Se scumpeşte energia electrică. Vom plăti facturi mai mari, din moment ce contribuţia de 2% pe cifra de afaceri impusă începând de anul acesta companiilor distribuitoare de energie prin ordonanța lăcomiei va fi suportată de consumatori, aşa cum era previzibil. Creșterea medie a tarifului de distribuție este de 3,87 lei/MWh, respectiv un procent de 2,37% comparativ cu tarifele valabile la 1 ianuarie 2019. Economica a făcut de asemenea o lisă cu tarife, pentru nivelurile de joasă tensiune, de la 1 martie. Ce vor plăti în plus consumatorii? Facturile la energie electrică ar putea conţine în viitor şi alte componente, alături de cele de acum, dacă toate intenţiile autorităţilor române de a stimula investiţiile în generarea de energie se vor materializa. În momentul de faţă, facturile conţin două componente, suplimentar faţă de contravaloarea energiei electrice şi a accizei şi TVA: contribuţia pentru cogenerarea eficientă şi certificatele verzi. Puse în faţa unui deficit din ce în ce mai mare de energie electrică, autorităţile vor să introducă două noi scheme prin care să sprijine noi investiţii în tehnologiile clasice. Deşi nu este spus explicit, una este pentru susţinerea în continuare a producţiei de energie electrică din cărbune, iar al doilea pentru cosntruirea de reactoare nucleare.

businessFoto: Colaj foto

Efectele devastatoare ale OUG 114-Banii din Pilonul II se vor face sursă de venit la stat pentru infractorii Dragnea şi Vâlcov. Purtătorul de cuvânt al PNL precizează că, în urma unei analize făcute de liberali, dacă luăm în calcul noile taxe impuse de OUG 114, combinate cu deprecierea leului şi cu rata inflaţiei prognozate, totul se scumpeşte, de la Internet şi telefonie până la energie şi ratele bancare. "La această nedreptate grosolană pentru pensionarii actuali, trebuie să adăugăm crima cu premeditare a Pilonului 2 de pensii care, prin noile reglementări, practic va fi desfiinţat. Astfel, în medie, 10 mii de lei din contul fiecăruia dintre noi, adică peste 6 milioane de contribuabili de la Pilonul 2, banii noştri, banii tăi se vor face sursă de venit la stat pentru infractorii Dragnea şi Vâlcov.", a transmis el. Pe de altă parte, potrivit Adevărul, fondurile de pensii private obligatorii care aveau active în valoare de peste 48 miliarde de lei, la 31 ianuarie 2019, sunt în creştere cu 17,1% faţă de nivelul existent în luna similară a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Bun de citit:

Deprecierea leului şi finanțarea statului văzute dinspre sistemul bancar. Stabilitatea financiară a României sub amenințarea confuziilor guvernamentale. Cele mai mari două bănci din România şi-au înăsprit estimările privind costul împrumuturilor statului şi cursul leului, pe fondul confuziilor majore induse în economie de politicile guvernamentale, potrivit Curs de guvernare.

Dacă magistrala spre Otopeni se face la suprafaţă, Voluntari devine ghetou. Construirea la suprafaţă a metroului către Aeroportul Otopeni este imposibilă, pentru că nu este loc, spun surse apropiate metroului pentru Economica.net. Ipotetic, dacă linia s-ar face la nivelul solului, locuitorii din Voluntari nu vor mai avea acces la DN1, iar dacă ar fi urcată pe estacade, va fi ca un roller coaster ce va trece şi prin blocurile celor din Otopeni.

Gabriela Firea a cumpărat, în numele Primăriei Capitalei, 70 de apartamente în cartierul rezidenţial Greenfield. Cui sunt destinate. Municipiul Bucureşti, prin Primarul General, 70 de apartamente, situate în Sectorul 1, ansamblul rezidenţial Greenfield, ofertate în cadrul licitatiei organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, pentru achiziţia de apartamente pentru personalul medical din institutiile aflate în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, scrie Adevarul.