ZF: Reacţie extrem de dură a celei mai mari bănci româneşti, Banca Transilvania, faţă de taxa bancară: „Este o naţionalizare a profiturilor. Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 16 ianuarie 2019, 22:42 Revista Presei | Business


Banca Transilvania
Foto: Banca Transilvania
Bursa de Valori București a încheiat luni o nouă zi pe roșu, indicele Bet pierzând -4.23% pentru a închide la 6,934.35 puncte. Cele mai afectate au fost două bănci listate pe BVB, Banca Transilvania și BRD, motivul fiind probabil declarațiile lui Darius Vâlcov, care a spus că așa-numita taxă pe lăcomie se va calcula și plăti trimestrial de instituțiile financiare.

„Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microînterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei.

În acest context, având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din ţara noastră – la care Banca Transilvania a contribuit prin achiziţia Volksbank România şi Bancpost – este în beneficiul direct al clienţilor, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale faţă de bănci.

În continuare, sunt puţine informaţii în legatură cu taxa pe active, atât referitor la baza impozabilă, cât şi legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al economiei româneşti, nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”, declară reprezentanții Băncii Transilvania pentru Ziarul Financiar.

Impactul asupra creditării: Băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile

„Dobânzile din piaţa bancară sunt rezultatul costurilor băncilor şi a concurenţei pentru clienţi. Taxarea suplimentară (mai ales la un nivel agresiv) va creşte costurile băncilor. Este destul de probabil că băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile. Banca Transilvania a ajuns aici în 25 de ani de dezvoltare continuă şi responsabilă, în care a capitalizat profitul şi a majorat capitalul cu bani de la acţionari – acest lucru ne permite acum să credităm toate tipurile de clienţi – atât IMM-uri, cât şi populaţie. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare şi acest lucru însemnă că tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici şi a populaţiei.

O economie puternică are nevoie de bănci puternice, iar măsurile despre care discutăm nu sunt deloc în direcţia bună – România este o ţară în dezvoltare şi trebuie să continue creşterea pentru a recupera decalajele faţă de ţările vestice”, au mai subliniat reprezentanții BT pentru ZF.Luni, la închiderea Bursei, acțiunile Băncii Transilvania pierdeau -9,58% iar cele ale BRD -6%. Patria Bak a pierdut 6,93%, iar Erste Group Bank, care deține BCR -1,93%.

Cum au închis principalii indici luni:
 • BET 6,934.35 -4.23%
 • BET-TR 10,222.18 -4.23%
 • BET-FI 33,767.62 -2.69%
 • BETPlus 1,041.16 -4.24%
 • BET-NG 579.37 -2.99%
 • BET-XT 642.17 -4.03%
Taxa pe activele bancare, așa-zisa "taxă pe lăcomie", se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov.

Banca Transilvania a venit cu un raport pe bursa în care spune că nu este în măsură să emită un raport concludent fără a vedea normele metodologice.

"Banca Transilvania urmareste cu atenție știrile și declarațiile din presa națională referitoare la taxa asupra activelor instituțiilor de credit, analizând situația de la primul anunț din presă realizat in 18 Decembrie 2018. Dezbaterea referitoare la nivelul și metoda de calcul a taxei este în desfășurare și în afara sistemului bancar, fără implicarea reprezentanților pieței bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Transilvania nu este în masura să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acționarii și investitorii imediat ce va obține informații concludente referitoare la cele indicate mai sus", se arată în document.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7907 vizualizari

 • -23 (41 voturi)    
  e lasa... (Joi, 17 ianuarie 2019, 1:11)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... la cati bani baga in articole de PR, nu se mai plang ca le scad activele...
  • +18 (28 voturi)    
   Ei lasă... (Joi, 17 ianuarie 2019, 10:14)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Că tot este economia românească cea mai subbancarizată, subcapitalizată, or să mai dea niște firme faliment când or crește băncile comisioanele și dobânzile, fraiere, statul se va împrumuta tot la bănci (ghici cât vor fi costurile, nasol, taxa va fi inclusă în ele, adică băncile nu vor plăti taxa ci statul, adică tot tu, deșteptule), faliment=șomeri=bani mai puțini că trebuie să plătești ajutoare de șomaj proaspeților șomeri, dar nu contează, că ei sunt viitori votaci ai PCR-PSD, deci Partidul investește în voturi cu banii tuturor. Corect, nu?
   Hai sifon, că rahatul pute!
   • -10 (16 voturi)    
    iti pute mintea.. (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:03)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Corect, nu?

    Ce profit au avut bancile in ultimii ani? Ooo, nu.. cumva cel mai mare profit din UE?
    • +10 (12 voturi)    
     Au (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:33)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     profit ca s-a imprumutat Dragnea la ele.
     Si sa nu va mai stea profitul in gat, comunistoizilor,pentru ca profit inseaman rulaje de bani,investitii ,salarii,TVA pe benzina ,paine bautura etc.
     Poti,cu mintea ta...,sa-ti imaginezi cum ar functiona societatea omeneasca fara banci?
     Pana si Ceausescu ,ma ,a inteles ca nu poate fara banci...
    • +7 (9 voturi)    
     Nea L... Barbă Tristă (Joi, 17 ianuarie 2019, 17:56)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Nu sunt băncile firme private? Nu trebuie să aibă profit? Au făcut profitul în mod ilegal?
     Ieșiți Dreaqnea din Noaptea Minții, comuismul s-a terminat de acu jde ani!
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 ianuarie 2019, 12:32)

  [anonim]

 • +14 (16 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 ianuarie 2019, 12:33)

  [anonim]

 • -6 (12 voturi)    
  da cand imi pun biruri locale si.... (Joi, 17 ianuarie 2019, 15:57)

  vodatepes [utilizator]

  Cand pun biruri pe veniturile noastre nu e o nationalizare? Si mai moale in ani 2007-2009 cand a fost criza, bancile au produs o iar bugetele nationale au salvat bancile. Asa ca ciocul mic.
  • +12 (14 voturi)    
   banca cu capital romanesc (Joi, 17 ianuarie 2019, 16:53)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cea mai afectata este Banca Transilvania pentru ca este banca cu capital romanesc.

   Celelate se mai descurca (isi retrag capitalul din Romania, mai inchid din filiale) etc ....

   Efectul cel mai probabil va fi scaderea creditarii (ceea ce pentru cei care se indatoareaza mai mult decat ar trebui este un lucru bun).

   Nu ai salariu peste 3000 de lei la revedere credit. Vrei un imprumut cu grad de indatorare mai mare de 30%-40%? Nici asta nu se poate.

   Uite asa se vor imprumuta din ce in ce mai putini bani si ROBOR-ul va scadea.
   • -4 (14 voturi)    
    Vezi care este actionariatul BT (Joi, 17 ianuarie 2019, 17:31)

    Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

    Sa vezi cat de romaneasca este Vai vai.
    • +3 (3 voturi)    
     ... (Joi, 17 ianuarie 2019, 20:05)

     Dan D. [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

     Informatia este publica, la 31.12.2017 era 50.72% romanesc si 49.28% strain. Printre ei sint ei eu. https://www.bancatransilvania.ro/actionari/structura-actionariatului/

     CEC Bank este 100% romaneasca, actionar Ministerul Finantelor, adica tu. Ghici cine o sa plateasca supra-taxare. Tu si noi toti ceilalti indirect. Dar probabil ca unii nu vor intelege asta decit cind ii va lovi in fata.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:59)

   Dan D. [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Discutia era despre bancile din Romania, unde "bugetele nationale nu au salvat bancile".
 • -2 (18 voturi)    
  Înțelegem vrăjeala băncilor, însă rămâne vrăjeală (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:23)

  hsl [utilizator]

  Să le luăm pe rând:

  1. „am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM”

  Toate 3 sunt purtătoare de dobânzi și comisioane, mai mari decât dacă ai cumpăra o locuință în alte state europene; de exemplu un credit cu ipotecă, în EUR (deci fără risc valutar) are o dobândă de 4.51% la BT pe când media în Germania este 1.8%, în Italia 1.5-2%, în Elveția (care nu are EUR) 1-1.5% etc.
  Start-Up Nation - care este cu garanția statului - tot ajunge să coste 3%/an la fel ca FNGCIMM.

  2. „în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microînterprinderi locale.”

  Când am văzut cât costă un BT Mic (pentru afaceri la început de drum) am fugit rupând pământul.
  Pentru celelalte, le doresc succes în continuare - nu sunt cea mai bună dar nici cea mai proastă bancă.

  3. „Banca Transilvania ... nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum.”

  Corect, ar fi trebuit să fi fost implicată măcar în discuții.

  4. „Băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile
  Dobânzile din piaţa bancară sunt rezultatul costurilor băncilor şi a concurenţei pentru clienţi”

  Banii le costă pe bănci nici 0.5% (media dintre dobânzile plătite pentru depozite și 0 - dobânzile plătite pentru conturile curente); o dobândă de 4% înseamnă că băncile au cheltuieli iraționale pe care n-au decât să și le taie.

  5. „tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici şi a populaţiei.”

  N-aveți decât să creditați firmele mari - care vă vor plăti cele mai mici dobânzi, pentru că ele au posibilitatea să se finanțeze: 1. de pe piața de capital; 2. de la bănci din străinătate; 3. de la investitori nebancari - în loc să câștigați 20% la carduri de cumpărături și la al de BT Mic.

  Așa că mă scuzați, dacă nu pun botul la vrăjeala voastră.
  • +1 (1 vot)    
   La (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:38)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   situatia financiara a firmei mele,BT m-a ofertat cu o linie de credit de 400 000 RON ,fara garantii.
   N-am fugit ,da' n-am luat-o pentru ca mai am la alta banca o linie de credit de 1 000 000 RON.

   Iar nu ne potrivim...
   • 0 (0 voturi)    
    BT Mic? (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:03)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Probabil glumești sau nu ai citit bine ce am scris eu.
    Înclin spre a doua variantă, pentru că la o linie de credit de 1 mil înseamnă că firma ta nu este deloc mică.
  • +3 (5 voturi)    
   cateva precizari, daca imi permiti (Joi, 17 ianuarie 2019, 21:23)

   Robert667 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   1. „am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM”

   Toate 3 sunt purtătoare de dobânzi și comisioane, mai mari decât dacă ai cumpăra o locuință în alte state europene; de exemplu un credit cu ipotecă, în EUR (deci fără risc valutar) are o dobândă de 4.51% la BT pe când media în Germania este 1.8%, în Italia 1.5-2%, în Elveția (care nu are EUR) 1-1.5% etc.
   Start-Up Nation - care este cu garanția statului - tot ajunge să coste 3%/an la fel ca FNGCIMM."


   Am vazut tot mai des comparatia asta in presa, toata lumea compara dobanzile din europa de vest cu cele practicate in Romania si le da cu vrigula. Hai sa ne mai uitam si la cateva exemple de tari cu un ciclu economic de piata emergenta mai aroapte de Romania sau chiar in urma noastra. Bulgaria, are dobanzi similare cu cele practicate in RO. Moldova :) aici lucrurile stau fix la in Romania in urma cu 10 ani. Ce vreau sa spun e ca preturile din piata sunt strans legate de economia locala si maturitatea pietei si al climatului economic. Da, nu avem dobanzi ca germania, cum nu avem nici drumuri ca germania, nici infrastructura ca Germania, etc. Un alt exemplu practic e sa intrebi un anterprenor care sunt marjele de profit "decente" pe care se asteapta sa le obtina din afacerea lui pentru a supravietuii. In Romania, daca nu ai 15-20% minim, nu prea ai cums a faci fata. ITarile date de tine exemplu mai sus, sunt firme care merg si pe marja de 5% profit si sunt multumiti.
   • +1 (1 vot)    
    Când prețurile produselor sunt comparabile (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:17)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Robert667

    sigur că este obligatoriu să comparăm și prețul serviciilor identice.
    Eu nu mă compar nici cu Moldova, nici cu Namibia, nici cu Indonezia; mă compar cu statele dezvoltate ale UE - cele cu care sunt la masă când vine vorba atât de obligații cât și de drepturi.
    Marjele respective de profit sunt pentru servicii, pentru producție marjele de 5% sunt excelente chiar și în România.
  • +4 (4 voturi)    
   4 (Joi, 17 ianuarie 2019, 21:34)

   Robert667 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   "Banii le costă pe bănci nici 0.5% (media dintre dobânzile plătite pentru depozite și 0 - dobânzile plătite pentru conturile curente); o dobândă de 4% înseamnă că băncile au cheltuieli iraționale pe care n-au decât să și le taie."

   marjele de profit pe creditele Imobiliare sunt cele mai mici din portfoliul de produse bancare. ce nu spui tu mai sus ca pe langa costul de atragere a fondurilor se aplica si alte costuri consistente, cum ar fi marja de risc, care la noi in tara nu e deloc neglijabila. cel mai usor e sa observam cu ce dobanzi se imprumuta statul din extern si ai sa vezi ca dobanzile sunt similare cu cele practicate intern pe persoane fixice, daca nu si mai mari in unele cazuri.
   • +1 (3 voturi)    
    Pe mine - clientul de credit - mă interesează (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:24)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Robert667

    cu cât mă împrumut eu ca să cumpăr/construiesc un imobil, ca să finanțez o afacere, ca să cumpăr un bun mobil, nu mă interesează cu cât se finanțează statul.
    Ce nu spui tu este că, în cazul creditelor cu garanții imobiliare, riscul băncii este aproape IDENTIC în România cu riscul din Germania, pentru că imobilul respectiv nu poate fi luat în spate și cărat în altă parte, el rămâne pe loc, în caz că debitorul nu-și plătește ratele, și poate fi vândut de bancă pentru a acoperi creditul acordat.
    Ce iar omiți să spui este că, dacă România este o țară atât de nesigură, înseamnă automat că există o marjă de risc și pentru deponenți - deloc neglijabilă - ca banca să dea faliment, or pe aceasta n-o văd în valoarea dobânzilor pentru depozite...
 • +3 (3 voturi)    
  adevarat (Joi, 17 ianuarie 2019, 19:32)

  Paul_ [utilizator]

  "; o dobândă de 4% înseamnă că băncile au cheltuieli iraționale pe care n-au decât să și le taie."

  In cazul bancilor cea mai mare a cheltuielilor "iraționale " o constitue creditele neperformante.

  In concluzie vor fi mai zgarciti la creditare si probabil vor face disponibilizari.
  • +1 (3 voturi)    
   N-au decât să dea mai puține credite neperformante (Vineri, 18 ianuarie 2019, 12:29)

   hsl [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

   Atât timp cât eu am același profil financiar ca un neamț sau italian, pretind să am aceleași costuri cu creditele ca un neamț sau un italian.

   Din partea mea, BT n-are decât să dea mai puține credite și să aibă mai puțini angajați, dacă așa consideră; poate să închidă de tot sau să-și dubleze activitatea (i-aș dori ultima), atât timp cât este un partener corect, or în acest moment nicio bancă nu este un partener corect al cetățenilor români.
 • +5 (5 voturi)    
  Mai usor cu populismul... (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:39)

  TDragos [utilizator]

  Daca statul roman si economia noastra performeaza atat de bine, de ce nu se imprumuta si statul la aceleasi dobanzi ca si Germania sau alt stat?

  Hai sa se uitam la ce costuri se imprumuta statul roman vs. statul german.

  Obligatiuni emise de Germania pe 10 ani – randament 0.262% (EUR)
  https://www.investing.com/rates-bonds/germany-10-year-bond-yield

  Obligatiuni emise de Romania pe 10 ani – randament 5.19% (RON, in 8 zile a crescut de la 4.55% la 5.19%, deci deja statul se imprumuta mai scump si trendul crescator al randamentelor cerute de creditori va ramane) si 2.875% (EUR)

  https://www.investing.com/rates-bonds/romania-10-year-bond-yield
  https://www.investing.com/rates-bonds/romania-2.875-26-may-2028

  Deci mai usor cu pretentiile ca avem acelasi profil de risc si ca doar bancile sunt vinovate ca nu avem credite la dobanzi ca in Germania sau alte tari din vest.
 • -2 (6 voturi)    
  BT (Vineri, 18 ianuarie 2019, 11:09)

  JijiKent [utilizator]

  A facut 1 mld lei profit pe primele 9 luni ale 2018. Hai sa le plangem cu totii in cor de mila. Vaaaaiiii...saraciiii!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by