditiile respectarii legii. Noi am spus doar ca propunerile facute pana in prezent contravin dispozitiilor legale... Sa fie clar - am spus ca decizia Volksbank sa converteasca in lei creditele acordate in CHF, urmata de acordarea unui discount, este, sunt convins, cea mai inteleapta decizie luata in sistemul bancar in 2014. Aceasta solutie nu a fost respinsa de BNR. Dar a fost aprobata de actionari, conversia urmand sa se faca la cursul zilei, iar pierderea realizata prin acordarea discountului urmand sa fie acoperita prin majorare de capital, lucru care s-a si facut. A nu spune oamenilor adevarul inseamna a continua sa le vindem iluzii, mintindu-i", a declarat Cinteza intr-un interviu acordat ziarului Bursa.

Castigatori si perdanti ai relaxarii cantitative: Modele, problemele europene, consecinte. Masura intreprinsa de Banca Centrala Europeana necesita cateva precizari pentru cetatenii afectati de consecintele relaxarii cantitative (QE). De aceea va prezentam, de o maniera simplificata, modelul dupa care s-a luat BCE dar si deosebirile in raport cu acesta, scopul urmarit si consecintele posibile in context european. Modelul american Activele neperformante generate in perioadele de boom economic sunt acoperite prin emiterea unor titluri de valoare preluate in bilant de catre bancile comerciale. Valoarea reala a acestor titluri este mult sub cea nominala, scrie cursdeguvernare.ro.

Marirea si decaderea celui mai bogat om din Gorj. O afacere cu magazine alimentare, extinsa apoi la exploatari forestiere, statii de alimentare cu carburant si transport de pasageri. Este "opera" lui Nicolae Sarcina, patronul Succes si cel mai bogat gorjean de ani buni. Firma Succes Nic Com a fost infiintata in 1994 si, anii trecuti, ajungea la un numar record de 10.000 de angajati. Acum, firma ar putea in insolventa. Patronul a mutat firma din Gorj in Ilfov si acum asteapta o decizie a tribunalului din acest judet. Problemele companiei celui mai bogat gorjean au aparut in vara lui 2014. Sarcina, care parea de neatins, a fost "vizitat" de mascati, politisti, inspectori antifrauda si procurori DIICOT. Anchetatorii au spus ca verificarile pornesc de la un prejudiciu din tranzactii si operatiuni dubioase in valoare de peste 7 milioane de euro, scrie Great News.

Premierul polonez, despre convertirea creditelor in franci: "Daca voi fi nevoita sa aleg intre interesele bancilor si cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populatiei". Potrivit premierului polonez, Ewa Kopacz, citata de Bloomberg, conversia va fi una dintre propunerile pe care Guvernul pe care il conduce il va prezenta pana la sfarsitul saptamanii. Intr-un interviu acordat postului public de radio, Ewa Kopacz, a atras atentia ca bancile ar trebui sa introduca "rapid" modificarile, iar Autoritatea de Reglementare a Pietelor Financiare din Polonia va urmari raspunsul bancilor."Daca voi fi nevoita sa aleg intre interesele bancilor si cele ale celor care au luat credite, voi fi de partea populatiei, iar bancile vor fi cele care vor suporta nota de plata si nu bugetul de stat. Voi face toate eforturile pentru a ma asigura ca aceste masuri vor intra in vigoare cat mai curand posibil si nu in 3-4 luni, pentru ca viata oamenilor depinde de acestea", a declarat Ewa Kopacz, potrivit EVZ.ro.

Cum vrea guvernul sa-i ajute pe datornici cu banii altora: Practic, cu taxele platite de alti debitori. Prezentat ca sprijin pentru cei care nu-si mai pot plati ratele la banci, creditul fiscal, supranumit "electorata", impune limitari care ii exclud pe majoritatea debitorilor si risca, in acest fel, sa creeze hazard moral, nedreptatind largi categorii in avantajul altora. "Electorata" ar urma sa fie modificata de la 1 martie, astfel incat sa poata fi acordata datornicilor care au venituri exclusiv din salarii sau pensii de maxim 3.000 lei brut, adica 2.100 lei net, chiar din prima luna urmatoare celei in care incep restructurarea datoriei, si nu dupa doi ani, asa cum este in actul normativ in vigoare. In noua varianta a "electoratei", anuntata de ministrul de Finante, Darius Valcov, deducerea personala la calculul impozitului pe venit ar urma sa ajunga la 1.500 lei lunar, in loc de 900 de lei, in prezent, potrivit Capital.ro.

Randare - Un Duster cu atitudine. Alex Maris, acelasi sibian care in decembrie 2013 ne uimea cu conceptul Dacia 1300 (vezi fotogalerie), a pregatit un Duster cu multa, multa atitudine. De aceasta data, Maris s-a gandit sa renunte la una dintre marile calitati ale lui Duster, si anume, garda la sol. Astfel, in viziunea sibianului, SUV-ul de la Mioveni coboara la doar o palma distanta de sol, oferind in continuare o personalitate impozanta, asta si datorita celorlalte modificari estetice. Asa cum probabil ati intuit, masina din imaginea alaturata a fost randata si nu poate fi admirata pe strazi, scrie auto-bild.ro