Naționaliștii refac sistemul fondurilor de pensii private din Polonia. De la jumătatea acestui an, în Polonia intră în vigoare o nouă schemă care să stimuleze economisirea pe termen lung și care relansează industria fondurilor de pensii private, victima unor „naționalizări” în anii trecuți. La contribuțiile angajatorilor și salariaților se adaugă o primă anuală de la stat. Într-un context nesigur pentru industria fondurilor de pensii din România care a cumulat deja active de 10 miliarde de dolari, guvernanții se pot uita ca în oglinda retrovizoare cu ce s-a întâmplat în Polonia după ajustarea majoră a sistemului fondurilor de pensii private, scrie Profit.ro.

business reportFoto: Colaj foto

Comisia Europenă: Deficitul bugetar al României e 3,3% din PIB pe metodologia ESA. Cea care contează la procedura de deficit excesiv. România a avut în 2018 un deficit bugetar de 3,3% din PIB pe metodologia europeană (ESA) – reiese din raportul de țară publicat miercuri de Comisia Europeană. Metodologia europeană de calcul a deficitului nu ia în calcul o serie de venituri excepționale, așa-numitele venituri one-off, adică venituri conjuncturale, pe care executivul nu se poate baza în fiecare an. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a calculat un deficit bugetar de 2,88% din PIB, pe metodologia cash, după o serie de artificii și de trecere a unor cheltuieli din 2018 în 2019, scrie cursdeguvernare.ro.

România este cea mai productivă ţară din lume. România are cea mai mare productivitate dintre economiile dezvoltate din lume, dar această performanţă a fost atinsă dintr-un motiv trist: numărul masiv al românilor care au emigrat. Care este legătura dintre cele două „performanţe“ ale României explică Forumul Economic Mondial, analizând datele Organizaţiei internaţionale pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), scrie Adevărul.

Ce nu prea spune Guvernul legat de motivele plafonării preţului la gaz. Şi el a contribuit, prin lege, la scumpirea gazelor. Guvernul a plafonat preţurile la gaze prin OUG 114 şi a re-reglementat piaţa pe motiv că producătorii Petrom şi Romgaz au profitat de liberalizare şi au scumpit gazul. Ce nu spune este că a cauzat şi el, partial, această scumpire. Amintim că, de la 1 martie 2018, redevenţele la gazele naturale extrase din România se calculează ca o cotă procentuală (3%-13%, în funcţie de puterea zăcământului) aplicată nu la preţul cu care producătorii vând efectiv gazele extrase, ci la preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH (Central European Gas Hub) Viena, scrie Economica.net.

România nu a făcut deloc progrese în privința politicilor fiscale. România nu a făcut deloc progrese în ceea ce privește politicile fiscale, acestea continuând să se abată de la cerințele cadrului bugetar național, iar procesul decizional rămâne foarte imprevizibil, potrivit Comisiei Europene. Progresele Guvernului referitoare la punerea în aplicare a recomandărilor Comisiei din 2018 sunt limitate sau zero, arată Executivul de la Bruxelles în ultimul său raport de țară pentru România, scrie Profit.ro.

Programul Prima Casă: devine social sau nu? Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a clarificat miercuri ce se întâmplă cu programul Prima Casă şi ce condiţii trebuie îndeplinite. Programul Prima Casă nu va deveni un program social, iar condiţiile de acordare a creditelor rămân aceleaşi, a spus miercuri Eugen Teodorovici. Aceste declaraţii vin în contextul în care chiar ministrul Finanţelor spunea că programul Prima Casă va fi continuat astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie, scrie Adevărul.