Campionii facilitatilor fiscale: HoReCa si ultima forma a impozitului forfetar. Marile lanturi hoteliere si de restaurante vor fi taxate ca micile bodegi. Patronii de hoteluri, pensiuni, restaurante si baruri ar putea plati incepand de anul viitor, in loc de impozit pe profit, un impozit forfetar pe activitatea desfasurata. Noua facilitate pentru industria ospitalitatii se adauga la scaderea anul trecut a TVA la 9%, si nu va exista un plafon care sa limiteze cifra de afaceri - astfel ca de ea vor beneficia si marile lanturi hoteliere si de restaurante. Un proiect de lege in acest sens, initiat de un grup de senatori si deputati PSD din judetele de la malul marii, ar putea ajunge la vot final in Camera Deputatilor, for decizional, in urmatoarele doua saptamani. Fata de forma adoptata de Senat, deputatii din Comisia de politica economica au operat saptamana aceasta o serie de modificari. Mai exact, au eliminat mai multe plafoane care, sustin initiatorii, ar putea duce la un tratament fiscal discriminatoriu. Printre cele mai importante modificari se numara chiar si eliminarea platonului de 5 milioane de euro cifra de afaceri, prevazut in varianta initiala a legii. Ministerul Finantelor Publice (MFP) daduse aviz favorabil legii doar daca aceasta va include un plafon de 500.000 de euro, scrie Curs de Guvernare.

Bitdefender dezvolta un vaccin pentru Petya, cea mai agresiva amenintare din familia ransomware. Specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender au dezvoltat un set de instrumente care protejeaza utilizatorii de amenintarea de tip ransomware Petya, care cripteaza chiar structura de date unde se stocheaza informatii despre orice fisier sau director (NTFS master file table) si nu fisiere individuale. O analiza a modului in care este programat virusul arata similaritati cu alte familii ransomware, precum Chimera sau Rokku. Informatia sugereaza ca in spatele amenintarii Petya s-ar putea afla aceeasi grupare de raufacatori, insa de aceasta data ei si-ar fi folosit cunostintele de programare la un nivel avansat. Cu toate acestea, specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender au identificat carente in algoritmul de criptare si, folosind tehnici de inginerie inversa, au dezvoltat un vaccin care permite usor decriptarea in cazul unei infectari. Concret, in cazul infectarii, vaccinul intercepteaza cheia de criptare si o livreaza utilizatorilor care pot readuce computerul la starea initiala, informeaza Capital.ro.

Imperiul intemnitatului Gruia Stoica incepe sa se clatine: Creditorii si garzile ii cer socoteala la judecata. Lucrurile par sa mearga tot mai prost pentru Grup Feroviar Roman, dupa intemnitarea proprietarului sau, Gruia Stoica. Pe langa procesul de executare silita demarat impotriva sa de catre o banca, cel mai mare transportator feroviar de marfa din Romania este amenintat cu insolventa de firma de paza. Axa Security, companie specializata in asigurarea securitatii marfurilor pe calea ferata, solicita insolventa Grup Feroviar Roman, potrivit unui dosar inregistrat pe 15 aprilie la Tribunalul Bucuresti. Aceasta nu este insa singura problema pe care o are in instanta firma omului de afaceri Gruia Stoica. Potrivit datelor instantelor de judecata, Veneto Banca a obtinut executarea silita a transportatorului de marfa. Acesta a reusit insa ulterior sa suspende provizoriu procedura demarata de banca. Pe de alta parte, grupul solicita la randul sau insolventa unor clienti, informeaza Economica.net.

Preturi Romania: Jaguar F-Pace pleaca de la 46.320 de euro cu TVA. Jaguar F-Pace, primul SUV al producatorului britanic, este disponibil si in Romania. Cea mai accesibila versiune a lui F-Pace are un pret de pornire de 46.320 de euro cu TVA. Pentru acesta suma, clientii vor primi versiunea de echipare Pure si motorul de 2,0 diesel de 180 CP cuplat la o cutie manuala. Alaturi de motorul diesel de 2,0 litri, F-Pace va putea fi comandat fie cu un V6 de 3,0 litri tot diesel, fie cu un V6 de 3,0 litri benzina de 340 CP sau 380 CP. In dreptul versiunilor de echipare, Jaguar F-Pace bifeaza: Pure, Prestige, R-Sport, Portfolio, S si First Edition (versiune limitata). Aceast din urma va fi produsa doar in primul an de la lansare intr-un numar limitat de 2.000 de exemplare, scrie Auto-Bild.ro.

Constructia unui lot din Autostrada Transilvania, ce trebuia finalizat in martie, abia incepe de la 1 iunie. "Un nou lot de autostrada a fost "deblocat" - dintre multele care erau inghetate cu probleme foarte mari: Ogra-Tg. Mures lotul 2, de 10 km", spune Catalin Drula, consilier pe probleme de infrastructura al premierul Dacian Ciolos. Potrivit acestuia, astazi a fost emisa notificarea pentru inceperea lucrarilor la data de 1 iunie. Termenul de executie este de 12 luni. Astfel, in vara anului viitor, acest lot din Autostrada Transilvania ar trebui finalizat. Contractul pentru Lotul 2 Ungheni - Ogra din cadrul Autostrazii Ogra - Targu Mures, in valoare de 251 milioane de lei, a fost castigat de Asocierea SC Strabag SRL - SC Straco Grup SRL. Un sfert din finantare va proveni din fonduri nationale, iar 75% din fonduri europene, a precizat pentru Economica.net Catalin Drula.

Un Raport CE - cronicizarea somajului: Ce s-a intamplat in 2014 cu somerii de lunga durata din 2013. Romania si somajul persistent. Somajul de lunga durata (LTU) afecteaza 12,4 milioane de europeni (aproape 5% din populatia activa a UE). Rata medie a LTU in UE a fost in 2014 de 5,2%. Romania s-a situat sub acest plafon, cu 2,8% din totalul populatiei active se afla in somaj de mai mult de 12 luni, potrivit Raportului Employment and Social Developments in Europe 2015, al Comisiei Europene. Raportul aduce o noutate interesanta, pentru ca prezinta ce s-a intamplat in 2014 cu somerii din 2013. Grecia si Slovacia sunt statele cu cele mai mari rate ale LTU persistent (somaj de peste 24 de luni). Aici, sansele celor din aceasta categorie de a-si gasi un job se situeaza la 10%, respectiv la 13%, spune Raportul, potrivit Curs de Guvernare.

Lovitura pentru strainii care vor sa cumpere pamant in Romania: Se pregatesc conditii severe pentru terenurile agricole. Pe data de 19 aprilie, un grup de 24 de deputati, majoritatea din PNL, au trimis la Senat o propunere legislativa prin care se impun cateva conditii stricte in cazul strainilor care vor sa cumpere teren agricol in Romania. Grupul a trimis o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.17 din 7 martie 2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan si de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului. Initiativa isi propune sa introduca o serie de conditii la achizitionarea terenurilor agricole de catre straini, relateaza Capital.ro.

.