Top constructori autostrăzi: două firme româneşti şi italienii de la Astaldi au raportat cele mai mari progrese în noiembrie. În ciuda înrăutățirii condițiilor meteorologice, constructorii au raportat progrese pe majoritatea șantierelor de autostrăzi și în noiembrie. Pe primele trei locuri s-au situat orădenii de la Trameco, Alpenside și Astaldi. Tot luna trecută au fost raportate lucrări pe șantiere noi, respectiv trei loturi din Drumul Expres Craiova – Pitești. Orădenii de la Trameco domină topul constructorilor de autostrăzi și în luna noiembrie, cu un avans de 11,18 puncte procentuale pe mini-lotul din Autostrada Transilvania de la granița cu Ungaria. Astfel, ei au ajuns luna trecută la un stadiu fizic al lucrărilor de 68% pe lotul Biharia - Borș, potrivit Economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

AFI Europe cumpără portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle, în cea mai mare tranzacție imobiliară a anului, și devine al doilea cel mai mare proprietar din România. Grupul israelian AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din România, a semnat achiziția portofoliului de pe piața locală, format din patru clădiri de birouri, al NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor imobiliar din România după valoarea activelor, într-o tranzacție de 290 milioane euro. AFI a semnat acum contractul pentru a prelua integral cele 4 proprietăți, dintre care 3 în București și 1 în Timișoara. Astfel, lista proprietăților vândute cuprinde, în ordine valorică, proiectele Floreasca Business Park din București, City Business Centre din Timișoara, The Lakeview și Victoriei Office din București. Suprafața totală de 170.000 de metri pătrați a portofoliului cumpărat urcă AFI Europe pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, relatează Profit.ro.

Industria în suferinţă: Dezvoltarea haotică accentuează dependenţa de comenzile externe și irosește resursele interne. Producţia industrială a scăzut a 5-a lună consecutiv, iar performanţa companiilor cu capital străin din ramura prelucrătoare nu mai poate ameliora rezultatele dezvoltării lipsite de viziune. Industria dependentă excesiv de comenzile externe ratează fructificarea superioară a resurselor interne. Astfel, în ciuda ponderii industriei de 22,6% la formarea produsului intern brut (PIB), aceasta a devenit un factor negativ pentru creşterea economică, de vreme ce contribuţia sa a fost de MINUS 0,2%, în primele nouă luni ale anului 2019, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Guvernele României nu au elaborat politici de dezvoltare industriale decât împinse de la spate de rigorile apartenenței la Uniunea Europeană. Și au omis să le mai aplice, conform Curs de Guvernare.

Răspunsul cinic pe care-l dă acest grafic la întrebarea pe care și-o pune generația care astăzi are 20 de ani: Cine-mi va plăti mie pensia? În România anului 2019 trăiesc 5,2 milioane pensionari, conform datelor Institutului Național de Statistică. Pensiile încasate de către aceștia sunt plătite de către stat prin contribuțiile încasate lunar de la cei aproximativ 5,5 milioane de angajați. Sistemul de pensii este bazat pe principiul solidarității între generații. Cei aflați în activitate plătesc lunar contribuții sociale, iar cei ce nu se mai află în câmpul muncii primesc în acest fel pensia. Intermediarul acestui transfer este statul. Statul decide cuantumul sumelor ce fac obiectul transferului contribuțiilor și cei ce încasează aceste contribuții, pensionarii. De asemenea, tot statul decide vârsta de pensionare sau stagiul de cotizare, notează Republica.

Profesor de la Agronomie, despre demiterea şefului Băncii de Gene: Mă aşteptam la piedici, dar nu la o asemenea mişcare. Profesorul Adrian Peticilă de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a declarat duminică, la Buzău, la protestul pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru, demis de la conducerea Băncii de Gene, că se aştepta la piedici în calea proiectului, însă nu ”la o asemenea mişcare”. Conferenţiar doctor Adrian Peticilă, care este şi membru în echipa Băncii de Gene, a declarat că mediul universitar de profil îl susţine pe cercetătorul Costel Vînătoru. O bancă de gene e afiliată la băncile europene, serveste intereselor naţionale. ”Mă aşteptam la piedici, dar nu la o asemenea mişcare. Tot respectul pentru directorul de la AFIR, dar la Banca de Gene avem nevoie de specialisti, ţara are nevoie de această bancă de gene”, a declarat Adrian Peticilă, potrivit Adevărul.ro.

Unde călătoresc românii - înclinație pentru aventură. Cu buget redus: cele mai ieftine destinații. Marile capitale europene rămân fruntașe în topul preferințelor românilor, care aleg să își petreacă vacanțele pe pământurile Romei, Londrei sau Barcelonei mai mult decât în oricare alt colț de lume. Viena, Milano, Paris și Atena urmează îndeaproape metropolele italiană, englezească și spaniolă, iar prețurile medii care nu depășesc 150 euro pentru zborurile dus-întors explică, în parte, aceste prime 10 preferințe ale românilor, arată datele motorului de căutare pentru călătorii momondo.ro. În 2019, călătorii români se arată mai mult decât curioși să cunoască țări îndepărtate granițelor Europei. Dintre cele mai populare 100 de orașe de anul acesta, Milano este cel mai ieftin oraș european și internațional, conform Profit.ro.

Compania de consultanță Avisso vrea să își deschidă birouri în Londra, Paris și Madrid in 2020. Compania românească de consultanta fiscala si audit, Avisso, intenționează sa își deschidă birouri in Londra, Paris si Madrid, in 2020, care vor fi dedicate romanilor cu afaceri peste hotare. Planul Avisso este ca in 2020 sa fie functionale macar doua din trei birouri, care vor avea, fiecare, una sau doua persoane angajate. Costurile cu fiecare locatie, dedicata initial romanilor care au afaceri in diaspora, se ridica la circa 100.000 de euro. “Conditia este ca aceste persoane sa cunoasca mediul de afaceri local si sa aiba o relatie prietenoasa cu romanii de acolo. Am oameni, am discutat deja acolo, ce m-a oprit anul acesta a fost lipsa de predictibilitate”, a declarat Mirabela Miron, managerul general al Avisso, conform Wallstreet.ro.