Datoria publică - împrumutăm mai mult decât restituim. Datoria crește sau scade? Deşi suntem departe de pragul de 60% din PIB stabilit drept criteriu de evaluare pentru aderarea la Eurozonă, costurile actuale de împrumut sunt cu mult peste cele în baza cărora s-a stabilit acest prag. Respectiv dobânzi de aproape 5% pentru România în prezent, faţă de 3%, nivelul care în teorie ar fi fost de acceptat pentru a avea un echilibru primar al finanţelor publice. Statul român a continuat să se împrumute mai mult decât pentru a „rostogoli” vechile datorii, dar ritmul a fost ceva mai redus decât cel de creştere a PIB exprimat în euro, potrivit analizei cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Care este oraşul cu cele mai scumpe terenuri din România. Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, preţurile de aici, în locaţii de maxim interes, fiind şi de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locaţie din Bucureşti, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Dunwell, specializată în sectorul Industrial. Preţurile solicitate în Cluj, pentru terenuri pretabile sectorului Logistic/Industrial, variază între 45 euro/mp şi pot ajunge, chiar depăşi, 65-75 euro/mp, potrivit Adevarul.

Un nou pas Uber: Și cine nu are mașină poate fi șofer pentru companie. Din luna ianuarie, Uber a încheiat un parteneriat cu startup-ul Fair în California, prin care șoferii pot închiria mașini cu 185 de dolari săptămânal. Programul va fi acum extins și în alte state americane. Prima săptămână de utilizare a mașinii este gratuită, iar șoferilor nu li se cere decât să constituie un depozit rambursabil cu această sumă. Din a doua săptămână, Uber oferă această sumă tuturor șoferilor care parcurg 70 de curse săptămânal, potrivit Profit.ro.

Ruşii vor să cumpere un combinat chimic în România. Proprietarul este Ioan Niculae. O companie rusească și-a manifestat interesul pentru achiziționarea activelor combinatului Ga-Pro-Co Chemicals, deținut de magnatul Ioan Niculae în județul Neamț, au spus surse din piaţa energetică pentru Economica.net. Combinatul se află în prezent în faliment, însă ceea ce ar suscita interesul investitorilor ruși ar fi instalațiile utilizate de acesta, care, conform surselor noastre, sunt în stare de funcționare și însoțite de toate licențele producătorilor, necesare punerii lor în funcțiune.

Teleorman, la coada unui nou clasament. Ce se întâmplă cu firmele din acest judeţ. 4 din 10 companii active în România înregistrează pierdere. Cu toate acestea, cele mai mari 10% dintre aceste companii concentrează doar 30% din pierderi. Restul de 6 companii raportează profit, dar cele mai mari 10% dintre aceste firme concentrează 82% din profituri. Cel mai mare procent de firme pe minus se regăseşte în judeţul Teleorman, potrivit Adevărul.

Topul salariilor în IT și perspectiva. Clujul plusează cu mari câștiguri. Clujul conduce în topul angajatorilor care oferă cele mai mari salarii din industria de dezvoltare software, cu 2.506 euro brut salariul mediu în această industrie, urmat de Timiș, cu 2.173 euro brut. De 3 ori mai puțin (743 euro brut) au câștigat angajații din companiile de Producție, păstrând aceeași distanță față de colegii din Dezvoltare Software ca și anul trecut, potrivit Profit.ro.