Nivelul de trai a ajuns la 70% din media UE; PIB/loc – la 64%. Ce înseamnă asta și cum stau ceilalți. Dacă, pentru aderarea la Zona Euro (ZE), se ia drept criteriu de referinţă PIB/locuitor, în 2018 ne-am plasat la 60% din media ZE ( 64% din media UE raportat la 106% din media UE). Însă, atunci când refacem calculul pe consum efectiv AIC/locuitor, rezultatul se schimbă spectaculos şi urcă la 67% din media ZE (70% din media UE raportat la 104% din media UE). De reţinut, ne aflăm exact în situaţie inversă faţă de Ungaria, care apare la Eurostat cu 70% la PIB/locuitor şi doar 64% la AIC/locuitor. Simplificat, noi stăm mai slab la producţie dar suntem mai tari la consum, ungurii produc mai mult dar consumă mai puţin, scrie cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Interzicerea centralelor de apartament și a debranșărilor de la RADET-uri generează un scandal politic. Proiectul de lege care interzice debranșările de la sistemele centralizate de încălzire de tip RADET și instalările de centrale termice de apartament în arealele declarate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme, dar reduce și TVA-ul pe căldura și apa caldă livrate populației de la 19% la 5% a fost trimis din nou la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, pentru raport suplimentar, după ce PSD a rămas singurul susținător al inițiativei legislative, potrivit Profit.ro.

Autostrada Lugoj – Deva: cum arată loturile 3 şi 4 pe ultima sută de metri, înainte de inaugurare-Reportaj. Am parcurs recent, pe o căldură suportabilă, cei 41,5 kilometri ai loturilor 3 şi 4 Lugoj – Deva, completi terminaţi, inclusiv marcajele orizontale. Se lucrează în prezent pe circa 300 de metri la Nodul Holdea, lot 3, şi pe 1,2 kilometri la Dealul Liliecilor, Şoimuş, lot 4. Dar iată detaliile pe loturi: La nodul Holdea, lot 3, fundaţia bretelei de intrare şi coborâre de pe autostradă – va fi o singură bretea, de opt metri, cu două sensuri de circulaţie – este aproape terminată. Urmează balastul stabilizat şi sistemul rutier. În rest, până la nodul Ilia, totul este gata în mare parte. Marcajul longitudinal, parapeţii şi pereţii antizgomot sunt demult terminaţi, scrie Economica.net.

Proiect inedit pe piața imobiliară din România. Cum arată primul cartier de bordeie. Un grup de tineri a construit, lângă Timişoara, un cartier de bordeie. Chiar dacă locuinţele seamănă cu cele folosite în urmă cu sute de ani, iniţiatorii proiectului şi-au propus să le vândă cu până la 75.000 de euro fiecare. Spun că bordeiele, făcute din lemn şi argilă şi acoperite cu iarbă, sunt mult mai confortabile şi prietenoase cu mediul decât orice apartament dintr-un bloc, scrie digi24.ro.

Strategia 5G pentru România a fost adoptată de Guvern: Se pregătesc 250.000 de locuri de muncă noi. Guvernul României a anunţat astăzi că a adoptat în şedinţa de guvern Strategia 5G pentru România, şi transmite că aceasta va crea peste 250.000 de locuri de muncă noi şi va aduce beneficii economice de 4,7 miliarde euro. Astfel, tehnologia 5G ar trebui să aducă pentru utilizatorii de internet viteze de până la 20 de ori mai mari, adică viteze de până la 20 GB/s, faţă de standardul de 1 GB/s disponibil prin tehnologia 4G, potrivit Business magazin.

Renault lansează un nou autoturism, cu ideea că-l va vinde în toată lumea. Renault a prezentat în premieră un nou autoturism, Triber, un automobil de mici dimensiuni, cu o arhitectură monovolum, construit pe noua platformă modulară CMF-A, utilizată pentru mini-SUV-ul Kwid. Triber a fost creat pentru piața din India, dar Renault confirmă vânzarea sa și pe alte piețe, ulterior. Deși are sub 4 metri, Triber are 7 locuri, o performanță veritabilă, având în același timp și un portbagaj voluminos pentru acest segment, Profit.ro.

Câţi metri pătraţi de locuinţă premium se pot cumpăra cu un milion de dolari în România. Potrivit The Wealth Report, pe piața premium din România, o investiție de un milion de dolari permite achiziționarea a 200-250 mp, unul dintre cele mai slabe raporturi din UE, regiune condusă de Monaco, unde un milion de dolari pot asigura cumpărarea a doar 16 mp. În schimb, yield-urile asigurate de piața rezidențială premium din România sunt duble, de circa 6%-6,5%, față de 2%,3% sau 3,5% din zona de vest a continentului, potrivit Economica.net.