Business Standard: Romania, mult mai putin expusa la o criza
Deficitul extern - al contului curent al balantei de plati -, ajuns la aproximativ 14% din PIB, plaseaza Romania, din perspectiva investitorilor straini, intr-o grupa de risc in apropierea tarilor baltice si Bulgariei. Riscul imediat in acest caz este cel al intreruperii finantarii prin fluxuri private de capital, daca investitorii straini vor considera ca aceasta situatie este nesustenabila, ipoteza in care convergenta nominala si reala a Romaniei cu tarile UE ar avea de suferit.
Deficitul bugetar nu a fost mare pana in prezent, dar, din pacate, autoritatile vor sa-l creasca pana la limita maxim admisibila, de 2,9% din PIB, pentru urmatorii trei ani. Problema este ca in perioade de crestere economica intensa, cum este cea de acum, deficitul bugetar trebuie sa fie cat mai mic, pentru a putea actiona ca un stabilizator (a creste) in perioade economice nefaste. Or, daca de pe acum deficitul bugetar este proiectat la nivelul maxim admisibil, el nu va mai putea fi utilizat ca stabilizator in momentele de recul ale cresterii economice.
Cat priveste inflatia, o depasire a tintei pentru lungi perioade de timp poate reinflama asteptarile inflationiste, anuland un castig obtinut intr-un timp indelungat si cu un mare efort. Un asemenea scenariu ar afecta atat omul de rand, cat si investitorul, fie el roman sau strain.
Intr-un raport recent, FMI aprecia ca indicatorii macro ai statelor din ECE, inclusiv ai Romaniei, sunt cel putin la fel de deteriorati precum cei ai tarilor din Asia, de dinaintea crizei. Se poate lua in discutie un astfel de scenariu?
Exista prea putine similitudini intre criza din Asia, din 1997, si ceea ce se intampla acum pe pietele financiare internationale. In primul rand, criza din 1997 a avut originea in tarile in curs de dezvoltare, pe cand turbulentele de acum au aparut in tarile cele mai sofisticate din punct de vedere financiar.
Integral in Business Standard

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU