Achizitia Bancpost de catre Banca Transilvania, asistata de PeliFilip.Societatea de avocatura PeliFilip a acordat asistenta juridica Bancii Transilvania in achizitionarea recenta a 99,15% din actiunile Bancpost si a tuturor actiunilor emise de ERB Retail Services IFN si ERB Leasing IFN, societati care fac parte din grupul Eurobank. In proiectul care a durat cateva luni luni au fost implicati avocati ai PeliFilip din cele cinci departamente ale firmei, respectiv drept corporatist, fuziuni si achizitii, drept bancar si financiar, drept imobiliar, rezolvarea disputelor si drept comercial, se arata in comunicatul societatii de avocatura. "Suntem (...) recunoscatori Bancii Transilvania pentru ca ne-a ales sa fim parte dintr-un nou proiect important si provocator si sa lucram impreuna", a declarat Alina Stancu Birsan (foto), partener PeliFilip. Echipa PeliFilip implicata in aceasta tranzactie a fost coordonata de catre Alina Stancu Birsan si Carmen Peli, parteneri, si le-a inclus pe Oana Badarau (Partener), Alexandra Manciulea (Senior Associate), Alexandru Gosa (Senior Associate) si Alexandra Lupu (Associate), scrieNewMoney.

Business reportFoto: Colaj foto

Calitatea economiei de piata a Romaniei: Scorurile din Raportul BERD - printre cele mai slabe din Europa Centrala si de Sud-Est.Calitatea guvernantei publice si corporatiste din Romania este inferiorara nu numai celei din tarile Europei Centrale, dar si a celei din Cipru, (FYR) Macedoniei si Muntenegrului, ba chiar si fata de Turcia, potrivit unui raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). De altfel, scorurile Romaniei sunt mai mici si la ceilalti indicatori berd ai sustenabilitatii economiei de piata, nu numai fata de cele ale tarilor Europei Centrale, dar si decat ale unora dintre tarile sud-est europene (SEE). Astfel: competitivitatea (Competitive), care ia in calcul adecvarea structurii pietei si a standardelor de afaceri la competitia globala, ca si capacitatea economiei de inovare si de a produce valoare adaugata (nota 6,28, dupa Cipru si Grecia); rezistenta la socuri (Resilient) - stabilitatea financiara si soliditatea sistemului energetic (6,98); deschiderea economiei si conectivitatea infrastructurii (Integrated) - deschiderea financiara si la comertul extern, la investitii straine, ca si infrastructura domestica si transfrontaliera (6,88), noteazaCurs de Guvernare.

Fondurile europene la zi: Ca sa ajunga la tinta de 5,2 mld. euro pentru 2017, Guvernul trebuie sa "traga" de 2,5 ori mai mult decat pana acum.Romania a primit in primele noua luni ale anului fonduri europene nerambursabile de 3,48 miliarde de euro in primele zece luni ale anului. Ca sa reuseasca sa isi indeplineasca tinta asumata de autoritati, ar trebui ca in noiembrie si decembrie sa reuseasca sa atraga 1,73 miliarde, adica jumatate din cat a "tras" in zece luni. Tinta anuntata in primavara de ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, si re-asumata la inceputul toamnei de premierul Mihai Tudose, este de 5,2 miliarde de euro, absorbtie pentru acest an. Potrivit datelor Ministerului de Finante, in primele zece luni ale anului, Romania a atras, in primele zece luni ale acestui an, 3,48 miliarde de euro. Asadar, ca sa isi atinga tinta, Guvernul ar trebui sa primeasca de la UE 1,73 miliare de euro in doua luni, adica, in medie, circa 865 de milioane de euro pe luna. In medie, de doua ori si jumatate mai mult decat a facut-o in primele zece luni. Pare greu de realizaat, dar nu imposibil, conformEconomica.

Exporturile UE de produse agroalimentare au continuat si in septembrie.Exporturile europene de produse agroalimentare raman solide in septembrie, majorand balanta comerciala la 2,8 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat publicat, luni, de Comisia Europeana (CE), citat de Agerpres. In septembrie, exporturile europene de produse agroalimentare s-au situat la 11,7 miliarde de euro, in crestere cu 1,7% comparativ cu perioada similara din 2016. In septembrie, cel mai semnificativ avans lunar al exporturilor s-a inregistrat pe relatia cu China (146 de milioane de euro), Turcia (45 de milioane de euro), Nigeria (42 de milioane de euro) si Rusia (40 de milioane de euro). In schimb, s-a inregistrat un declin al exporturilor lunare catre Emiratele Arabe Unite (minus 73 de milioane de euro), Vietnam (minus 65 de milioane de euro), Egipt (minus 44 de milioane de euro) si India (minus 41 de milioane de euro), arataCapital.

Wizz Air isi extinde operatiunile la Sibiu. Ce rute vor fi introduse de la anul.Compania de transport aerian low-cost Wizz Air a anuntat ca va continua sa-si extinda operatiunile din Sibiu. Operatorul va adauga o a doua aeronava Airbus A320 la baza locala, in luna iunie 2018. Aeronava de 180 de locuri care va intregi flota din Sibiu a fost anterior alocata operatiunilor din Targu Mures. In acelasi timp, Wizz Air va lansa cinci curse din Sibiu si va creste frecventele pe patru rute populare, decizii care vor extinde programul la 21 de zboruri saptamanale. Totodata, reteaua de zboruri cu tarife reduse din Sibiu se va extinde la 11 rute spre opt tari, odata cu noile curse spre Copenhaga, Charleroi, Paris Beauvais, Basel si Frankfurt Hahn, care vor fi introduse de la anul. Aeronava aditionala ii va permite companiei sa creasca frecventa zborurilor pe patru rute, din vara: Londra-Luton va deveni zilnica, Memmingen si Dortmund vor creste la cinci, in timp ce conexiunea spre Nuremberg va opera de patru ori pe saptamana, anuntaNewMoney.

Bursa deschide saptamana cu apatie. Tranzactii foarte modeste si indici lasati in deriva. Rulajul pietei de actiuni a depasit numai cu putin 12 milioane lei, iar, pe fondul lipsei de sustinere la cumparare, indicii principali au coborat cu aproximativ jumatate de procent. Fara tranzactiile pe titlurile bancare, astazi tranzactiile pe segmentul actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti ar fi fost de numai 6 milioane lei. Este o lipsa de interes care si-a spus cuvantul asupra cotatiilor. In top 10 tranzactionare nu mai putin de 9 actiuni au avut inchideri "pe rosu", una singura fiind in stationare pe referinta sesiunii precedente. De fapt, trebuie sa coboram pana pe locul 17, pentru a gasi SIF Moldova (SIF2) cu un avans al cotatiei. In consecinta, indicii au avut deprecieri pe linie. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,55%, iar indicele reprezentativ BET a coborat cu 0,58%, pana la nivelul de 7.737,64 de puncte, informeazaProfit.