Piața terenurilor s-a dublat. Cele mai importante tranzacții. Suprafața totală tranzacționată anul trecut pe piața locală și destinată proiectelor de spații de birouri, spații comerciale, rezidențiale sau industriale este de aproximativ 140 hectare, segmentul spațiilor de birouri fiind dominat de companii ca Globalworth, Portland Trust și Forte Partners. Acestea au achiziționat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro și o suprafață cumulată de 32.000 metri pătrați, arată datele companiei CBRE, potrivit Profit.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

România, tot mai departe de performanţa comercială a Zonei Euro. Pe prima lună a anului, la noi deficitul a crescut puternic (+62%) în timp ce, în Zona Euro ( abreviată EA19 în limba engleză) soldul pozitiv s-a ajustat aproape la fel de mult în termeni procentali dar excedentul a rămas. Este consecinţa diferenţelor negative de ritm de creştere între exporturi şi importuri, dar de 7,6 puncte procentuale în cazul nostru şi doar 0,9 puncte procentuale în cazul EA19, scrie cursdeguvernare.ro.

Consiliul înțelepților economiei germane: gata cu creșterea în 2019? Economiștii și consilierii guvernamentali așteaptă anul acesta o creștere economică de doar 0,8% în Germania, după cum a anunțat Consiliul Experților (SVR) în ultima sa prognoză. În noiembrie 2018, aceiași experți prognozaseră un avans de 1,5% al economiei germane în 2019. "Conjunctura bună a economiei germane nu mai este de actualitate pentru moment", a declarat șeful acestui for de experți economici, Christoph Schmidt. "Dar o recesiune nu este totuși de așteptat, datorită consumului intern robust." Responsabile pentru încetinirea clară a economiei germane ar fi și problemele de producție "temporare" din industriile auto și chimică, scrie Deutsche Welle.

Eximbank a rămas singură în cursa pentru Banca Românească. Anunţul de vânzare ar putea fi făcut până la sfârşitul lunii martie. După reorientarea fondului american de investiţii JC Flowers, care deţine la noi First Bank, către Leumi Bank, banca de stat Eximbank a rămas singură în cursa pentru cumpărarea Băncii Româneşti, sucursala din România a National Bank of Greece. Până la sfârşitul lunii martie va fi făcut probabil şi anunţul de cumpărare a acesteia, potrivit unor surse din mediul financiar bancar. După toate probabilităţile, preţul va fi destul de mic, scrie Economica.net.

ANAF – lasciate ogni speranza: infrastructura informatică este și va rămâne varză. 9.000 de accesări simultane – acesta este pragul de la care, astăzi, marie 2019, se blochează infrastructura informatică care se află în spatele interfeței pe care utilizatorii externi o folosesc pentru a comunica cu Fiscul. Surse din domeniu au declarat pentru cursdeguvernare.ro că, în primele două săptămâni din martie, specialiștii IT din Fisc au ”peticit” cum au putut sistemul, ridicându-i ”performanțele” până la pragul de 9.000 de accesări simultane, total insuficient însă pentru perioadele de vârf în care companiile fac raportări.

OMV Petrom discută majorarea capitalului cu terenurile statului. Compania a trebuit să se ocupe și de foștii proprietari naționalizați de comuniști. OMV Petrom și Ministerul Energiei au colaborat constant anul trecut pentru clarificarea mai multor aspecte legate de obligația legală a companiei de a declanșa a doua majorare de capital în natură cu valoarea terenurilor primite în administrație sau în folosință de la statul român la privatizare, prima majorare având loc în urmă cu 13 ani, în 2006., scrie Profit.ro. Statul român trebuie să plătească firmei austriece OMV 1,6 miliarde de lei. Aproape 300 de milioane sunt deja în proces de arbitraj. OMV Petrom înregistra, la finalul anului trecut, creanţe asupra statului român de circa 1,6 miliarde de lei, rezultate din cheltuieli de mediu pe care, potrivit contractului de privatizare, compania trebuie să le recupereze de la stat, scrie Economica.net.