Piata constructiilor va creste in acest an cu minimum 35% fata de anul trecut. In luna noiembrie a anului 2007 se consemnau cresteri de 34% fata de 2006, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

Din totalul pietei de constructii, in acest an, aproximativ 40% va fi reprezentat de segmentul rezidential, un segment foarte important. „Pe acest segment vor fi inregistrate schimbari. Intrucit segmentul de lux a fost saturat, investitorii se vor concentra pe proiecte adresate clasei de mijloc, in acest an“, a mai spus Laurentiu Plosceanu.

La baza cresterilor vor mai sta si accesarea fondurilor structurale, mentinerea nivelului de atractivitate pentru investitorii privati, precum si mentinerea nivelului investitiilor in imobiliare. Cele mai mari cresteri in domeniul constructiilor vor fi inregistrate, ca si pina acum, tot in Bucuresti. Dupa Capitala, locul in care se vor concentra cele mai multe investitii este zona Moldovei.

„Cele mai multe proiecte in domeniul constructiilor vor fi inregistrate in acest an in Bucuresti, dupa care urmeaza zona Moldovei si marile aglomerari urbane, cum ar fi Clujul, Timisoara si alte astfel de localitati“, a mai spus Laurentiu Plosceanu. Fiind an electoral se prea poate sa se inregistreze o supraincalzire in sector. „Supraincalzire in sector se poate traduce prin faptul ca firmele de constructii existente nu vor putea sa mai faca fata. Prin urmare, firmele de constructii vor trebui sa isi extinda capacitatile tehnice, tehnologice, precum si umane“, a precizat presedintele ARACO.

Datorita programelor de modernizare ce vor urma in anii urmatori este vitala dezvoltarea firmelor de constructii. „Este esential sa mentinem si sa dezvoltam echipele de muncitori calificati in Romania“, a concluzionat Laurentiu Plosceanu.

O veste mai putin buna pentru consumatorul final o constituie cresterea tarifelor constructorilor. Pretul constructiilor rezidentiale, in functie de metrul patrat construit, va creste in acest an cel putin cu 20%.

„In prezent, pentru o constructie rezidentiala de conditie calitativa medie pretul mediu este de 800 de euro metrul patrat. Estimam pentru 2008 o crestere de 20 de procente, dar o revizuire la finele trimestrului I va fi necesara“, a mai spus Laurentiu Plosceanu, adaugind ca nu se cunosc cresterile de preturi pentru energie, gaz, motorina etc.

Cotidianul