Metrorex da 17 mil. lei pentru servicii de paza timp de sase luni. Metrorex intentioneaza sa cumpere servicii de paza si interventie in statiile de metrou si trenuri, pentru o perioada de sase luni, valoarea estimata a contractului fiind de aproape 17 milioane de lei, conform unui anunt de participare, postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul prevede servicii de paza, monitorizare, interventie si transport valori prin societati specializate, pentru statiile, trenurile, depourile si obiectivele din reteaua metroului. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-pret, pretul ofertei fiind evaluat cu 85%, experienta profesionala specifica a personalului cheie propus de ofertant, cu 10%, iar timpul de interventie angajat prin oferta - 5%, informeazaCapital.

Business reportFoto: Colaj foto

Cine mai controleaza piata charterelor aeriene de lux in Romania. Tiriac si Casuneanu in top cinci jucatori. Piata firmelor de taxi aerian a intrat in picaj din 2008 si se chinuie de opt ani sa reintre pe linia de plutire. Pe o piata de 2,63 de miliarde de lei mai activeaza acum doar 79 de firme de charter aerian de lux, fata de 181 in 2008, toate pe pierdere de mai bine de opt ani. Riscul de insolventa pe sectorul de activitate se mentine ridicat chiar daca pierderile companiilor s-au redus usor in ultimii ani. Cu toate acestea, actori cu nume mari activeaza pe aceasta piata: Ion Tiriac, Ionut Casuneanu, Ioan Niculae sau Ana Patriciu. O piata fragmentata din pricina investitiilor mari care sunt necesare in acest sector, piata charterelor aeriene de lux (avioane si elicoptere a caror valoare de achizitie pleaca de la minimum sase milioane de dolari, care au inaltimea cabinei de peste 1,80 metri, au catering de lux la bord si, in unele cazuri, paturi matrimoniale si Jacuzzi) este dominata de trei mari jucatori, conformEconomica.net.

Plan pentru ca gigantii din tehnologie sa plateasca impozite mai mari lansat de Franta, Germania, Italia si Spania. Franta, Germania, Italia si Spania lanseaza un plan pentru ca gigantii din domeniul tehnologiei sa plateasca impozite mai mari si propun o armonizare fiscala in privinta impozitului societatilor, pentru ca aceste companii sa plateasca in functie de volumul de afaceri din Europa, relateaza cotidianul spaniol "El Pais". Astfel, cele patru mari tari din zona euro au lansat o initiativa comuna pentru ca marile companii de tehnologie, precum Google, Apple sau Amazon, sa plateasca mai multe impozite in Europa. Propunerea consta, in linii mari, ca acestea sa plateasca in functie de volumul de afaceri pe care il inregistreaza in Europa, spuneCapital.

Unul dintre cei mai mari cablisti independenti intra in afaceri cu energie. Compania TV Sat 2002, unul dintre cei mai mari jucatori independenti de pe piata de cablu, cu afaceri de 15,4 mil. lei anul trecut, a devenit actionar minoritar in compania Restart Energy One, un furnizor integrat de energie electrica si gaz, cu afaceri de 21 mil. lei anul trecut, conform unui document publicat in Monitorul Oficial. TV Sat 2002 a devenit actionar in furnizorul de energie in urma unei operatiuni de majorare a capitalului social prin emiterea unui numar de 100.388 de actiuni noi, pe care le-a subscris integral. In urma operatiunii, care a avut loc la jumatatea lunii iulie, TV Sat 2002 a obtinut un pachet de 18% din actiuni. Actionarul majoritar al companiei Restart Energy din Timisoara, prin intermediul companiei Armand Consulting SRL, este Doru Armand Domuta, potrivitGandul.

Comerciantii scapa de plata unei cote din vanzarea filmelor interzise minorilor. Guvernul extinde insa o taxa perceputa firmelor cu activitate la obiective istorice. Cota din incasarile obtinute din vanzarea filmelor nerecomandate minorilor va fi eliminata in cazul comerciantilor, in schimb va fi extinsa cota din veniturile realizate de firme cu activitate in incinta monumentelor istorice publice, prevede un proiect de lege. In prezent, veniturile proprii ale Fondului Cultural National provin si dintr-o cota de 20% din incasarile obtinute din vanzarea sau inchirierea fonogramelor ori videogramelor a caror vizionare nu este recomandata minorilor. Proiectul de lege propune insa ca perceperea cotei sa fie efectuata doar in cazul difuzarii si inchirierii, nu si al vanzarii produselor respective, informeazaNews.ro.