In primul semestru al acestui an, Ministerul Transporturilor va trimite Comisiei Europene (CE) primele proiecte de finantare, din fonduri structurale, a constructiei tronsoanelor de autostrada, a declarat ieri ministrul de resort, Ludovic Orban.

Acesta a mai precizat ca la preluarea portofoliului de ministru proiectele pentru lucrarile mari de infrastrucutra care pot fi finantate din fonduri europene erau in mare intarziere. Potrivit lui Orban, in perioada urmatoare vor fi facute aplicatii pentru proiecte de reabilitare, dar de dimensiuni mai mici.

Cel mai important proiect al Ministerului Transporturilor in acest inceput de an este proiectarea si constructia tronsonului de autostrada Cernavoda - Constanta. Tronsonul va avea aproximativ 52 de kilometri si va fi impartit in doua sectoare, Cernavoda - Mangalia (19 km) si Medgidia - Constanta (32 km), iar valoarea proiectului este estimata la 400 de milioane de euro.

Primul tronson va avea doua pasaje peste autostrada si 12 viaducte, iar pe cel de-al doilea vor fi amenajate patru pasaje, un nod rutier si cate doua viaducte si poduri. Contractul de proiectare si executie este estimat ca va fi semnat pana la sfarsitul lunii februarie, perioada de executie a lucrarilor fiind de 24 de luni, incepand cu luna martie a acestui an.

Curierul National