Băncile cer Finanțelor, printr-o scrisoare, să clarifice cum se va aplica taxa pe active. Băncile au trimis astăzi Ministerului Finanțelor Publice o scrisoare în care solicită clarificări în privința modului în care urmează să fie aplicată taxa pe active, în condițiile în care formulările din ordonanța de urgență aprobată săptămâna trecută de Guvern lasă loc de interpretări. Problematică este în special formularea privind datorarea trimestrială a taxei pe activele financiare totale, fără mențiuni exprese care să prevată calculul anualizat al acesteia și doar plăți în tranșe trimestriale. O interpretare în sensul defavorabil băncilor ar transfera la stat circa 70% din profiturile nete consolidate ale sistemului bancar, potrivit calculelor Profit.ro, de patru ori mai mult decât dacă s-ar face calculul la nivelul întregului an, așa cum au lăsat de înțeles datele prezentate de ministrul Finanțelor înainte de aprobarea OUG, dar pe care formulările din ordonanță nu le susțin cu claritate, scrie Profit.ro.

business reportFoto: Colaj foto

Care a fost raţiunea de a plafona preţurile pentru Petrom şi Romgaz. Consumatorii casnici din România au şi acum, şi au avut şi în trecut, cele mai mici preţuri la gazele naturale din Europa, indiferent dacă piaţa a fost în totalitate reglementată, aşa cum era acum patru ani, sau doar parţial, aşa cum este acum. În plus, creşterea veniturilor face facturile mai uşor de suportat. Totuşi, Guvernul a decis să plafoneze preţul timp de trei ani, la un preţ mult mai mic decât cel de acum sau decât cel de la hub-ul din Austria, la care ne raportăm, scrie Economica.net.

CDR cere CSAT să discute efectele OUG privind măsurile fiscale. Coaliţia pentru Dezvoltarea României a adresat preşedintelui Klus Iohannis şi CSAT o scrisoare deschisă în care solicită ca CSAT să discute în şedinţa de vineri efectele OUG privind măsurile fiscale, despre care afirmă că riscă să declanşeze o criză a economiei româneşti prin lipsa oricărui studiu de impact, a unor norme metodologice şi că astfel de metode reprezintă un atentat la siguranţa naţională. Ședința CSAT este programată pentru vineri la ora 12:00, scrie Digi24.

Guvernul României a transferat încă 3 milioane de euro pentru renovarea şi modernizarea grădinițelor. O nouă tranşă de asistenţă financiară în valoare de 3 milioane euro va fi acordată Republicii Moldova pentru renovarea grădinițelor din țară. Acest lucru se întîmplă în baza Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Bucureşti, la 27 aprilie 2010, scrie Unimedia.

Marile oraşe sunt împânzite de malluri. Marile oraşe, dar şi cele secundare, au o ofertă generoasă de spaţii moderne de retail, iar în altele continuă construcţia de noi malluri. Pentru al doilea an consecutiv niciun mall nu a fost deschis în 2018 la Bucureşti, iar specialiştii de la compania de consultanţă JLL spun că nici în următorii doi-trei ani nu vom vedea o altă investiţie. În acest context, dezvoltatorii şi-au continuat planurile de expansiune în oraşele în care au văzut potenţial, dar şi acolo unde a existate cerere. Cele mai importante investiţii au fost derulate în noul mall NEPI din Satu Mare, în extensia Iulius Mall din Timişoara şi Era Park din Iaşi, scrie Economica.net.

Au suspendat și Legea Responsabilității Fiscal Bugetarel. Legea Responsabilității Fiscal-Bugetare a fost, de facto, suspendată pentru premierul Dăncilă și ministrul Teodorovici, cel puțin în ce privește bugetele pentru 2019 și măsurile fiscale necesare susținerii acestuia. Cei doi demnitari scapă de o atare răspundere grație unei serii de derogări pe care Ordonanța de Urgență adoptată vinerea trecută de guvern (cea care vizează modificări fiscale radicale în privința sectorului energetic și bancar) le prevede în legătură cu corectitudinea datelor folosite la întocmirea bugetului, scrie Cursdeguvernare.ro.